POZA:
 
 

Un an de parteneriat VIP si Academia Oamenilor de Stiinta

Se implineste un an de cand VIP ii aduce in centrul atentiei pe cei mai renumiti oameni de stiinta din Romania, membri ai Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR). De-a lungul aparitiei sale in noul format grafic si editorial, revista VIP v-a prezentat nu mai putin de opt personalitati care au reusit sa se impuna in mediul academic si nu numai drept unii dintre cei mai buni specialisti ai acestei tari in domeniile lor de activitate.

Periplul nostru prin galeria oamenilor de stiinta a inceput cu membrul fondator al Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara, presedintele (AOSR), general (r) prof. univ. dr. mHC si medic chirurg, Vasile Candea, un pionier al studiilor medicale romanesti moderne. Domnia sa a executat primele limfografii cervicale in Romania, realizand - in colaborare cu prof. Noirhomme de la Spitalul St. Luc din Bruxelles - implantarea primei inimi artificiale autonome de tip NOVACOR din sud-estul Europei.

Vi l-am prezentat apoi pe vicepresedintele AOSR, prof. dr. ing. Adrian Badea, a carui activitate a inclus diverse cercetari si proiecte in domenii precum: transferul de caldura bifazic, schimbatoare de caldura compacte, recuperatoare de caldura valorificarea biomasei prin combustie, analiza ciclului de viata, captarea CO2, depoluarea solurilor etc.

Am facut si un popas la Constanta, unde l-am descoperit pe prof.dr. Vasile Sarbu, care are la activ numeroase realizari intr-un domeniu in care nu multi sunt cei care se incumeta sa performeze: chirurgia generala si vasculara. De acolo, ne-am reintors la Bucuresti, pentru a-l cunoaste pe Margarit Pavelescu, membru titular, fondator al AOSR si presedintele Sectiei de Fizica AOSR, nominalizat pentru premiul NATO in fizica in anii 2001 si 2002. In plus, am avut onoarea sa discutam pret de cateva minute si cu prof.univ.dr. Angela Felicia Botez, presedintele Sectiei de Filosofie, Teologie, Psihologie si Jurnalism si cercetator stiintific principal I la Institutul de Filosofie si Psihologie „C. Radulescu-Motru”.
Nu l-am putut uita nici pe prof.dr. Irinel Popescu, medic primar chirurg si doctor in medicina din 1990, director al Programului de transplant hepatic din Institutul Clinic Fundeni (singurul de acest fel din Romania) si presedinte al Academiei de Stiinte Medicale din 2011.

Dinu Sararu, membru de onoare al AOSR si cel mai avizat cronicar de teatru in cei peste 30 de ani de slujnicar al cronicii de teatru s-a numarat printre cele mai recente personalitati gazduite de rubrica Stiinta si Viata. In televiziune, Dinu Sararu a jucat un rol important in afirmarea ideii de teatru tv si crearea unui teatru national de televiziune, emblema devenita simbol pentru un anumit eveniment teatral cu caracter national. S-au creat primele seriale de teatru tv, Musatinii si Mihai Viteazul, in marile studiouri tv, care cereau dimensiuni spectaculoase pentru spatiul scenografic cinematografic. O activitate remarcabila a avut si in perioada in care acesta a fost directorul Teatrului Mic si creator al Teatrului Foarte Mic.

Acestia au fost cativa oameni ai schimbarii pe care i-am adus in prim plan in ultimele 12 luni. Fiecare a contribuit in felul sau la dezvoltarea stiintei si la depasirea unor probleme care pana la un punct pareau fara rezolvare. Am demonstrat astfel ca Romania are o serie de valori de care trebuie sa fim constienti si pe care trebuie sa le respectam, sa le pretuim si sa le aducem in atentia publicului larg.

de Alexandru Stratan - 13546 afisari
 
         
 
1.3 - 6 voturi
 

Ultimele articole FREE