Astazi este ziua actritei Florina Cercel. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Florina Cercel. La multi ani!

Data nasterii: 28 Ianuarie 1943
Actrita Florina Cercel s-a nascut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamt. Florina a avut o copilarie linistita si fericita, cu mers la concertele Filarmonicii in fiecare vineri si sambata, la biserica, duminica, dar si cu respectarea traditiilor si obiceiurilor locului. La un moment dat, fara niciun avertisment, copilaria si viata tihnita s-au transformat pe loc intr-un cosmar: in clasa a cincea, tatal sau a fost arestat politic si ea impreuna cu mama si sora s-au intors la Botosani de la Ramnicu Sarat, unde ajunsese datorita serviciului militar al tatalui (facuse parte din Armata Regala). „Sora mea isi facea lectiile cu o colega al carei tata era in armata cu tata. A scris la un moment dat, cu un creion, ca sa vada cit este de ascutit: «Nu-l vrem conducator pe Stalin.» Au venit la trei noaptea cu o duba, l-au arestat, au facut perchezitie, eu plingeam in hohote.

A urmat o perioada ingrozitoare, nimeni nu ne spunea nimic, colegii lui tata de regiment nu aveau curajul nici sa-i spuna buna ziua mamei mele. Abia dupa citeva luni de zile am aflat ca este la Canal, ca este condamnat la patru ani si-o luna, fusese dat afara din armata, nu mai avea nici un drept. L-am revazut pe tata dupa aproape doi ani, avea tot trupul umflat, acolo li se facusera injectii cu cortizon ca sa para mai grasi.

Sacrificiul a fost dus pina intr-acolo incit sora-mea, in loc sa dea la un liceu, a intrat la o scoala zootehnica, si am trait cu totii din bursa ei. N-am avut papusa niciodata. Dupa ce s-a eliberat, tata a fost ajutat de dirijorul Filarmonicii de Stat din Botosani sa se angajeze acolo. Au fost ani ingrozitori. Nu am nici o fotografie din acea perioada. Am avut una, dar am rupt-o, refuzam sa accept saracia in care traisem. Mama a lipit-o mai apoi, bucata cu bucata“, marturisea actria pentru revista Tango in mai 2011.

Odata cu adolescenta a aparut si atractia pentru teatru si film: adolescenta Florina Cercel ura stiintele exacte, insa se „prefacea” in liceu („Mihai Eminescu” din Botosani) in fata profesoarelor, cucerind entuziasmul, veselia si inima colegelor. Ca urmare, Florina si-a incercat norocul la admiterea de la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, reusind sa termine in 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea si Victor Moldovan.

Problemele nu au intarziat sa apara nici in facultate: la sfirsitul anului trei a fost exmatriculata, pentru ca nu declarase ca tatal a fost detinut politic, si a muncit  patru luni la o fabrica de utilaj chimic, ca sa capete „educatie muncitoreasca“.
A fost repartizata la Teatrul Dramatic de Stat din Galati, unde a stat doar un an si a debutat pe scena, cu rolurile:Ana Stambuliu / “Fii cuminte. Cristofor“ de Aurel Baranga, Sonia / “Mitica Popescu“ de Camil Petrescu si Veta / “O noapte furtunoasa“ de I.L.Caragiale.

In 1965, Florina Cercel s-a mutat la Teatrul National din Timisoara, unde va interpreta multe roluri importante, castigand admiratia publicului si va lucra pana-n 1973. Din acest an castiga prin concurs un loc la Tetrul National din Bucuresti unde activeaza si in prezent, interpretand roluri in piese precum ”Inima de caine“ de M.Bulgakov, Zerline din “Camerista“ de Hermann Broch si in “istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal“ de M. Visniec.

In 1970 debuteaza si in film cu rolul din “Fratii” de Mircea Moldovan si Gica Gheorghe - are la activ peste 25 de aparitii cinematografice dar in roluri secundare, desi fiecare rol are amprenta talentului sau. A filmat si pentru televiziune atat inainte de 1989 si in prezent in telenovelele / serialele realizate de trustul Pro: Spania, o tiganca puternica, cu multe griji casnice dar plina de umor in “Inima de tigan” si “Regina“ si Aretia Belciugesco, o patroana de bordel “Aniela“.

Premii si distinctii:
Premiul UNITER pentru „cea mai buna interpretare feminina” pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa „Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1990
Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler (13 decembrie 2002), alaturi de alti actori, „pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc, cu prilejul implinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National din Bucuresti”.
Premiul Ministerului Culturii si Cultelor pentru cea mai buna actrita a anului 2002 in rolul Annei Andreevna din piesa „Revizorul” de Nikolai Gogol, 2002

Filmografie:
Prin cenusa imperiului (1976)
Premiera (1976)
Roscovanul (1976)
Toate panzele sus (serial TV, 1977) - ep. 8
Marele singuratic (1977)
Iarna bobocilor (1977)
Eu, tu, si... Ovidiu (1978)
Ecaterina Teodoroiu (1978)
Vara sentimentala (1986)

de Redactia - 3499 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi