Astazi este ziua Andreei Raducan. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Andreei Raducan. La multi ani!

Data nasterii: 30 Septembrie 1983
Gimnasta romana Andreea Madalina Raducan s-a nascut pe 30 septembrie 1983 in Barlad, judetul Vaslui. Ea a facut parte din "noua generatie" de gimnaste romance crescute sa continue traditia de excelenta a gimnasticii romanesti, si sa preia stafeta dupa retragerea medaliatelor olimpice Lavinia Milosovici and Gina Gogean. Andreea a inceput gimnastica la varsta de patru ani si jumatate, in orasul natal, Barlad. In 1996, dupa ce a castigat peste 20 de medalii in competitii locale si regionale, a fost invitata sa se antreneze cu echipa nationala de junioare, in Onesti. Doi ani mai tarziu a fost selectionata pentru lotul national, si s-a mutat la Deva.
Raducan si-a facut debutul international in 1998 la Campionatele Europene de Juniori (Antwerpen, Belgia), clasandu-se pe locul 4 la individual compus. In 1999 a participat la Campionatele Mondiale in Tianjin, China, unde a castigat finala la sol si a ocupat locul 5 la individual compus.
Andreea Raducan a facut parte din echipa de gimnastica a Romaniei la Olimpiada de la Sydney, cu care a castigat medalia de aur pe echipe. Andreea s-a calificat in finalele individuale de sol si sarituri, ca si in finala de individual compus (impreuna cu Simona Amanar si Maria Olaru).

Finala de individual compus a fost afectata de o greseala tehnica: capra (pentru sarituri) a fost reglata cu cativa centimetri prea jos. Aceasta greseala a creat o situatie periculoasa pentru toate participantele; ca urmare multe gimnaste au cazut sau s-au accidentat, atat in timpul incalzirii, cat si in timpul concursului. Annika Reeder (Marea Britanie) s-a accidentat atat de grav incat a trebuit sa abandoneze restul competitiei. Greseala a fost descoperita de australianca Allana Slater in timpul celei de-a treia rotatii; concursul a fost reluat dupa ce oficialii au reasezat aparatul la inaltimea corecta, iar gimnastele care au sarit in primele doua rotatii au avut posibilitatea de a-si reface exercitiul.
Desi Andreea Raducan a sarit inainte ca greseala sa fie corectata, a refuzat sa refaca saritura, si a continuat cu performante excelente la barna si sol. La sfarsitul competitiei de individual compus, primele trei locul erau ocupate, in ordine, de Andreea, Simona Amanar si Maria Olaru.

Dupa terminarea concursului Comitetul Olimpic International a anuntat ca Andreea Raducan a fost testata pozitiv pentru pseudoefedrina, care era la vremea respectiva o substanta interzisa. In ciuda apelurilor formale inaintate de Andreea, echipa romana de gimnastica si Federatia Romana de Gimnastica, decizia de a o descalifica pe gimnasta romanca a ramas finala. In aceste conditii, medalia de aur a fost acordata Simonei Amanar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Andreea Raducan a pastrat medaliile de la concursul pe echipe si de la sarituri (aur si argint).
Decizia de descalificare a Andreei Raducan a fost atacata in Curtea de Arbitraj pentru Sport in toamna anului 2000. Desi a admis faptul ca gimnasta romanca nu a fost avantajata datorita medicamentelor pe care le-a luat, comisia de arbitraj a refuzat sa anuleze hotararea Comitetului Olimpic International.
Dupa olimpiada Andreea Raducan a continuat sa se antreneze cu echipa romana in Deva. Odata cu retragerea Simonei Amanar, Mariei Olaru si Claudiei Presacan, a devenit veterana echipei. In 2001 a participat la Campionatele Mondiale in Ghent, Belgia, unde a castigat medalia de aur pe echipe. In probele individuale s-a clasat pe locul intai la sol si barna, si pe locul al treilea la individual compus. Anul 2002 a fost marcat de accidentari si probleme extra-sportive; dupa o performanta mult sub asteptari la Campionatele Mondiale in Ungaria, Andreea Raducan s-a retras din activitatea competitionala.
De asemenea, in calitate de comentator sportiv, ea a prezentat concursurile de gimanstica feminina de la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004.

Rezultate:

1998
Campionatele Europene de Juniori: 4 individual compus; 2 barna; 3 sol
Campionatul National: 3 individual compus

1999
Campionatele Mondiale: 1 echipe; 1 sol; 2 barna; 5 individual compus
Campionatul National: 2 individual compus

2000
Olimpiada Sydney: 1 echipe; 1 individual compus (descalificata); 2 sarituri; 7 sol
Campionatele Europene: 3 echipe; 2 sol; 5 barna; 6 individual compus

2001
Campionatele Mondiale: 1 echipe; 3 individual compus; 1 sol; 1 barna; 3 sarituri
Campionatul National: 3 individual compus

2002
Campionatele Mondiale: 10 barna

de Redactia - 3303 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi