"Oare am decazut noi, romanii?"

Adaugata 2010-10-25, la ora 09:06:08
 "Oare am decazut noi, romanii?" Corina Chiriac este, inainte de toate, o femeie puternica. Cu toate ca a fost recent implicata intr-un scandal public cu Ovidiu Lipan Tandarica, tobosarul formatiei Phoenix, indragita cantareata isi gaseste echilibrul interior si stabilitatea de care are nevoie in muzica si emisiunea pe care o modereaza la National TV.
Ce mai faceti nou in ultima vreme?
Multumesc de intrebare. Inainte de toate, ma lupt de cateva saptamani cu o raceala care vad ca se desparte foarte greu de mine. I-am propus sa plece undeva intr-o tara calda, sa urce, de exemplu, pe un vapor si sa se bucure de o excursie pe Nil, pe Atlantic, sa iasa din mahmureala ei, dar vad ca prefera zona asta de Europa friguroasa, batuta de vanturi reci si ude! Ce gusturi sarace pe capul ei!
Asa sunt racelile, deloc ascultatoare...
Vazand ca nu ma asculta, am pornit la lupta dreapta cu ea si i-am prezentat cinci zile de injectii cu polidin, cate doua pe zi, plus inhalatii cu musetel si bai cu sare la picioare, ca pe vremuri. In fata acestui tratament, s-a prefacut ca renunta la mine, lasandu-mi tusea si guturaiul in urma ei ca o trena lunga. Din pacate, fiindca si la filmarile urmatoare am iesit transpirata din studiou, raceala s-a intors cumva la mine, cu reprosuri si stranuturi noi, dar a inteles ca nu mai are forta de a se lupta ca prima oara. Acum, stam amandoua fata in fata si ne masuram puterile. Cred ca pana la urma imi va asculta propunerea cu vacanta ei pe un vapor de lux, unde cel putin ea ar duce-o mai bine. As face si eu acelasi lucru daca n-as avea miercuri de miercuri filmari pentru emisiunea pe care o moderez la National TV!
In ce proiecte mai sunteti implicata?
Alaturi de doamna Florentina Satmari, ma bucur de succesul emisiunii "Sa v-amintiti... duminica", ce se difuzeaza in fiecare duminica la pranz, de la ora 13:30, la National TV. Pe langa asta, ma bucur sa fiu invitata la cate un sfarsit de saptamana fie sa cant la o petrecere privata, fie intr-un juriu la un festival unde copiii sau adolescentii talentati participa, plini de elan, pentru obtinerea unui premiu.
Ati fost recent la un astfel de festival? Ce se intampla acolo?
Chiar de curand am fost invitata la Bacau sa jurizez, alaturi de alti profesionisti, festivalul "Neghinita", aflat la cea de-a doua editie. Festivalul a fost bine organizat de catre fundatia cu acelasi nume; notele s-au dat corect, pe fata, la vedere, asta dupa fiecare interpretare in parte, asa ca majoritatea copiilor prezenti au obtinut cate un premiu. Ce este insa cel mai important e faptul ca acesti copii au obtinut un plus de experienta in a canta si a dansa pe scena... asa, ca niste mici viitori profesionisti, spre bucuria parintilor si profesorilor lor. Pacat ca nu exista in Romania o reala afacere a spectacolului... pentru ca artisti de toate varstele sa aiba unde sa se "rodeze" in vederea unei bine lucrate meserii de artist! Personal, doresc sa multumesc pe aceasta cale Primariei Bacau, domnului Tanase si doamnei Laudeta Sachelariu, pentru grija pe care au avut-o fata de mine ca sa ma simt ca acasa pe tot parcursul sederii la Bacau, precum si tuturor celor care mi-au fost alaturi in calitatea mea noua de presedinte de juriu.
De-a lungul carierei, presa v-a fost si prieten, si dusman...
De-a lungul carierei, presa mi-a fost un prieten. Cel putin fiindca inainte de revolutie existau ziaristi antrenati si foarte bine pregatiti sa analizeze concerte si spectacole de toate genurile si sa le faca o prezentare profesionista in articole destinate anume analizei unui concert sau spectacol; acolo rareori ma critica cineva, poate si pentru ca generatia noastra era deja constienta de valoarea muzicala, estetica si plina de seriozitate a ceea ce inseamna "scena". Deci nu era vorba de nicio dusmanie! Poate de o critica reala cu privire la ceea ce am cantat intr-un anumit concert, la valoarea mea vocala dintr-o seara anume sau cea a materialului muzical prezentat. Nu exista, inainte de '89, "moda" de a cauta pe sub fustele artistilor. Subiectele de acest gen circulau in forma orala, mai adevarat sau nu, ca si astazi, dar nu asta era prioritatea articolelor de ziar; nu "dezvaluirea senzationala", nu atacul, nu barfa, nu se cerea "capul lui Motoc" prin calomnii care sa duca la o mai generoasa vanzare a unui ziar fata de altul care n-a avut atata imaginatie sau rapiditate. Nu exista "dreptul la replica" fiindca nu se atacau artistii tocmai ca sa se amplifice un "scandal" inventat. Dupa parerea mea, era mult mai bine asa... Sigur, vorbim despre o presa care servea interesele celor care se aflau atunci la putere, dar iata ca nici azi nu e diferit, din pacate... Si inca ceva, oamenii erau mai politicosi, fiindca erau cumva obligati la politete; barbatii erau eleganti, stiau sa faca curte, sa castige sau sa piarda, sa se retraga fara sa-si prezinte parerile public. Oare am decazut noi, romanii?! Nu cred, exista accidente izolate, probabil, si cel mai bine e sa poti sa nu dai curs unei lipse elementare de comportament, daca poti...  
Cum reusiti sa treceti peste aceste mici scandaluri? Va implicati intr-o anumita activitate atunci cand sunteti stresata sau deprimata din cauza acestor neplaceri?
Depinde. Inchid telefonul, plec in strainatate la prieteni, fac gimnastica in bazin, revad filme dulci, comedii romantice, recitesc in liniste o carte frumoasa... sau, extrem de rar, incerc sa-mi apar drepturile. Poate o fac cu prea multa agresivitate. Apoi imi pare rau, inchid subiectul si trec mai departe. Cateodata eu folosesc o gluma amara: "nu te agata de necazul din fata ta, ca dupa colt te pandeste urmatorul".
Ce lucru nostim, bizar sau inedit ati patit in ultima vreme?
Am fost invitata de catre Adi Minune in emisiunea lui Maruta sa cantam impreuna "Strada Sperantei"! Mi-a facut mare placere.
Ce va place sa faceti in timpul liber? Ce hobby-uri aveti? Ati mai citit vreo carte interesanta care v-a impresionat in ultima vreme?
Imi placea sa stau pe canapea, sa vad filme frumoase, dulci, romantice, dar nu prea mai am timp decat seara sa vad cate un serial. Prefer sa vad "Oamenii lui Paco" sau "CSI New York" - care nu mai sunt nici dulci, nici romantice! Hranesc in continuare pisoi fara stapan sau caini amarati, dar nu cred ca asta e un hobby; e mai degraba o trebuinta personala venita din dragostea pentru animale, e mai repede convingerea ca fiintele vii trebuie ajutate fiindca ele sunt fratii nostri mai buni. Carte? Recitesc cam o data pe an nuvelele lui Mircea Eliade, in special "Douasprezece mii de capete de vite", "Pe strada Mantuleasa" sau "Ghicitor in pietre". Incercati si voi, sunt excelente!
Sunteti si gospodina sau gatitul nu va face placere?
De cand cu schimbarea radicala a regimului meu alimentar, nu mai gatesc in sensul clasic, bucurestean, iar a arunca pe gratar o bucata de carne si a pregati o salata de varza alba nu se mai poate numi ca gatesti. Muraturi nu am pus niciodata fiindca nu prea imi plac.
V-ati gandit vreodata la un album cu piese cantate exclusiv impreuna cu Mirabela Dauer si Angela Similea? Noi credem ca ar avea mare succes in Romania.
Nu, din pacate, dar e o idee excelenta! Voi vorbi cu Ovidiu Komornyic despre asta, sa vedem ce zice si el. Voi vorbi si cu prietenele mele... Foarte buna idee, bravo!
Ce parere aveti despre peisajul muzical romanesc actual, in comparatie cu cel de acum 20-30 de ani?
Este in continua cautare de stil nou dar, de multe ori, din aceasta cautare pot iesi cantece frumoase care au, ca si acum 20-30 de ani, succes la marele public. Problema regretabila este doar ca radiourile de tip FM nu difuzeaza decat un anumit gen de muzica - as numi-o "de club" - si nu sunt oferite sanse egale pentru toate tipurile de muzica. Iata de ce si la noi vor aparea mereu noi posturi de radio care se vor specializa pe diverse genuri muzicale, asa cum e in SUA de exemplu. Atunci fiecare gen va fi pus in valoare, iar publicul ascultator isi va alege singur viitoarele slagare preferate. Pe de alta parte, un mare si real serviciu face muzicii noi internetul, de exemplu canalul YouTube, unde melomani de toate varstele intra si asculta muzica de orice fel, formandu-si astfel o preferinta sau alta, chiar si cu marele risc de a nu se mai vinde CD-uri fiindca fiecare descarca de pe internet ce doreste.
Deci gasim si pe internet piesele dumneavoastra?
Da, sigur. Eu ma bucur la adresa de YouTube "eusuntcorina" de multe vizualizari la melodiile noi de pe albumul meu lansat in februarie, "O rochie de mireasa", precum si la alte melodii care n-as fi crezut ca vor face o asemenea audienta. In plus, ma bucur ca site-ul www.corinachiriac.ro este accesat des si bine intretinut de o mica echipa de baieti tineri, carora le multumesc de cate ori am ocazia.
de Roxana Truta - 4650 afisari
 
         
 
3.0 - 4436 voturi