Astazi este ziua Feliciei Filip. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Feliciei Filip. La multi ani!

Data nasterii: 20 Martie 1959
Soprana Felicia Filip s-a nascut pe 20 martie 1959, la Slatina (Olt). A inceput studiile muzicale ca violonista, ajungand sa interpreteze Concertul pentru vioara de Max Bruch. A studiat muzica la Liceul De Arta “Dinu Lipatti” din Pitesti, sustinand apoi examenul de admitere la Academia de Muzica Din Bucuresti, la sectia Canto-profesoara Georgeta Stoleriu. Imediat dupa absolvirea acestei forme de invatamant, solista s-a angajat la Opera National Romana.

De aici si pana la aparitii pe marile scena ale lumii nu a fost decat un pas (prima aparitie internationala a avut loc in Elvetia). Succesul sau rasunator i-a determinat pe critici sa o desemneze “Noua regina a Traviatei”, in vreme ce ziarul francez ”L’est Republicain” a supranumit-o “Tragediana Superba”.

La Covent Garden, Wiener Staatsoper, Liceo di Barcelona, Hamburg, in Toulouse sau la Moscova publicul a rasplatit-o cu ovatii indelungate. A cantat cu mari dirijori ca Silvio Varviso, Anton Guadagno, Daniel Oren, Carlo Rizzi si in regii semnate de Otto Schenk, John Cox, Jean Claude Auvray, Axel Corti, Nicolas Joel, alaturi de parteneri precum Roberto Alagna, Francisco Farina, Marcello Giordani, Juan Pons sau Vincente Sardinero.

Felicia Filip a realizat o premiera in muzica romaneasca, fiind prima soprana care s-a asociat cu o trupa rock, dupa modelul Montserrat Caballe - Freddie Mercury. Primul album de rock-simfonic din Romania, realizat impreuna cu formatia Iris a fost „Athenaeum”, urmat in 2007 de colaborarea pe care au avut-o in realizarea albumului Iris 30 de ani: Cei ce vor fi. Doua dintre melodiile de mare succes au fost: "De vei pleca" si "Baby". A cantat la Royal Opera House Covent Garden in Londra, la Staatsoper in Viena si la Liceu in Barcelona.

Felicia Filip este casatorita din 1990 cu regizorul Cristian Mihailescu.

Premii la Concursuri Internationale de Canto: Premiul I si Premiul Mozart la “Francesco Vinas”, Barcelona (1983); Premiul II la “P.I.Ceaikovski”, Moscova (1985); Premiul II, Premiul Mozart si Premiul Japoniei la “Belvedere”, Viena (1987); Premiul I la “Gloria of Mozart”, Toronto, Canada (1991).

Repertoriu: Verdi – “Traviata”, “Stiffelio”, “Rigoletto”, “Trubadurul”, “Falstaff”; Rossini – “Calatoria la Reims”, “Barbierul din Sevilla”, “L'Occasione fa il ladro”; Donizetti – “Lucia di Lammermoor”, “Elixirul dragostei”, “Don Pasquale”; Bellini – “Puritanii”, “Corsarul”, “Capuleti si Montecchi”; Mozart – “Don Giovanni”, “Rapirea din Serai”, “Bastien si Bastienne”, “Nunta lui Figaro”; Bizet – “Pescuitorii de perle”; Puccini – “Boema”; J.Strauss – “Liliacul”; Offenbach – “Povestirile lui Hoffmann”; Boito – “Mefistofele”; Lehar - “Vaduva vesela”.

de Redactia - 2939 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi