"FRA este una dintre cele mai medaliate federatii"

Adaugata 2009-11-23, la ora 07:51:46
"FRA este una dintre cele mai medaliate federatii" Care sunt proiectele in care esti implicata in acest moment?
Sunt implicata in campania Best Foto Fest, pentru cel de-al doilea an, si sunt onorata. Este o campanie prin care incercam sa ajutam persoanele cu deficiente de vedere, in urma strangerii de fonduri. Apoi, ma ocup de campania mea, Sport pentru viata, campanie speciala de promovare a sportului si a unui stil de viata sanatos. Am avut foarte multe evenimente de promovare anul acesta, in foarte multe orase precum Slatina, Targoviste, Bucuresti, Campina. La COSR am primimt de curand titlul de “Femeia si sportul”, o diploma din partea Comitetului Olimpic International.

Stiu ca ai studiat antropologia motrica la masterat, la ANEFS, apoi ai facut si un doctorat. Ai incheiat studiile?
Am terminat studiile de masterat, si anul acesta, pe 10 iulie, am terminat si doctoratul in educatie fizica si sport.

Crezi ca te ajuta studiile?
Am crezut acest lucru imediat dupa ce m-am lasat de sport. Am vrut sa invat cat mai multe lucruri si asa am decis sa ma inscriu la master, dupa care, mi s-a propus sa fac un doctorat si nu am stat prea mult pe ganduri, mai ales ca propunerea a venit din partea profesorilor din ANEFS, iar acest lucru m-a onorat.

Ce poti spune despre situatia de astazi a atletismului romanesc?
FRA este una dintre cele mai medaliate federatii. Atletii nostri au castigat medalii la toate competitiile la care au participat, incepand de la juniori si pana la seniori. E adevarat ca nivelul de seniori nu se compara cu cel de la juniori. Competitia este mult mai acerba la seniorat. In momentul de fata, avem cateva fete in care am incredere ca, nu peste mult timp, ele vor scrie istoria in atletismul romanesc. Nu ne plangem, crestem, strategia FRA este sa investeasca foarte mult in juniori fara sa neglijeze seniorii. Trebuie sa fim foarte optimisti si sa nu le transmitem antrenorilor si sportivilor mesaje negative.

Cum comentezi situatia financiara din atletism?
Din fericire pentru atletismul mondial, inca se mai castiga bani, nu la fel de multi ca inainte, pentru ca si aici se simt efectele crizei, dar totusi avem competitii, Grand Prixuri, Golden League, Crossuri, unde sportivii nostri pot merge sa castige un ban. Nu ne putem compara cu alte sporturi care beneficiaza de investitori si unde se castiga la un alt nivel, dar, daca vrei sa faci performanta, poti castiga un ban. Daca vorbim de plan national, sponsorii nu se prea inghesuie ca sportivii nostri sa beneficieze de alte conditii de pregatire. Nu este suficient ca MTS-ul sa sustina pregatirea sportivilor, avem nevoie si de companii. Sponsorii se atrag foarte greu, pentru ca avem hibe in legislatia de sponsorizare si cea a sportului si trebuie foarte mult corectata.

Cine ar trebui sa se implice mai mult in situatia sporturilor din celelalte ramuri decat fotbal?
Sper ca, dupa alegeri, oamenii care reprezinta sportul in Prlamentul Romaniei sa faca ceva in acest sens. Pentru ca sunt membra in comitetul executiv al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, unul dintre oamenii care se implica foarte mult este domnul presedinte Octavian Murariu. Ar trebui sa aiba si sustinere politica pentru a putea realiza mult mai multe lucruri.

Ce-ti lipseste din sport, acum, dupa retragere?
Mi-am dorit intotdeauna sa fiu fericita si ma multumesc cu putin. Nu-mi lipseste nimic. Imi doresc putine lucruri in acest moment, valoroase pentru mine si care sa ma bucure.

Ce le transmiti copiilor din scoli, care se eschiveaza de la orele de sport?
Corpul omenesc este construit pentru miscare, toti oamenii, indiferent de clasa sociala, au nevoie de miscare. Trebuie sa facem macar o ora pe zi ceva ce ne place, sa ne detasam de cotidian si sa ne relaxam putin. Toti psihologii si medicii din lume spun ca prin sport se vindeca o multime de afectiuni. Miscarea sau plimbarea in aer liber iti da un alt tonus, ai o alta concentrare si motivatie. Prin miscare oxigenezi creierul si pui la lucru toate functiile organismului.

Cate ore de sport faci acum?
Vara, in fiecare zi, pentru ca stau langa padure si am posibilitatea sa alerg in aer liber, sau sa merg cu bicicleta, spre fericirea mea am si bazin acasa si inot aproape zilnic, acum, ca vine iarna, voi face sport putin mai rar, de doua, trei ori pe saptamana. Merg saptamanal si la sala de fitness, dar imi place mai mult sa fac sport in aer liber.

Cum ar arata, in opinia ta, o programa scolara atractiva pentru orele de educatie fizica?
Aici intervine talentul profesorului de la scoala, cum stie sa faca ora mai atractiva. Imi amintesc de orele de sport pe care le faceam in scoala generala, iarna megeam la patinoar, nu trebuia neaparat sa implicam sala in activitatile noastre sportive. Vara faceam fitness, ne atragea profesorul spre ora de educatie fizica. In alte tari exista doua zile pe saptamana, la scoala, in care se face doar sport. Mi-ar placea sa fie asa si in Romania. Noi avem lipsuri foarte mari in infrastructura. Cate scoli au vestiare unde elevii pot face un dus pentru o igiena minima? Sa nu mai vorbim de salile de sport slab dotate.
de Gabriela Niculescu - 4131 afisari
 
         
 
3.1 - 5122 voturi