Astazi este ziua Didei Dragan. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Didei Dragan. La multi ani!

Data nasterii: 14 Septembrie 1946
Dida Dragan s-a nascut pe 14 septembrie 1946, la Jugureni (Dambovita). A absolvit Scoala Populara de Arta, clasa Florica Orascu, iar debutul si l-a facut la Concursul de interpretare Bucuresti '71 obtinand premiul I, cu piesa "Vechiul pian" de Vasile V. Vasilache.

Un an mai tarziu obtine locul I la Festivalul National de Muzica Usoara de la Mamaia, la sectiunea Interpretare. In anul 1974, la Dresda obtine premiul pentru cel mai bun solist al festivalului si premiul al III-lea pentru interpretarea piesei „Ca-n poveste” de Petre Magdin. In 1975 participa la Concursul International „Cupa Europei” de la Knokke, Belgia si obtine premiul special "Cupa Intercontinentala".

Castiga 15 editii ale emisiunii „Schlager Studio” din Germania, editeaza discuri la Amiga Records si este solicitata sa cante in Berlinul de Vest si face turnee in Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria, URSS, Belgia, Danemarca, Japonia. La Tokio este finalista la Festivalul International al Cantecului de la Tokio cu piesa „Samanta nemuririi” de Radu Serban.

Dida Dragan participa la Festivalul de Muzica Usoara Mamaia'85 cu piesa "Leaganul meu" (Muzica: Horia Moculescu) care obtine Trofeul Mamaia la sectiunea "Creatie". De-a lungul carierei sale impresionante a colaborat cu formatiile Mondial, Romanticii, Roata, Sfinx, Monolit si Rosu si Negru, dar si cu o serie de compozitori ca Liviu Tudan, Petre Magdin, Anton Suteu, cu care a si lansat in 1986 un album de autor (uneori isi scrie singura textele cantecelor sale).

In 2003 primeste in cadrul Festivalului National de Muzica Usoara de la Mamaia, Diploma de Excelenta pentru intreaga activitate din partea Consiliului Judetean Constanta.

„Vocea de flacara a rock-ului romanesc”, Dida Dragan isi incepe in 1990 cariera politica in cadrul PNL, alaturi de Dinu Patriciu. Din iunie 2007 este membru in Consiliul de Administratie al TVR.

Dida cocheteaza si cu poezia, iar dintre cele sapte arte iubeste cel mai mult pictura. Pe buna dreptate Nichita Stanescu o numea „Doamna Oscar“.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, i-a conferit artistei Dida Dragan in decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, Categoria B - "Muzica", „pentru contributiile deosebite in activitatea artistica si culturala din tara noastra, pentru promovarea civilizatiei si istoriei romanesti”.

In viata personala, Dida Dragan a avut patru mariaje: cu Mircea Dragan, Petre Magdin, Florin Ochescu si Eugen Dumitru, insa cu ultimii doi nu a fost casatorita legal. Cu Florin Ochescu, actulamente sotul Silviei Dumitrescu, are un fiu, Florin Ochescu jr. Fiul Didei Dragan si al lui Florin Ochescu studiaza in Elvetia, unde locuieste sora interpretei. Dida Dragan este foarte credincioasa si participa la numeroase actiuni caritabile.

de Redactia - 2598 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi