Astazi este ziua Catalinei Buzoianu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Catalinei Buzoianu. La multi ani!

Data nasterii: 13 Aprilie 1938
Nascuta pe 13 aprilie 1938, la Braila, Catalina Buzoianu face parte dintre cei mai importanti regizori de teatru din Romania. Si-a dedicat viata scenei si invatamantului teatral, din 1975 fiind profesoara la catedra de regie teatru, iar din 1990 - decan al sectiei de teatru din cadrul UNATC Bucuresti. Cu peste o suta de piese montate in tara si in strainatate, activitatea sa artistica fiind recompensata cu numeroase premii romanesti si internationale, Catalina Buzoianu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1969. Dupa absolvirea institutului a fost repartizata la Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi, apoi a fost regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, pana in anul 1973. In perioada 1979-1985 a fost prim-regizor permanent la Teatrul Mic din Bucuresti, apoi regizor permanent la Teatrul Bulandra, din 1985 pana la pensionare, in 2006. A realizat numeroase adaptari pentru teatru dupa romane ale unor autori consacrati. Una din cele mai cunoscute reusite in acest sens fiind premiera de laTeatrul Lucia Sturdza Bulandracu "O dimineata pierduta" dupa romanul omonim al Gabrielei Adamesteanu. Pe langa teatru, a regizat si spectacole de opera.


Dupa pensionare, preda la masterat cursurile de Antropologie si de Forme alternative de teatru. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale, unic in cultura romana, este calatoria initiatica "Odiseea 2001", o coproductie romano-franceza patronata de Jacques Chirac, gandita de Catalina Buzoianu si avand la baza fragmente din: Biblie, "Imnele Orfice" si "Odiseea" de Homer, "Filoctet" de Sofocle, "Eneida" de Vergilius, "Divina comedie" de Dante, "Starea de destin" de Marin Sorescu, "Mitul lui Sisif" de Camus, "Sacrificiul" de Hanoch Levin, "Faust" de Goethe, "Poeme" de Omar Kayyam, basme orientale.


La inceputul lui 2013, Catalina Buzoianu a primit titlul de Doctor Honoris Causa in ziua cand UNATC l-a sarbatorit pe Caragiale, la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC).

Regizoarea este casatorita cu actorul Papil Panduru si are doi copii: pe Stefanut Iordanescu (dintr-o casatorie anterioara) regizor de teatru si fost director de teatru (la Nationalul din Timisoara si la Teatrul Bulandra din Bucuresti), si pe Velica Panduru, scenograf de cariera, nume recunoscut in comunitatea teatrala.

Premii:
Premiul Academiei Romane, 1973
Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Contemporan, Brasov, 1978
Premiul special al Juriului, Durham, Anglia, 1979
Titlul Amicus Poloniae, pentru propagarea culturii poloneze, 1980
Premiul Théatre vivant - Radio France Internationale, 1993
Marele Premiu la Festivalului National de Teatru, editiile din 1994, 1996, 1997
Marele Premiu si Premiul pentru regie la Festivalul International de Dramaturgie Romaneasca, Timisoara, 1995
Premiul Città di Sciacca, in cadrul Premiilor Salvo Randone, Sciacca, Italia (1995)
Premiul UNITER pentru cea mai buna regie, la editia a III-a a Galei Premiilor UNITER, 1995
Premiul UNITER pentru intreaga activitate, la editia a IX-a a Galei Premiilor UNITER, 2001

Filme regizate de Catalina Buzoianu:
Trenul din zori nu mai opreste aici (TV) / (1994)
Vocea umana (TV) / Vocea umana (1990)
Efectul razelor gamma asupra anemonelor (TV) / (1977)

Filmografie - adaptare tv:
Vocea umana (TV) / Vocea umana (1990)

de Redactia - 3369 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi