Astazi este ziua Adrianei Trandafir. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Adrianei Trandafir. La multi ani!

Data nasterii: 26 Aprilie 1956
Actrita Adriana Trandafir s-a nascut pe 26 aprilie 1956, in comuna... Rudotel, de langa Pitesti. Actrita complexa, cu veleitati de show-men, Adriana poate aborda un registru larg de roluri, de la comedie si drama, pana la cele preponderent muzicale (voce buna, personalizata, pretabila in special muzicii populare autentice).

Absolventa a IATC, la clasa profesorilor Leopoldina Balanuta, Alexa Visarion si Alexandru Lazar, actrita a terminat si Facultatea de Comunicare si Relatii Publice pe cand atinsese pragul de 50 de ani. Inainte de a ajunge la Teatrul Odeon, ea a jucat trei ani pe scena Teatrului de Stat din Resita (1979/1982). Din 2005 a devenit liber profesionista.

Viata a fost insa dura cu cea care avea sa devina actrita Adriana Trandafir. Pe cand avea doar 15 ani, Adriana si-a pierdut mama. A crezut ca acesta este cel mai groaznic lucru care i se poate intampla unui om. Dar au urmat si alte evenimente dureroase. A avut de infruntat un divort si socul despartirii de familie si de fiul ei, Stefan, pe-atunci in varsta de sapte ani. Legiuitorul - care, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, incredinteaza copilul mamei - a considerat ca aceasta ar fi exceptia. Motivul invocat? Profesia de actrita… Mama singura, Adriana are doi copii, Stefan si Maria Speranta.

Speranta Adrianei este ca Stefan si Maria Speranta sa fie, candva, impreuna, "pentru ca glasul sangelui este mai puternic decat orice lege de pe lumea asta!".

Ca actrita de film a jucat in cateva filme si a avut colaborari cu Casa de Film Ager si Atlantis (peste 15 filme), colaborari cu televiziunea fiind moderatoarea unor emisiuni ca: "O vedeta populara", "Vecinii", spectacole de teatru si divertisment si este colaboratoare permanenta a Radiofuziunii Romane.

De asemenea, Adriana Trandafir este presedinta Fundatiei „Maria Tanase”, avand si un talent muzical incontestabil.
La finele anului 2012, actrita si-a depus actele de pensionare, spunand cu zambetul pe buze ca vrea „sa aiba zile in care sa vada cum este sa te plictisesti sau macar un weekend in care sa nu joace”. Potrivit cancan.ro, Adriana Trandafir i-a marturisit primarului comunei argesene Bascov ca, dupa pensionare, intentioneaza sa se retraga acolo, sa-si cumpere un teren si sa-si faca o casa. In plus, ea s-a decis sa le dea o mana de ajutor autoritatilor vizavi de noua casa de cultura a orasului numita „Adriana Trandafir”.

Premii obtinute:
Premiul Uniter 2004 pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar pentru rolul Mama din spectacolul "De ce fierbe copilul in mamaliga";
Premiul pentru cea mai buna actrita de comedie in 2002 la Festivalul de Teatru de la Galati pentru rolul Rose Quimet din spectacolul "Cumetrele";
Premiul pentru cea mai buna actrita de comedie in 2000 la Festivalul de Teatru de la Galati pentru rolul Ana din spectacolul "Stele in lumina diminetii";
Marele Premiu de interpretare la Festivalul de Teatru Contemporan, Braila pentru rolul Maria Tanase in "Pasarea maiastra - Maria Tanase in 1988, 1989, 1990, 1996;
Marele Premiu la Gala Recitalurilor actoricesti, Bacau 1995;
Premiul de Interpretare la Festivalul National Studentesc de Teatru 1979;
Cel mai bun spectacol si Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Shakespeare de la Durham / Anglia pentru spectacolul "romeo si Julieta" / 1978.

Filmografie:
Ice Age: Continental Drift / Epoca de gheata 4: Continente in deriva (2012) - Ellie/ sirena (versiune romana)
Madagascar 3: Europe's Most Wanted / Madagascar 3: Fugariti prin Europa (2012) - Dubois (voce) (versiune romana)
Buna! Ce faci? (2010) - Matilda
Europolis (2010) - Magdalena
Pacala se intoarce / Pacala se intoarce (2006) - Amanta lui Pacala tatal
Vineri in jur de 11 (2006) - doctorita
Bani de dus, bani de-ntors (TV) / Bani de dus, bani de-ntors (2005) - Nuti
Crash Test Dummies (2005) - Anas Mutter
Dupa ce tatal a plecat (2005)
Le temps du loup / Vreme de restriste (2003) - Marya
Patul lui Procust (2001) - Valeria
Proprietarii de stele (2001)
Faimosul Paparazzo (1999)
Le record (1999)
Passion Mortelle (1995) - Fabienne
Ochii care nu se vad (1994) – nebuna (ep. 8)
Dragoste si apa calda (1992) - muncitoare
Milionar...la minut (TV) / Milionar...la minut (1992) - sotia lui Firel
Vanatoarea de lilieci (1991) - Tiganca
Inainte de tacere (1978) - Rafila
Ciocolata cu alune (1978)
Expresul de Buftea (1978) - Tanara

de Redactia - 5639 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi