Astazi este ziua Stelei Enache. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Stelei Enache. La multi ani!

Data nasterii: 24 Ianuarie 1950
Stela Enache (Steriana Aurelia Bogardo) s-a nascut pe 24 ianuarie 1950, la  Resita, judetul Caras-Severin. Cunoscuta solista vocala a inceput sa studieze pianul inca de la sase ani, fiind inscrisa la Scoala de Muzica. In perioada 1964-1967 a urmat cursurile Scolii Populare de Arta din Resita, sectia canto. „Dac-ar fi fost dupa mine, cred ca as fi si dormit pe scena! Imi aduc aminte cat de fascinata urmaream spectacolele Teatrului "Constantin Tanase", cum mai sorbeam din priviri cantaretii, actorii si balerinele, costumele acelea sclipitoare cu paiete si pene! Asa se face ca am urmat scoala de muzica - sapte ani, ca atatia se faceau pe vremea aceea -, apoi am intrat la Scoala Populara de Arta, am inceput sa cant si cu formatia liceului si sa particip la concursurile interjudetene, in urma carora m-am ales cu galeti de premii... Ce mai: ajunsesem o mica vedeta in Resita. Eram mandra nevoie mare si nici parintilor nu le displacea. M-au inteles si chiar m-au impulsionat. Erau fericiti pentru fetita lor, slaba ca un tar, care alerga toata ziua, de la o ora la alta, pe bicicleta pe care o primise ca recompensa pentru premiul luat la scoala, in clasa a Iv-a! In afara de muzica, mai eram pasionata si de sport: inot, atletism, baschet, handbal. Apoi faceam parte din cercul de teatru si mai luam lectii de engleza si ore de pian. Cu acesta din urma am avut ceva probleme, fiindca nu-mi mai ajungea timpul ca sa exersez suficient, iar profesoara ma pedepsea lovindu-ma peste maini cu o linie. Asta m-a cam indepartat de pian... Ei, si a venit si momentul admiterii la facultate. Eu ma pregateam deja pe sub plapuma, cu lanterna, pentru Teatru. Numai ca m-au prins, si mama mi-a zis sa ma orientez catre altceva. Imi mai ramaneau muzica si sportul. Si-am zis: "Fac muzica, la Bucuresti". Raspunsul a fost: "Bine, dar la Cluj"”, marturisea Stela Enache intr-un interviu acordat saptamanalului „Formula AS”.

Ajunsa la Cluj-Napoca, Stela Enache a urmat cursurile Conservatorului de Muzica din Cluj si a participat la festivalurile studentesti de la Iasi, Targu Mures sau Timisoara.

Este remarcata de compozitorul George Grigoriu care reuseste sa faca un duet inedit la acea vreme cu Stela Enache si George Enache. In 1971 a participat la Festivalul National Mamaia, unde a obtinut locul al II-lea la sectiunea "interpretare". Interpreteaza in concurs piesele "Sa facem florile sa cante", pe muzica lui George Grigoriu si "Tin minte" pe muzica lui Radu Serban.

In 1972 Stela Enache a participat din nou la aceeasi sectiune a festivalului Mamaia si a obtinut acelasi premiu. Tot in 1971 Stela Enache se casatoreste cu compozitorul Florin Bogardo cu care are doi copii - Florin Bogardo i-a incredintat peste 60 de piese.
Intre timp este cooptata ca solista a Orchestrei Electrecord condusa de Alexandru Imre impreuna cu care face numeroase turnee in Germania, Rusia, Austria, tarile nordice s.a. Dupa desfiintarea formatiei devine solista trupei condusa de tobosarul Doru Danciu sub numele de Sunshine Band.

In 1972 Stela Enache a plecat in Germania, apoi a efectuat turnee in toata lumea (Rusia, Austria, Elvetia, Norvegia, Danemarca, etc.). In 1986 a incheiat primul contract pe un vas de croaziera. De atunci canta foarte mult pe vase de croaziera. Cu "Europa", unul din cele mai selecte vase de croaziera, a facut de patru ori ocolul pamantului, timp de un an.

In 1977, a participat la Festivalul "Orfeul de aur" din Bulgaria.
In timp, Stela Enache a aparut alaturi de nume mari ale muzicii in diferite programe muzicale: Gilbert Becaud, Milva, Gloria Gaynor, Jennifer Rush, Tony Christie, The Platters, Lionel Hampton, Vicky Leandros, Al Bano etc. Are in repertoriu peste 500 de cantece.

de Redactia - 3077 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi