"Crin Antonescu este prima optiune pentru functia de presedinte"

Adaugata 2012-04-23, la ora 10:39:54
Dupa incidentul cu repetitie din Piata Universitatii, Ludovic Orban a facut un pas in spate, desi spune ca nu a fost calculate acest demers. Cum vede el relatia cu Crin Antonescu - subiect pe care aproape ca ii smulgi vorbele cu forta? Este sau nu mai putin virulent in discursul sau public la adresa Puterii, de cand fratele sau lucreaza cu Puterea? Raspunsurile le gasiti in randurile de mai jos.

Dupa incidentul din Piata Universitatii, v-ati dat retras din „lumina reflectoarelor”...
Nu, nu m-am ascuns. Eu mi-am vazut in continuare de activitatea mea. Nu are nici o legatura una cu alta.

Ce ati simtit atunci cand, de doua ori la rand, nu v-ati bucurat, nici pe departe, de cea mai calduroasa „primire”?
Stiu sa fac diferenta intre o atitudine provocata si alta generata de o anumita stare de spirit. Acolo erau, evident, cativa indivizi, pe care ii si cunosc, de la Asociatia de Revolutionari care l-a sprijinit pe Traian Basescu, cea care a semnat ulterior Protocolul cu Mircea Toader, a lui Maries.

Dar a doua oara, cand ati ajuns in piata, la doar cateva zile dupa primul incident, ati avut parte de aceeasi invitatie de a-i lasa pe revolutionari...
A doua oara au fost niste provocatori. Eram intr-o multime, alaturi de cateva mii de oameni care venise de la mitingul nostru. S-au tinut de mine, timp de o jumatate de ora, indiferent unde ma duceam. Am preferat sa plec tocmai pentru a nu atrage atentia asupra unui incident (cand manifestantii mitingului nostru au fuzionat, in Piata Universitatii, cu protestatarii).

Vi s-a parut nedreapt ce vi s-a intamplat sau ati gresit mergand acolo?
Normal ca, pentru felul meu de a fi si pentru felul in care m-am implicat in viata politica, nu cred ca meritam. Acum, nu ma deranjeaza.

Ce v-a spus fiul dumneavoastra, elev in clasa a VI-a, cand ati ajuns acasa?
M-a intrebat daca am fost in Piata Universitatii, eu i-am spus “da”, dupa care nu am mai vorbit pe tema aceasta.

Acum cateva mandate, colegii dvs. povesteau cum, pentru ca Tariceanu nu-l pusese pe actualul sef al PNL pe un loc eligibil pe listele pentru Camera Deputatilor, dvs., care erati presedinte la Bucuresti, ati renuntat la propria candidatura, cedandu-i locul lui Crin Antonescu... V-ati simtit apoi tradat?
Crin Antonescu a reprezentat valorile liberale. Ca presedinte de organizatie, normal ca l-am sprijinit. Practic i-am oferit locul meu domnului Antonescu petru ca eu, oricum, detineam funtia de viceprimar general al Capitalei.

Cine credeti ca va fi presedintele Romaniei?
Sper ca va fi Crin Antonescu.

Sperati, dar cine credeti?
Nu cred nimic. La ora actuala, liderul politic cu cea mai mare cota de incredere este Crin Antonescu. In momentul de fata e clar ca este prima optiune pentru functia de presedinte al Romaniei.

Am observat, in discursul dvs. public - de cand Leonard Orban a venit la Cotroceni ca si consilier prezidential si de cand este ministru intr-un cabinet “adversar” politic - ca nu mai sunteti atat de virulent in limbaj si atitudine. Parca sunteti ceva mai rezervat, mai ponderat. Va este teama sa nu-i faceti rau?
Nu este adevarat. In general ma bazez pe argument cand vorbesc. Cand spun ceva o fac nu pentru ca asa-mi spune partidul sau pentru ca asta cred ca si-ar dori alegatorul sa auda, ci pentru ca asa cred. Si nu mi se pare ca sunt mai bland fata de actuala putere.

Banuiesc ca si din partea domniei sale intalnim aceasta rezerva, pentru a nu va face probleme dvs...
Nu. Dar este firesc sa fie asa. Sunt oameni care stramba din nas pentru pozitia fratelui celalalt.

„Singurul lucru in care se incred sunt oportunitatile personale, indiferent din partea cui vin”
De cand stati in apartamentul din Sectorul 3...
Din 2002.

Mai toata lumea s-a mutat la vila. Dvs?
Iti faci o casa cand ai bani sa iti faci o casa. Din ‘98 am avut diverse pozitii publice, dar  indemnizatia primita nu mi-a permis pana acum sa-mi construiesc o casa.

Va bate gandul sa va mutati la casa?
Mai incolo, da. Cand am sa am posibilitatea.

De vreme ce functiile publice detinute au impiedicat mutarea dvs. intr-o casa, va ganditi sa vizati pe viitor si functii nepublice?
Nu. Am optat in ’90 pentru o cariera publica. E greu acum sa fac altceva.

Fratele dvs. este cel mai avut din familie?
Si el a avut o viata cu serviciu public ca si mine, cu diferenta ca perioada in care a fost comisar european a fost una cand si-a permis sa acumuleze ceva.

Toti s-au grabit sa catalogheze intr-un fel au altul numirea lui Teodor Melescanu la sefia SIE. Dvs. ce spuneti?
Daca as fi primit aceasta oferta as fi refuzat-o categoric.

De ce?
Pentru ca, in general, ocupi functii publice atunci cand partidul tau este la putere.

Dar si actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, a fost numit sef la SIE de catre Traian Basescu, desi era liberal la vremea respectiva. La fel si actualul sef al SRI, desi era parlamentar PSD.
Mihai Razvan Ungureanu s-a inscris in PNL dupa ce a ajuns ministru pentru ca atunci, in Delegatia Permanenta, cand s-au hotarat ministrii, eu am pus intrebarea daca Vladescu si MRU sunt membrii PNL. Atunci li s-a confectionat rapid o apartenenta politica ce nu era conforma cu realitatea, fiind inscrisi formal in partid. Sunt si oameni care nu pot sa creada in ceva. Singurul lucru in care se incred sunt oportunitatile personale, indiferent din partea cui vin.
Nici Maior, Nici MRU, nici Melescanu nu conduc serviciile. Un singur om conduce serviciile de informatii, iar acela este Traian Basescu. Orice naiv sau oportunist care accepta aceste propuneri din partea presedintelui trebuie sa accepte din capul locului ca este pus ca element de decor si ca nu are absolut nici o putere, pentru ca Traian Basescu conduce serviciile de informatii prin alti oameni.

Exista si o teorie conform careia un sef de stat este in mainile serviciilor secrete, nu invers. In momentul in care acel sef de stat nu mai este util, sustinerea aceasta va disparea...
Asta este mania persecutiei. Este adevarat ca serviciile de informatii, in masura in care actioneaza politic, pot avea o influenta in alegerea unuia sau a altuia pentru o functie importanta in stat, dar aportul lor nu este decisiv. Serviciul de informatii are alta treaba decat sa se ocupe de campanii politice electorale...

L-ati asemana, ca si structura, traseu, profesional pe MRU cu fratele dvs., care, la randul sau, indiferent cine a fost la putere, si-a vazut de drumul sau?
Nu. Distanta este ca de la cer la pamant...

de Ella Nica - 4355 afisari
 
         
 
3.0 - 4477 voturi