Vasile Astarastoae: "Exista un fetis in zilele noastre potrivit caruia sistemul public este neperformant"

Adaugata 2012-01-10, la ora 15:52:37
Vasile Astarastoae: Proiectul noii legi a sanatatii pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii continua sa starneasca reale controverse. Acesta vizeaza o serie de modificari legislative semnificative printre printre care interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare reprezentate de casele de asigurari de sanatate private precum si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie, sau chiar de societate comerciala. Reactiile puternice in urma seriei de modificari vizate de noua lege nu au intarziat sa apara. Referitor la acest subiect de larg interes si nu numai, revista VIP va ofera si pozitia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

Stim ca in permanenta ati incercat sa provocati opinia publica la dezbateri pe diferite teme medicale sau de sanatate. Care este opinia dvs. despre proiectul noii legi a sanatatii care se dezbate la ora actuala pe site-ul Ministerului Sanatatii?
Proiectul noii legi a sanatatii trebuie sa fie dezbatut cu seriozitate deoarece are un impact deosebit asupra intregii vieti sociale. La o prima lectura se pot face cateva consideratii. In primul rand principiile din expunerea de motive sunt in mare parte corecte si daca sunt confirmate de textele de lege ar putea imbunatati sistemul de sanatate. Din pacate, aceste principii se regasesc foarte putin in textul legii, asa cum a fost el pus pe site-ul Ministerului Sanatatii. De asemenea, textul legii are o incoerenta si uneori o neglijenta, incat el trebuie, in urma dezbaterilor, rescris cap coada. De asemenea, sunt multe elemente ce pot aparea in cadrul implementarii legii si care nu se gasesc in cadrul acestui act normativ. Si nu in ultimul rand, nu exista o valoare a impactului social pe care il poate avea legea si responsabilitatea pe care trebuie sa si-o asume statul in asigurarea starii de sanatate a populatiei. In concluzie, dupa opinia mea, o dezbatere de doar 30 de zile este insuficienta, trebuie ca actorii din sistem care au expertiza in domeniu sa isi spuna cuvantul si cuvantul lor sa fie si ascultat, iar legea necesitand inca cel putin 15 acte normative subsecvente sa fie aplicata dupa ce a fost aprobata in Parlament cu o perioada de gratie de minimum 3 ani de zile.

Considerati ca societatile private vor administra mai bine banii asiguratilor decat statul, in beneficiul acestora?
Depinde de modul in care legea si contractele cadru impun norme obligatorii. O societate privata totdeauna va avea tendinta de a-si creste profitul si atunci trebuie supravegheata dupa principiul lacomiei bine controlate. Altfel, cel care va suferi va fi cetateanul, care are nevoie de servicii medicale si sistemul de sanatate care trebuie sa asigure aceste servicii.

Privatizarea spitalelor si functionarea lor sub forma de ONG-uri si S.A.-uri sau SRL-uri, precum si privatizarea intregului sistem de sanatate au devenit un laitmotiv al articolelor aparute in presa ultimelor doua luni. Care va fi impactul scontat in randul pacientilor si cum va fi pusa in practica aceasta incercare de privatizare?
Potrivit textului legii nu este vorba de o privatizare propriu zisa deoarece sub orice forma proprietarul este public (comunitatea locala, statul ca unic actionar, etc). Modul de functionare depinde in mod exclusiv de politicile publice in sanatate initiate de stat. In absenta unor astfel de politici si in incercarea de a introduce concurenta comerciala de piata in domeniul sanatatii se va ajunge la disolutia unui sistem coerent la cresterea inechitatilor in sanatate si la excluderea de servicii de sanatate a populatiilor vulnerabile. Exista un fetis in zilele noastre, mai ales in Romania, potrivit caruia sistemul public este neperformant, iar sistemul este performant. Trebuie sa intelegem insa ce inseamna performanta in sanatate. Performanta in sanatate nu inseamna un bilant contabil care se incheie pe zero, nu inseamna costuri cat mai mici pe pacient ci se evalueaza prin starea de sanatate pe care o produci cu costuri acceptabile. Nu poate fi confundat un spital sau o unitate medicala cu o uzina, o brutarie sau o cizmarie. De aceea, noile forme de organizare a spitalelor trebuie sa aiba drept scop flexibilitatea si posibilitatea de a utiliza diferite oportunitati, dar in nici un caz obtinerea de profituri economice.

