"Cand nu ai cu ce sa-ti platesti studiile, mirajul strainatatii este cel care apare primul"

Adaugata 2012-03-05, la ora 11:48:55
Nascut intr-o familie saraca si traind la limita subzistentei, William Brinza, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor, a ales solutia cea mai buna la acel moment: sa-si ia lua lumea in cap si sa uite de tot... Trecut prin experienta unei vieti nu tocmai roz, William Brinza a acceptat sa vorbeasca despre problema tinerilor si medicilor care pleaca in strainatate, dar si despre Romania de ieri si de azi, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru revista VIP.

Credeti ca fenomenul emigrarii tinerilor poate fi stopat?
Cand nu ai cu ce sa-ti platesti studiile, si aici ma vad pe mine, cand, practic, visul tau este spulberat din diferite considerente, mirajul strainatatii este cel care apare primul. Nu-i condamn! Daca ei doresc sa plece, sa faca ce-i indeamna inima si constiinta, trebuie sa o faca. Eu le pot spune atat: nu uitati ca Romania a investit in voi atat cat a putut. Tara a putut face atat pentru tine, macar tot atat sa intorci si tu tarii. Una dintre principalele mele provocari in mandatul 2008-2012 o reprezinta repatrierea tinerilor care astazi studiaza in strainatate, prin crearea de noi locuri de munca si a unui cadru legislativ bazat pe meritocratie, desi traim in democratie si nu in meritocratie...

Ce ne facem insa cu medicii care au ales si ei aceeasi forma de protest impotriva conditiilor deplorabile din tara?
Din pacate, medicilor nu le putem face statuie pentru salvarea de vieti omenesti. Daca ar pleca pentru aceleasi conditii de munca si salariu egal in alta tara, atunci mi-as pune intrebarea de ce oare fac acest lucru, ce-i determina? Nu ii pot condamna pentru faptul ca pleaca, deoarece si eu am facut acelasi lucru, ce-i drept, cu ani in urma. Ei pleaca pentru un salariu mult mai mare si pentru ca in spitalele din strainatate sunt conditii mai bune de munca. Bucuria mea va fi mai mare cand ei se vor intoarce in Romania, pentru ca vor fi mai bogati atat din punct de vedere al experientei dobandite in strainatate, cat si din punct de vedere al partii materiale. Am prieteni medici care lucreaza pe patru mii, cinci mii sau zece mii de euro in strainatate. Nu stiu daca este mult sau putin, dar stiu ca aceste venituri sunt castigate gratie profesionalismului lor. Cu toate acestea, dupa o perioada, ei trebuie sfatuiti si stimulati sa se intoarca in Romania...

“Am incredere in forta Romaniei si in poporul roman din tara si din strainatate”
Care era viziunea dvs. despre viitorul Romaniei in 1989 si cum il vedeti acum, cand impliniti frumoasa varsta de 40 de ani?
In ’89 m-am bucurat, ca toti romanii, ca am scapat de Ceausescu si credeam ca Romania a devenit acea America pe care o vedeam la televizor. Aveam 17 ani si va imaginati cate ganduri si visuri mi-am putut face. Prin ce a trecut Romania am vazut cu totii, comentariile cred ca sunt de prisos. Vreau sa cred insa ca am prins cei mai interesanti ani.
Acum vad o Romanie a romanilor, o Romanie care a parcurs un drum anevoios pentru a-si atinge obiectivele strategice de apartenenta la spatiul European si Euroatlantic. Am incredere in forta Romaniei si in poporul roman din tara si din strainatate. Desi acesta a fost nemultumit din cauza masurilor nepopulare, dar necesare, Romania sta economic mai bine ca niciodata din 1989, pana in prezent. Astazi pot spune cu certitudinea ca urmasii mei, dar si copiii dvs. vor putea studia aici, in tara, deoarece competitivitatea Romaniei este in plina ascensiune.

Cum reusiti sa va impartiti timpul intre catedra, familie si birou?
Citesc, studiez si caut raspunsul la intrebarea cum sa transform ziua de lucru in 48 de ore. Este destul de delicat. Intotdeauna, timpul dedicat profesiei este cu mult mai mare decat cel dedicat familiei. Nu stiu inca daca merita si mai ales daca nu voi regreta in viitor. Deocamdata nu pot altfel. Catedra inseamna studiu si impartasirea experientei acumulate studentilor tai. Munca de parlamentar este nedefinita, deoarece situatiile sunt neprevazute, legislatia in continua schimbare si, desi familia este unica, atat pot acum...

