"Oferim solutii moderne si eficiente, exact ca in medicina occidentala"

Adaugata 2011-02-07, la ora 07:37:02
"Oferim solutii moderne si eficiente, exact ca in medicina occidentala" Gral Medical este un furnizor de servicii medicale private. Georgeta Serban, directorul general al companiei, ne-a raspuns la cateva intrebari cu privire la ceea ce inseamna trecutul, prezentul si viitorul centrelor medicale pe care le reprezinta.
Cum a fost anul 2010 pentru compania pe care o reprezentati?
Pentru Gral Medical, 2010 a fost anul proiectelor indraznete. Unul dintre cele mai indraznete, Centrul OncoFort, a fost finalizat catre sfarsitul anului si, in prezent, sute de pacienti apeleaza lunar la serviciile centrului: diagnostic cancer, tratament chimioterapic, tratament radioterapie. Daca sectorul privat era minat numai de clinici si laboratoare (centre de diagnostic), noi am intrat pe un domeniu tabu in Romania, domeniul oncologic, unde am oferit tramente moderne in lupta contra cancerului. Premiera este data de unicitatea aparatului de radioterapie achizitionat, dar si de colaborarea eficienta la nivel inalt a echipei medicale romano-austriace. Tot in acest an, am reusit sa oferim doua servicii noi pe ortopedie si dermatologie, in regim de spitalizare de zi in clinicile existente, servicii care au fost foarte bine primite de catre medicii specialisti din domeniu. Pacientii au avut un grad de satisfactie ridicat.
Cum a evoluati piata serviciilor medicale private din punctul dvs. de vedere, in comparatie cu 2009?
Piata serviciilor medicale private evolueaza exact ca o “partida de pescuit obisnuita.” Cateodata merge, dar alteori… mai putin: nu are momeala care trebuie sau, in urma unei capturi prea mari, undita cedeaza. Piata a avut o dinamica neanticipata de specialisti, de aceea frenezia fuziunilor si a achizitilor de companii a cuprins toate companiile mari, insa aceasta agitatie nu a acoperit nici pe departe deficitul de tratamente moderne, care exista, in prezent, in Romania, ba dimpotriva: evolutia pietei a fost incetinita cu tot felul de asimilari de proceduri noi si de schimbari a echipelor existente.
Ati observat schimbari notabile in comportamentul “de consum” al pacientilor?
Pacientii care vin in domeniul privat pentru a beneficia de servicii medicale nu se mai multumesc cu putin. Se informeaza mai intai si, de multe ori, apeleaza, din propia initiativa, la serviciile care le ofera sanse mari de vindecare a afectiunilor. Acest lucru ne obliga sa oferim solutii moderne si eficiente, exact ca in medicina occidentala.
O alta directie pe care am abservat-o este legata de comunicarea doctor-pacient. Pacientii doresc o comunicare mai buna, venita din partea cadrele medicale. Intr-un spital, doctorul nu mai are timp sa comunice cu pacientul, astel incat sa ii explice toate avantajele si dezavantajele unui tratament sau interventii. Consilierea privind decizia aprobata reciproc nu exista si pacientul simte ca este exclus. Scuzele de genul “la noi in tara atat putem face” sau “trebuie sa facem interventia, caci asa am zis eu” nu mai sunt valabile, in mediul privat. Oamenii au nevoie de un partener, au nevoie de argumete pro sau contra, au nevoie de alternative.
Cu ce cifra de afaceri si ce profit/pierdere ati incheiat anul, comparativ cu 2009? Ce factori au influentat aceasta evolutie?
Grupul de firme Gral, format din Gral Medical si Medical Center Gral, au generat in 2010, venituri de aproape 13 milioane de euro.
Compania Gral Medical a incheiat anul 2010 cu o cifra de afaceri de 50.4 milioane lei (12 milioane de euro), devansand anul anterior cu o crestere de aproape 20%. Rata profitului se va mentine, pentru anul 2011, in jur de 10-12%, deoarece si in 2010 compania a fost orientata catre investitii si dezvoltare. Desi cresterea a fost superioara anului precedent, centrele noi deschise au reusit sa devina eficiente numai spre sfarsitul anului, adica au generat venituri numai o patrime din an, desi proiectile anterioare vizau o lansare mai timpurie. Desi nu au fost atinse valorile bugetare, serviciile de spitalizare de zi si clinicile Gral au avut cresteri economice de 90%, depasind veniturile bugetate initiale. Astfel, Clinica de Diagnostic Gral din Capitala a inregistrat o crestere record a veniturilor in 2010, cu 190% fata de anul anteror, iar Clinica Gral Colentina a devansat, in 2010, veniturile din 2009, cu 42%. Segmentul de retail a inregistrat, in 2010, cresteri cu peste 50% fata de anul anterior, o crestere venita pe fondul unei dublari a acestui segment. Segmentul corporate si cel al contractelor nationale au stagnat in 2010, avand in vedere ca piata nu a inregistrat cresteri in acest domeniu.
