Vasile Cepoi: "Raed Arafat ar trebui sa fie in continuare un partener in dezvoltarea sistemului de urgenta"

Adaugata 2012-01-12, la ora 18:05:45
Vasile Cepoi: Proiectul de lege propus spre dezbatere publica si menit sa reformeze “din temelie” sistemul medical romanesc a reusit performanta de a pune pe jar intreg aparatul sanitar. Dupa demisia subsecretarului de stat Raed Arafat si, recent, eliberarea din functie a consilierului onorific al Ministerului Santatii, doctorul Tudor Ciuhodaru, in conducerea ministerului au avut loc schimbari majore: secretar de stat a devenit medicul Vasile Cepoi,  director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi, functia de subsecretar de stat fiind ocupata de un alt medic respectat, respectiv de Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Despre proiectul noii legi a sanatatii care, printre alte schimbari, aduce in discutie problema caselor de asigurari de sanatate private si organizarea spitalelor ca unitati cu statut de fundatie, dar si despre demisia lui Raed Arafat ne-a vorbit, in exclusivitate pentru revista VIP, insusi Vasile Cepoi, noul secretar de stat in Ministerul Sanatatii…

Cum ati primit vestea numirii dvs. in functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii?
Ma onoreaza aceasta propunere insemnand o recunoastere a ceea ce am facut pana in prezent in domeniul managementului sanitar, acesta fiind o pasiune pentru mine, daca vreti, dar, sigur, ma apasa povara acestei imense responsabilitati. 

Veti reusi sa va mentineti verticalitatea in contextul in care sistemul sanitar este criticat din tot mai multe parti?
Printr-o maxima transparenta a dezbaterilor pe acesta lege avand in vedere importanta sociala a acesteia si impactul extraordinar de important asupra starii de sanatate a populatiei si faptul ca legea nu poate fi aplicata decat daca intruneste o majoritate care sa fie de acord cu aplicarea ei. Verticalitate se mentine prin profesionisti si apoi a tuturor celorlalti actori care sunt implicati in sistemul de sanatate, pentru ca acesta nu este format doar din sistemul de ingrijirii medicale, ci din toate celelalte componente care participa la sanatatea populatiei. 

Om de conducere vs. tata si sot. Care responsabilitate atarna mai greu?
Eu am o experienta destul de bogata in domeniul sanatatii, de la practica medicala am parcurs toate etapele de la medic de dispensar, actualul medic de familie, pana la medic primar de medicina interna si nefrologie, si pe partea administrativa am ocupat toate pozitiile posibile din directia de sanatate, Casa de Asigurari, Casa Nationala de Asigurari, Ministerul Sanatatii. Am o experienta destul de mare care-mi permite sa cred ca pot coordona implementarea acestei legi si sa pot conduce un astfel de sector de activitate. 

Acesta este principalul dvs. obiectiv?
Eu am fost chemat cu acest scop, pentru a coordona implementarea reformei in sanatate, a noii legi care este in curs de elaborare. 

Ati fost chemat in aceasta functie. Cat timp considerati ca o sa ramaneti in aceasta pozitie?
Nu pot sa raman mai mult decat perioada de guvernare si s-ar putea sa nu dureze nici atat. Depinde cat de bine ma voi descurca in indeplinirea atributiilor ce-mi revin acum…

“Nu am stiut intotdeauna sa fiu un bun manager al timpului personal”

Cum este omul Vasile Cepoi, dincolo de imaginea secretarului de stat de care atarna viitorul sistemulul sanitar?
Astfel de pozitii am mai avut, am mai fost secretar de stat, am fost directorul Casei Nationale de Asigurari, nu este vorba de satisfacerea unui orgoliu, sau de o dorinta de a avea functii. Niciodata nu mi-am dorit sa am functii. Tin foarte mult la sistemul de sanatate, sint parte integranta a acestuia si imi doresc sa-l fac sa nu mai fie oaia neagra a societatii, asa cum este el tratat la ora actuala. 

Omul este cu slabiciuni si calitati ca orice alt om. Ce pasiuni are?
Are pasiuni ce nu si le poate indeplini: excursii, lectura. Imi place sa vizitez, sa vad, sa cunosc, sa aflu. Nu am stiut intotdeauna sa fiu un bun manager al timpului personal. Dar sper ca, indata ce va veni pensia, imi voi satisfice si aceste dorinte. 

Cand ati fost ultima data in vacanta?
Acum doi sau trei ani. Nu mai stiu exact!

Cat de des mai ajungeti la Iasi?
La Iasi trebuie sa ajung in calitate de tata si de sot. Trebuie sa ajung pe acasa, voi face naveta. Dar si aceasta situatie sunt obisnuit, in ultimii zece ani am facut naveta Iasi- Bucuresti, saptamanal. Acum voi sta mai mult in Bucuresti decat in Iasi…

“Raed Arafat nu stie sa se sprijine pe el. El doreste sa sprijine sistemul”

Ce puteti sa ne spuneti despre cazul Raed Arafat?

Pe functia medicului Raed Arafat a venit doctorul Andrei Georgescu. Eu cu doctorul Raed Arafat am o relatie buna, de prietenie. Il respect pentru ceea ce a facut. Este un om care are merite deosebite in dezvoltarea sistemului de urgenta din Romania. Imi pare rau ca lucrurile au evoluat asa cum au evoluat. El ar trebui sa fie in continuare un partener in dezvoltarea sistemului de urgenta si temerile pe care el le-a ridicat vizavi de prevederile actualei legi, in masura in care sunt justificate, vor fi reduse prin legislatia secundara sau chiar prin modificarile actualei legi.

Intelegem ca sunteti dispus sa-l sprijiniti pe acesta? 
Nu pe Raed Arafat. Nici Raed Arafat nu stie sa se sprijine pe el. El doreste sa sprijine sistemul. Problema este sa vedem daca, intr-adevar, temerile pe care el le-a ridicat sunt justificate. Cel putin, acum, parerile sunt impartite. La o prima vedere sunt si da, si nu.  

De ce? 
Pentru ca aceasta lege este o lege cadru, nu are prevederi  de aplicare (aplicarea ei urmand sa fie facuta prin legislatie secundara). Motivul pentru care s-a apelat la aceasta modalitate de lucru este acela ca in urma experientei avute cu Legea  95, care functioneaza si acum, lege care are prevederi detaliate  privind functionarea sistemului de sanatate, a necesitat modificari nenumarate in decursul celor cinci ani de cand produce efecte. Atunci s-a considerat ca tehnica de lucru, elaborarea unei legi cadru, iar toate celelalte activitati si prevederi care se pot schimba de la o perioada la alta, pentru ca sistemul de sanatate este un organism viu care are nevoi diferite de la o etapa la alta. 
Deci, toate celelalte prevederi sa fie trecute intr-o legislatie secundara, pe hotarari de guvern si ordine de ministru care sunt mult mai usor de modificat si de implementat. Aceasta face ca lumea sa aiba foarte multe temeri nesesizand cum s-ar putea rezolva o serie de probleme. Important este ca dezbaterea care va avea loc pe textul legii sa fie o dexbatere reala, cu argumente, sa fie implicate in ea toti actorii intersati de problema sau reprezentantii lor si sa fie dispusi la o discutie reala. Adica, nu vii cu gandul ca pleci cu ideile cu care ai venit. Toata lumea trebuie stie ca s-ar putea sa-si schimbe punctual de vedere in urma unor dezbateri si in urma unor argumente pe care cineva le aduce si pe care, cel care initial avea un punct de vedere, nu le-a sesizat. 

Dvs. daca erati doar practician, nu erati implicat in management, ati fi ales sa plecati din tara? Le dati dreptate celor care au facut acest gest?
Motivele pentru care lumea pleaca sunt diferite si difera de la un individ la altul. Unele sunt motive materiale, altele tin de domenii gen realizarea profesioanala, unele poate nu sunt conditii suficiente de realizare de varf al unor persoane. Nu poti sa spui daca esti sau nu de acord. 
Motivatia personala nu poate fi comentata. Eu, in profesia mea, pot sa ma realizez. Deja am acordat o mare parte din timp managementului in sanatate, care a fost o pasiune, singura pe care mi-am satisfacut-o. Dar sunt domenii unde unele persoane sa considere ca nu se pot realiza professional. Spre exemplu, noi am infiintat acum la Iasi si suntem in curs sa deschidem Institutul  Regional de Oncologie. Acesta are o dotare de varf, care este la nivelul anilor 2011- 2012 si care a atras deja medici romani care au fost plecati in afara si care au dorit sa se intoarca in tara, chiar daca renumeratia pe care o primeste un medic din Romania nu e nici pe departe la nievelul aceluia pe care l-ar primi in alta tara. Deci cei la care problema materiala este partial rezolvata, la un anumit nivel, au preferat sa se intoarca in tara cu conditia sa se  poata realiza profesional. Exista Institutul Oncologic de la Cluj,  Institutul de Oncologie de la Bucuresti, dar Iasul are ambitia sa-I intreaca. 

“Noi nu avem suficienti medici pe anumite specialitati in spitalele mici, pentru ca exista tendinta de a lucra intr-un spital mare”

Este sistemul sanitar ”marul stricat” despre care se tot vorbeste in presa?
Perceptia subiectiva nu corespunde realitatii in totalitate. Depinde si de modul de promovare a sistemului, depinde de foarte multi factori. Dar daca suntem obiectivi si ne uitam ce s-a intamplat in ultimii 10-11 ani de cand s-a introdus sistemul de asigurari, vom constata ca s-au schimbat extraordinar de multe lucruri. Cate transplanturi se faceau in 1999? Cati bolnavi erau dializati in 1999? Cum aratau spitalele? Sigur ca sunt spitale care inca nu arata bine, dar acolo este si problema de management. Un spital unde cade ghiuveta si i se darama tavanul, acolo e lipsa de gospodarire. Daca il gospodareai la vreme nu ajungea in situatia asta. Sunt si locuri unde resursele materiale sunt insuficiente, mai multe sunt locurile unde resursele umane sunt insuficiente…
Noi nu avem suficienti medici pe anumite specialitati, in general in spitalele mici, pentru ca exista o tendinta a anumitor medici de a lucra intr-un spital mare. Astfel, nu se poate asigura o asistenta medicala corespunzatoare, nu atat din pricina lipsei de dotare, cat din pricina lipsei de specialisti in diferite domenii. 

Veti gasiti o portita de relaxare in toata activitatea dvs. de secretar de stat din cadrul Ministerului Sanatatii?
Sper sa reusesc. Sanatate mentala este foarte importanta. Daca nu esti echilibrat si nu esti destul de odihnit sigur ca nu poti sa ai randament. Trebuie sa  reusesti si acest lucru. 

Cum va mentineti aceasta luciditate?
Prin munca si implicare permanenta in viata de zi cu zi, in atingerea unor obiective pe care mi le propun. Plugul lasat sub car rugineste. Daca brazdeaza tot timpul, se mai toceste, dar luceste in soare… Periodic, ultimul obiectiv a fost infiintarea acestui Institut de Oncologie, unde am avut un sprijin serios din partea Ministerului Sanatatii si din partea autoritatilor locale, chiar si a reprezentantilor politici, nu numai a partidului de la putere, ci si din partea a celorlalte. A fost aproape o unanimitate in infiintarea acestuia care, in luna februarie, speram sa intre in totalitate in functiune. 
 
         
 
3.0 - 5127 voturi