Astazi este ziua Principelui Radu al Romaniei. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Principelui Radu al Romaniei. La multi ani!

Data nasterii: 07 Iunie 1960
Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, fost Principe de Hohenzollern-Veringen, s-a nascut pe 7 iunie 1960, la Iasi. In anul 1996 s-a casatorit cu ASR Principesa Margareta de Romania, iar la data de 1 ianuarie 1999 i-a fost acordat numele, nu titlul, de "principe de Hohenzollern-Veringen" de catre ASR printul Friedrich Wilhelm, seful casei princiare de Hohenzollern-Sigmaringen, numele sau legal devenind Radu Hohenzollern Veringen Duda. Din 2007, Alteta Sa Regala nu mai foloseste numele de Hohenzollern.

Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei a urmat cursurile Liceului Internat "Costache Negruzzi", iar apoi a absolvit Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde a intrat al patrulea. Dupa terminarea studiilor a fost repartizat la Teatrul Municipal din Suceava, apoi s-a transferat la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi. In 1988 s-a mutat la Bucuresti renuntand la scena Teatrului din Iasi.

Intre 1974-1999 a avut o bogata cariera artistica in teatru, film si televiziune, atat in tara cat si peste hotare. De asemenea, intre 1990-1994 a lucrat ca asistent universitar la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa prof. univ. Dem Radulescu. In 1993, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei a realizat ca director artistic, primul proiect de terapie prin arta "Artecole", pentru orfanii din Romania, proiect ce s-a desfasurat in opt localitati din Romania in decursul a sase ani.

Dupa ce a fost innobilat la 1 ianuarie 1999, Alteta Sa Regala a renuntat la cariera de actor si s-a dedicat activitatilor de reprezentare a familiei regale si a Romaniei. De asemenea, a jucat si un rol primordial in planificarea si organizarea vizitelor internationale ale regelui Mihai I al Romaniei in 1997 si 2002 pentru integrarea Romaniei in NATO, cat si pentru crearea conceptului "Turneului Mileniului" al Majestatii Sale Regale in Romania din 2000.

Doi ani mai tarziu a absolvit Colegiul National de Aparare din Romania si Colegiul George C.Marshall, din Garmisch Germania. Tot atunci, in luna septembrie, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei a fost numit reprezentant special al Guvernului Roman pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. Alteta Sa Regala este si consilier al MS Regelui Mihai I, Patron al Camerei de Comert Romano-Britanice, Membru al Comitetului de Directori ai Asociatiei "Casa NATO" din Bucuresti si Membru de Onoare al Senatelor Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad si al Universitatii din Oradea.

Din 2005, Alteta Sa Regala este colonel al Armatei Romane si a obtinut un doctorat in Stiinte Militare la Academia Nationala Militara din Bucuresti. A scris si cateva carti printre care "Dincolo de masca", "Razboi, un exil, o viata", "Sapte", "The Royal Family of Romania".
In 2009, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei si-a anuntat candidatura la functia de presedinte, dar s-a retras ulterior din cursa electorala. Din 30 decembrie 2007 a primit titlul de "Principe al Romaniei" cu apelativul de "Alteta Regala", iar dupa moartea lui Mihai va purta titlul "Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei".

de Redactia - 2627 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi