Astazi este ziua Angelei Gheorghiu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Angelei Gheorghiu. La multi ani!

Data nasterii: 07 Septembrie 1965
Angela Gheorghiu s-a nascut pe 7 septembrie 1965, la Adjud, judetul Vrancea. Eleva Miei Barbu, Angela a absolvit Conservatorul din Bucuresti in 1990. In strainatate canta pentru prima data la Basel in Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Debuteaza in 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, in Don Giovanni, urmata de Mimì din Boema de Giacomo Puccini, apoi in Adina la Opera de Stat din Viena si la Opera din Hamburg.

In 1993 debuteaza la Metropolitan Opera in Boema. La Royal Opera House (Covent Garden) a triumfat in mult aplaudata Traviata, dirijata de Sir Georg Solti, in 1994, spectacol pentru care, ca sa poata fi transmis in direct, au fost anulate programele de la BBC. Spectacolul a fost inregistrat de casa de discuri Decca.

La sase ani diferenta a participat la concertul “Michael Jackson si Prietenii” in Munchen. A cantat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Venetia (mai 2001) si a Operei din Valencia in prezenta Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat de asemenea la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD si a cantat pentru Alteta Sa Printul Charles in diferite ocazii. In 2003 a luat parte si la concertul organizat cu ocazia decernarii Premiilor Nobel.

Printre cele mai importante aparitii in ultimii zece ani se numara La Rondine si Pagliacci de la Royal Opera House, Romeo et Juliette la Choregies d’Orange si la Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York, Royal Opera house si Opera din Monte Carlo, Simon Boccanegra la Royal Opera House. A sustinut deasemenea recitaluri la Salzburg in cadrul Festivalului, la Viena (Miskverein) si concerte la Amsterdam (Jubileul de Argint al Reginei Beatrix), New York (concertul de Anul nou in compania Orchestrei Filarmonice New York), Philadelphia, Los Angeles, Vancouver si Toronto (aprilie 2011), Seul, Shanghai, Valladolid (mai 2011) precum si un concert de gala la O2 Arena din Londra impreuna cu Placido Domingo (iunie 2011).

In 2001 interpreteaza Floria Tosca alaturi de sotul ei, tenorul francez Roberto Alagna, in rolul Cavaradossi in filmul-opera Tosca de Benoit Jacquot, film prezentat in afara concursului la Festivalul de Cinema de la Venetia. In 2003 interpreteaza rolul protagonistei in filmul "Romeo si Julietta" lansat pe DVD de Arthaus Musik.

Este una dintre cele mai renumite cantarete de opera din lume. Vocea sa este considerata de catre critica internationala drept o combinatie intre vocile a doua cantarete de opera celebre, Maria Callas si Renata Tebaldi. In anul 2002 participa cu spectacolul Proms at the Palace, la celebrarea Jubileului Regina Elisabeta II. Este premiata cu La MedailleVermeille de la Ville de Paris si devine Officier de l’Ordre des Arts et Lettres. Cu compania Metropolitan Opera a cantat deja in zeci de reprezentatii.

Pe 16 februarie 2012 Angela Gheorghiu a deschis Balul Operei Vieneze, cantand „Habanera” (Carmen) si „I Could Have Danced All Night” (My Fair Lady). A fost acompaniata de Orchestra Operei din Viena dirijata de Georges Pretre. Intr-un interviu soprana declara ca este o persoana dificila, dar, in opinia ei, pentru a reusi sa fii foarte bun, iti asumi si riscul de a fi catalogat drept dificil. ''Oamenii inca mai spun ca sunt dificila. Dar cine nu este asa? Balzac a fost dificil; Tolstoi a fost dificil; mama mea poate fi dificila'', a declarat Angela Gheorghiu.

In octombrie 2012 Angela Gheorghiu a primit decoratia regala "Nihil Sine Deo" din partea Majestatii Sale Regelui Mihai I pentru promovarea valorilor romanesti peste hotare. Discurile sale au fost premiate in nenumarate randuri cu premii ca: Premiul Grammy, Dyapason D'or, Choc du Monde de la Musique, Premiul Cecillia, Deutsche Schallplattenkritik, Musica e dischi, USA Critics Award, „Premio Zenatello” sau „Echo Klassik”. In plus, Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit in 2001 si 2010.

In plan personal, Angela Gheorghiu a fost casatorita cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului si profesorului Stefan Gheorghiu. S-a recasatorit cu tenorul Roberto Alagna, insa relatia a luat o turnura nu tocmai placuta, astfel ca cei doi au decis sa divorteze in 2013. Tot anul acesta, presa mondena a speculat si relatia cu contratenorul Cezar Ouatu, participant al Romaniei la Eurovision 2013 in Malmo, Suedia, relatie care a ramas doar la nivel de zvon.

de Redactia - 2098 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi