"Fara iubire pentru creatia artistica, ce poata fi numita har, nu exista colectionar adevarat"

Adaugata 2011-05-30, la ora 08:46:04
"Fara iubire pentru creatia artistica, ce poata fi numita har, nu exista colectionar adevarat" De profesie manager de aplicatii web, Vasile Petrovici este un colectionar de arta care  contribuie efectiv la promovarea artelor plastice romanesti contemporane. Luna trecuta a lansat "Dictionarul colectionarilor de arta din Romania", lucrare cu un caracter unic in literatura de specialitate. Volumul cuprinde informatii extinse despre 250 de colectionari, informatii succinte despre alti 681, precum si 44 de imagini de interioare de colectii. Pentru realizarea lui au fost consultate 164 de surse bibliografice.

Care sunt informatiile prezentate in acest dictionar?
Pentru ca cercetarea a necesitat un mare volum de munca, nu este exhaustiva si poate fi continuata. La aceasta prima editie am reusit sa ofer informatii precise doar pentru 250 de colectionari: identitatea colectionarului, profesia sa, locul unde a fost creata colectia, artistii colectionati, bibliografia in care gasim referiri la colectia si realizatorul ei, ce a publicat colectionarul etc. In unele locuri, am precizat, intr-o nota, daca respectiva colectie a devenit muzeu sau casa memoriala; la rubrica Observatii, am mentionat fie ascendenta colectiei, fie plecarea in strainatate a colectionarului sau ramanerea sa in tara. Ceilalti 750 de colectionari, documentati cu informatii mai succinte, sunt prezentati prin intermediul unui tabel. 

Din punctul de vedere al unor simpli iubitori de arta, ni s-a parut deosebit de atragator capitolul de ilustratii din dictionar; este substantial si inedit. Din ce surse provin imaginile?
Pentru faptul ca mi-a pus la dispozitie fotografii deosebit de frumoase si interesante si sunt recunoscator lui Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC). Printre imaginile din volum, colectionari precum scriitoarea Cella Serghi, inginerul chimist Nicolae Barascu – care a fost profesor de chimie, in anii ’70, la Liceul “Sf. Sava” din Bucuresti – sau renumitii Krikor Zambaccian si Atanase Simu pot fi vazuti, in aceste fotografii, pozand mandri, alaturi de tablourile din colectiile lor.

Desi esti dedicat pasiunii de colectionar, facand acest lucru constant, de 20 de ani, credem ca, pentru alcatuirea acestui dictionar, ai apelat si la sprijinul unor profesionisti. Cu cine te-ai consultat?
Alaturi de ajutorul deja mentionat, am avut, intr-adevar, un sprijin de nadejde din partea criticului de arta Petre Oprea, care mi-a acordat, permanent, consultare si verificare asupra textului, indicandu-mi si punandu-mi la dispozitie surse de informatii extrem de utile, care nu exista in bibliografii.

Cum ti-a venit ideea de a face acest dictionar?
Ideea mi-a venit intr-o expozitie de la MNAC, la care erau prezentate si fotografii din colectii particulare. Atunci m-am gandit ca ar fi interesant sa scriu un dictionar, in care sa prezint cat mai multi colectionari din Romania.

Ce insusiri comune ii caracterizeaza pe colectionarii de arta?
In primul rand, dragostea pentru arta. Fara o iubire adevarata pentru creatia artistica, ce poata fi numita har, nu exista colectionar adevarat. Apoi, le trebuie o solida cultura plastica, o temeinica cunoastere a artistilor si a operelor lor, familiarizarea cu mediul artistic, cultivarea prieteniei si a increderii in relatiile cu artistii. Adesea, artistii plastici simt nevoia de iubire, de admiratie, dar si de ajutor concret, ca, de exemplu, sa le fii alaturi cand isi deschid o expozitie, sa-i imprumuti cu lucrari din propria ta colectie, pentru retrospective, sa-i ajuti la editarea catalogului expozitional si, de ce nu, sa scrii carti despre ei. Trebuie mentionat si permanentul efort financiar pe care un colectionar trebuie sa fie in stare sa-l sustina. Daca reuseste sa raspunda la aceste exigente, colectionarul de arta are, pe langa placerea de a trai in mijlocul frumosului, si privilegiul de a impartasi, alaturi de creatori, o existenta artistica. 
de Adina Stefan - 5450 afisari
 
         
 
3.0 - 5229 voturi