Care este povestea romanului de peste granita care v-a impresionat cel mai mult?
Toate povestile ma impresioneaza, insa am un caz care m-a marcat in mod deosebit. Este vorba despre Anca, o romanca plecata din tara la varsta de 20 de ani, in incercarea de realizare a unei vieti mai bune, care sa-i permita sa-si sprijine si intretina familia ramasa in Romania. Dupa multe piedici si locuri de munca unde poate niciun barbat nu ar rezista, Anca a reusit, dupa 15 ani de stat in Sicilia, sa-si indeplineasca visul: acela de a-i ajuta si pe alti romani sa se integreze in comunitatea-gazda. Conduce una dintre cele mai importante asociatii de romani din Sicilia, impreuna cu sotul ei, italian, care gratie ei s-a indragostit de Romania, de traditiile, cultura, generozitatea si ospitalitatea ce ne caracterizeaza. Nu stiu cati romani intalnesti la biserica sau la diverse actiuni organizate in Catania, dar la asociatia creata de cei doi soti vin saptamanal cateva sute, cu diverse probleme. Aceasta asociatie se bucura de o reala apreciere in randul romanilor, pentru ca le ofera sprijin si consultanta gratuit, fiind, practic, acel prieten pe care iti doresti sa-l gasesti atunci cand trenul vietii te lasa pe un peron strain.

„In fata lui Dumnezeu nu avem etnie. Cu totii suntem egali”

Am inteles ca pe 7 martie plecati la Madrid. Ce se intampla acolo?
Voi fi in Spania in perioada 5-12 martie pentru o serie de intalniri politice (cu primarul orasului Madrid, secretarul general din cadrul departamentului de imigratie si munca din Madrid). De asemenea, voi avea intalniri cu romanii din orasele Castellon, Zaragoza, Torrejon de Ardoz, Getafe, Mostoles. Acolo voi participa si la concertele organizate pentru Ziua Femeii, in cadrul carora vor concerta artistii Sofia Vicoveanca si Gabriel Dorobantu. De asemenea voi continua Campania “Doneaza sange pentru Spania, Salveaza o viata”, care se va organiza in Castellon de aceasta data. La sfarsitul saptamanii, voi participa la Conferinta “Sanse egale intr-o Europa Unita”, care va avea loc la Madrid, in perioada 10-11 martie, fiind organizata de DRPntru Romanii de Pretutindeni.

Se apropie 8 Martie. Ce reprezinta femeia pentru William Brinza?
Nu cred ca exista o definitie a femeii. Ea este cea care defineste barbatul. Daca ar fi sa ma reintorc la povestile copilariei, as spune ca femeia este acea “sare in bucate”. Poate nu suna destul de pompos, dar cum fara sare nu poate exista viata, cred ca am gasit comparatia corecta.

Ce puteti sa ne spuneti despre legea votului prin corespondenta? De ce este aceasta o metoda mai buna?
Legea votului prin corespondenta este un proiect drag mie pe care l-am initiat impreuna cu Raluca Turcan, in 2007, tocmai pentru a veni in intampinarea dorintelor cetatenilor romani din strainatate de a avea acces la vot. Dand viata acestei legi, respectam articolul 36 din Constitutie si asiguram astfel accesul deplin al romanilor din strainatate la vot. Prin votul clasic, la urne, romanii sunt in imposibilitatea de a vota, din cauza numarului redus al sectiilor de votare si, implicit, a sutelor sau a miilor de kilometri pe care acestia sunt obligati sa-i parcurga. Este, pana la urma, o metoda complemetara, care nu inlatura votul clasic la urne, oferind insa posibilitatea oricarui roman stabilit in mod legal, prin rezidenta, sa voteze.

Va implicati in problema romilor din afara?
In fata lui Dumnezeu nu avem etnie. Cu totii suntem egali. Ma preocupa buna integrare a romilor in tarile de care eu raspund, unde am intervenit ori de cate ori acestia au fost nedreptatiti sau aratati, pe nedrept, cu degetul.

Considerati ca acesta este un fel de mar stricat pentru imaginea romanului in lume?
Categoric, nu. Nu etnia sau rasa reprezinta certificatul calitatii unui cetatean, ci faptele acestuia. Cata vreme romii muncesc cinstit, sunt si ei ambasadorii Romaniei si ne fac cinste.

Cititi continuarea interviului, in care William Brinza dezvaluie incredibila poveste de viata si drumul parcurs de la saracie la politica pentru diaspora, in revista VIP de luni, 5 martie a.c.
de Anca Lapusneanu - 6520 afisari
 
         
 
3.0 - 4914 voturi