Conform proiectului, in locul caselor judetene de asigurari de sanatate vor aparea casele private de asigurari, care vor incheia contracte cu medicii si asiguratii. Mai mult, cele 10 case private vor concura pentru atragerea de medici si asigurati... Credeti ca aceasta competitie va fi in folosul pacientului? Ce vor avea de castigat si de pierdut medicii de familie de pe urma acestei restructurari?
Intotdeauna, spargerea unui monopol este un lucru benefic. Aparitia mai multor asiguratori pe piata teoretic ar trebui sa fie in favoarea atat a pacientilor, cat si a medicilor. Spun, insa, ca numai teoretic deoarece atat timp cat fondurile sunt limitate, in mod foarte clar va exista un cartel chiar neoficial si greu de dovedit intre aceste case care isi vor imparti teritoriul. Avem experienta asigurarilor obligatorii de malpraxis de la medici si asistente medicale, unde, desi exista atatea societati de asigurari, conditiile oferite de acestea sunt copiate la indigo, indiferent unde te-ai adresa. De aceea, organizatiile profesionistilor din sistemul de sanatate, impreuna cu reprezentantii asiguratilor trebuie sa fie parti in negocierea contractului cadru pentru a impiedica monopolul si nu asa cum se prevede in lege exclusivitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Asigurarea complementara este un punct neclar al planului de reforma a sistemului sanitar romanesc. Cum comentati?
Asigurarea suplimentara, complementara trebuie sa se refere la acele servicii medicale, care nu sunt cuprinse in pachetul de baza. Atat timp cat acestea nu sunt definite si acceptate, vorbim despre o potentialitate care nu exista si in realitate. Putem sa discutam despre acest punct numai dupa ce cunoastem care sunt serviciile asigurate obligatoriu.

Conform statisticilor, trei medici romani pleaca in strainatate in fiecare zi. In 2011, din declaratiile dvs. a reiesit ca aproximativ 2000 de medici au ales sa lucreze in strainatate din pricina subfinantarii sistemului medical. Ce proiecte veti derula, in calitate de om cu functie de conducere intr-un organism cu rol de prezentare a medicilor, pentru stoparea acestui fenomen? 
Proiectele pe care si le-a fixat Colegiul Medicilor din Romania pentru stoparea acestui fenomen pleaca de la motivele pentru care asistam la un exod al medicilor si anume: nerealizarea unei cariere profesionale, venituri insuficiente si lipsa de respect fata de aceasta categorie profesionala in societatea romaneasca. In acest sens, CMR a solicitat si solicita in continuare o finantare corespunzatoare a sistemului de sanatate, finantare care sa se reflecte si in veniturile medicilor si va sustine inclusiv miscarea sindicala in realizarea acestor deziderate. In acelasi timp, Colegiul Medicilor a declansat Campania Respecta-ti medicul! Si a incheiat parteneriate atat cu celelalte organizatii profesionale din sanatate cat si cu pacientii pentru a actiona impreuna in vederea apararii libertatii si demnitatii profesiei medicale.

Care credeti ca este vinovatul in cazul medicilor slab pregatiti care nu sunt in stare sa puna un diagnostic corect sau, mai rau, omoara pacientii: pregatirea precara din facultate si lipsa unui sistem de invatamant bazat pe o evaluare transparenta si corecta sau sistemul medical si nivelul salarial cu mult sub limita decentei?
Activitatea medicala este o activitate complexa si doar medici bine pregatiti pot sa faca erori de diagnostic pentru ca exista un principiu vechi de cand a aparut medicina si anume nu exista boli, exista bolnavi. Asa incat, daca cineva face o eroare de diagnostic nu inseamna ca este medic slab pregatit. De asemenea, daca moare un pacient, putem ca aceea moarte sa o imputam medicului numai in situatia in care exista o legatura de cauzalitate intre actiunile sale si moartea pacientului. Trebuie sa se stie ca, de ex., se poate muri de pneumonie bacteriana si in cele mai performante spitale din lume cu cei mai performanti medici daca de ex., este un germene rezistent la antibiotice. In aceea ce priveste greselile medicale care pot aparea la orice medic, cel mai frecvent ele pot fi determinate de usurinta cu care trateaza acel caz, de neglijenta, de lipsa mijloacele pe care sa le utilizeze pentru a rezolva acel caz si foarte rar din nestiinta. Scoala romaneasca de medicina este recunoscuta in toata lumea ca o scoala performanta in ceea ce priveste pregatirea absolventilor, lucru confirmat si de exodul medicilor, existand o adevarata vanatoare de capete pentru medicii romani. Sa fiu bine inteles, nu inseamna ca este unica in lume, cea mai buna din lume, etc. este o scoala serioasa care este cunoscuta si recunoscuta, care are plusurile si minusurile sale dar care per global depaseste nivelul mediu din Europa. 
 
         
 
2.9 - 4536 voturi