"Bugetul e o scuza pentru rezistenta la schimbare"

Adaugata 2009-11-03, la ora 16:38:18
"Bugetul e o scuza pentru rezistenta la schimbare" Dragos Bucurenci crede ca se poate trai mai bine cu mai putini bani si cu mai multa creativitate. In cea mai noua emisiune pe care o prezinta impreuna cu modelul Laura Belecciu, „Buna ca viata”, Dragos ne ofera alternative simple pentru un trai mai frumos.
Ai prezentat patru alte emisiuni inainte de „Buna ca Viata”. Prin ce e este diferita aceasta de restul emisiunilor?
„Buna ca viata” incearca sa ofere solutii acolo unde ne-am obisnuit cu totii sa vedem cel mai adesea probleme. Daca la „Linia verde” sau la „Romania verde” trageam un semnal de alarma in legatura cu calitatea mediului in care traim, la „Buna ca viata”, impreuna cu TVR1 si cu Grupul CEZ, vreau sa le arat romanilor pasii mici, dar importanti, pe care fiecare dintre noi poate sa-i faca pentru a-si face viata mai frumoasa.

De ce era nevoie de o emisiune precum „Buna ca viata”?
Pentru ca traim in Romania si, de prea multe ori, nu ne mai dam seama ca viata trece pe langa noi, ca ne lasam traiti de ea.

Cui se adreseaza emisiunea?
Tuturor celor care s-au saturat de vaicareala, care s-au plictisit sa arate cu degetul, care vor sa descopere si jumatatea plina a paharului.

Cum poti sa traiesti mai bine fara sa cheltuiesti mai mult?
O alimentatie sanatoasa nu este neaparat mai scumpa. Eu, de exemplu, mananc frecvent o salata consistenta la pranz. Mi-o prepar singur, nu dureaza mai mult de douazeci de minute, iar ingredientele nu costa niciodata mai mult de 10 RON. Apoi, traiul bun nu tine numai de alimentatie. Echilibrul, culoarea, creativitatea – toate aceste lucruri pe care eu cred ca trebuie sa le recucerim in vietile noastre – nu costa mai mult decat excesele, monotonia si conformismul cu care traim deja.

Cum ne putem imbunatati alimentatia?
O sugestie ar fi sa renuntam la carnea de porc, vita si pasare. Daca mananci destule leguminoase, ciuperci si soia, n-ai sa simti lipsa proteinelor. Si nici a banilor. Nu-i scump nici sa renunti la grasimi, la prajeli, la mesele de la care aproape nu te mai poti ridica de cat de mult te-ai ghiftuit. Sa mananci mai putin si mai des inseamna sa mananci, de fapt, mai bine si mai sanatos. Indiferent ce buget ai, exista optiuni. Cel mai adesea, bugetul e o scuza pentru rezistenta la schimbare.

Care crezi ca sunt problemele din cauza carora oamenii nu traiesc pe cat de frumos ar putea sa o faca?
Nu-mi plac ierarhiile si nu sunt Institutul National de Statistica. O sa-ti spun trei dintre problemele care-mi faceau mie viata grea acum vreo cinci ani: fumatul, alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice.

Ce iti place in Bucuresti?
Imi place ca renaste in fiecare zi, putin cate putin. In ultima vreme, imi plac tot mai tare amenajarile florale din mijlocul strazilor si din intersectii. S-a facut mare caz de palmierii de la Universitate, un accent, recunosc, absolut ilar, dar putina lume vede ca, in schimb, de la summitul NATO incoace, Bucurestiul are tot mai mult gazon, tot mai multe flori si tot mai multi arbori acolo unde inainte era doar pamant si praf.

Ai mentionat obsesia pentru locul de munca printre temele emisiunii. Intr-un context in care oamenii isi pierd locurile de munca, obsesia nu-i justificata?
Vrem sa facem o editie despre excese, despre dependente si vom vorbi si despre dependenta de munca. Aceasta este un lucru foarte diferit de pasiunea pentru munca sau de determinarea de a avea un loc de munca. Dependentii nu se mai bucura de munca pe care-o fac si, de cele mai multe ori, nici nu mai sunt in stare sa-si faca bine treaba. Nu toti oamenii muncitori sunt workaholici, dupa cum nu toti workaholicii sunt, la prima vedere, oameni muncitori. Si nu cred ca actuala criza a creat mai multi workaholici decat existau inainte, cel mult i-a facut mai vizibili.
de Andreea Vasile - 3853 afisari
 
         
 
3.0 - 4451 voturi