Ce investitii totale ati realizat in 2010?
Investitiile totale au atins valoarea de patru milioane de euro. Acestea au fost orientate catre deshiderea de centre noi, achizitii de aparatura medicala performanta, in clinicile Gral existente, si modernizarea aparaturii de analize de laborator din Capitala. Cel mai mare proiect a fost lansarea Centrului de Excelenta in Oncologie (OncoFort), cu o investitie de aproape 3.5 milioane euro, in constructia centrului, amenajarea sa si in achizitia acceleratorului de particule de generatie noua. In paralel cu deschiderea OncoFort, compania a intarit specialitatile de cardiologie si dermatologie din Bucuresti si Ploiesti cu aparatura performanta, iar laboratorul din Colentina a beneficiat de o linie complet automatizata de laborator, un sistem care poate asigura un volum de peste cinci milioane de analize pe an.
De ce investitii beneficiati, pentru 2011?
Bugetul companiei Gral Medical pentru anul 2011 este fundamentat pe o cifra de afaceri de 70 milioane lei. Cresterea va fi sustinuta, in mod egal, de centrele existente, printr-o diversificare a serviciilor si maturizarea celor vechi pe de o parte, iar pe de cealalta parte, cresterea va fi data de proiectele noi, aflate in faza de implementare.
Proiectele noi se refera la deschiderea de centre de tratament in afara Capitalei si functionarea 100% a centrului OncoFort, avand in vedere ca a functionat doar doua luni, in 2010. Investitiile din 2011, necesare pentru modulul de centre specializate, dar si continuarea investitiilor in aparatura aparatura performanta, se va ridica la aproape la un milion de euro. Speram ca, spre sfarsitul anului, sa incepem constructia spitalului in capitala, investitie totala estimata la aproape 30 milioane de euro.
Tinand cont de contextul economic actual, luati in calcul modificarea strategiilor de dezvoltare? Daca da, ce modificari veti face? Intentionati sa renuntati sau sa amanati anumite proiecte planificate pentru perioada urmatoare (clinici, angajarea de personal)? Daca da, cand estimati ca veti relua proiectele respective?
In fiecare an, suntem pusi in situatia de a lua decizii proactive in ceea ce priveste proiectele de extindere.
Din proiectele propuse de departamentul de dezvoltare, numai o parte sunt puse in practica si, in unele cazuri, suntem obligati sa le amanam. Asa a fost proiectul de oncologie, care a avut intaitate fata de extinderea teritoriala, unde investitia a fost de aproape 3.5 milioane de euro. Cu acest buget, puteam deschide peste sapte clinici de diagnostic in tara, insa am dorit sa oferim un serviciu unic in sistemul privat din Romania. In 2011, se vor deschide centre de diagnostic si tratament ce vor oferi servicii de nisa si compania va estimeaza ca vor fi peste 100 de locuri de munca, in 2011.
Desi strategia noastra nu se bazeaza pe achizitii de companii, ci de deschiderea unor centre de excelenta, in anul 2010 am reusit sa preluam un centru de imagistica, in Ploiesti.
Cum va asteptati sa evolueze piata de profil in 2011? Care vor fi factorii care vor determina diferentele?
Piata va mocni, in continuare. Apogeul schimbarii notiunii de servicii medicale va fi atins in 2013. Se va trece de la asigurarea unor servicii de diagnosticare la servicii de tratament moderne si eficiente. Noi speram sa fim primul centru ce va genera cea mai mare CA pe servicii de nisa, servicii ce vor oferi tramente noi la diverse afectiuni medicale. Daca segmentul asigurarilor private nu se va dezvolta in urmatorii ani, cu siguranta, acesta vor fi inlocuit de servicii noi, inovatoare.
Cati angajati aveti in prezent?
450 de angajati.
Cate unitati medicale operati in prezent?
17 astfel de unitati.
de Redactia - 3883 afisari
 
         
 
3.0 - 4836 voturi