Tratamentul plagilor cronice(SoniFort)

Adaugata 2010-11-01, la ora 07:51:01
Tratamentul plagilor cronice(SoniFort) Plagile cronice (ulcere de decubit, ulcere de gamba, plagi ale piciorului diabetic, arsuri, escare etc.) sint o problema din ce in ce mai mare a ingrijirii zilnice a pacientilor si o provocare enorma pentru cadrele medicale specializate care cauta metode noi de tratament.
Orice rana care are perioada de vindecare de peste 30 de zile poate fi considerata cronica.
Aria de incidenta a plagilor cronice este destul de mare. Acest lucru are la baza mai multe cauze: diabet, escare, arsuri, amputatii, ulcere, leziuni cutanate etc.
Ranile afecteaza buna desfasurare a vietii omului si, in cazul absentei unui tratament adecvat, aceasta poate fi pusa in pericol.
Cauze
Desi exista o multime de factori etiopatogenici ai ulcerelor, cele mai frecvente cauze sint:
- cauzele vasculare: insuficienta venoasa cronica (varice hidrostatice decompensate - 2/3 din cazuri), insuficienta arteriala si afectarea vaselor mici (ulceratiile necrotice din diferite vasculite - periartrita nodoasa, colagenoze - ulcerul lupic sau sclerodermic, sindromul de anticorpi antifosfolipidici, microangiopatia diabetica etc).
- cauzele nevasculare: ulcere posttraumatice, ulceratii infectioase, ulceratii neuropatice, ulcerul neoplazic (carcinom epidermoid, epiteliom bazocelular, melanom ulcerat, sarcom cutanat sau transformarea neoplazica a unui ulcer varicos vechi).
Diabetul, afectiune cu o incidenta tot mai mare in lume, greu de controlat si imposibil de vindecat, este insotit adesea de o complicatie invalidanta - neuropatia diabetica, o afectiune care cauzeaza dureri si ulcere ale gambelor, pina acum practic “nevindecabila”.
Terapia Sonifort pe baza de ESWT
Un tratament nou, simplu si eficient pentru aceste afectiuni este Terapia SoniFort.
Vindecarea plagilor cronice se poate face cu ajutorul undelor de soc (ESWT - Extracorporeal Shock Wave Therapy). Terapia SoniFort obtine rezultate excelente in lupta contra leziunilor cutanate acute si cronice.
Undele de soc pot fi focalizate (utilizate pentru fragmentarea calcifierilor, distrugerea stratului de grasime etc.) sau radiale (pentru vindecarea plagilor, fizioterapie, stimularea recuperarii musculare, celulita etc).
Efectele medicale ale undelor de soc se bazeaza pe urmatoarele efecte biologice:
- stimularea neovascularizatiei;
- stimularea regenerarii tesuturilor;
- cresterea metabolismului celular;
- efect antibacterian;
- cresterea productiei de colagen;
- decalcifierea fibroblastelor;
- detensionarea musculaturii;
- eliminarea rapida a substantei P (neuropeptid a carui functie principala este de a transmite durerea in sistemul nervos central);
- schimbarea permeabilitatii membranei celulare;
- reducerea demielinizarii nervoase la nivel local;
- stimularea factorilor de crestere (VEGF, BMP);
- migrarea si diferentierea celulelor stem.
Aparatul de ultima generatie folosit pentru terapia cu unde de soc a plagilor si ranilor tesuturilor moi este dotat cu un reflector parabolic care permite furnizarea de unde acustice defocalizate (radiale) pe o suprafata mare a tesutului moale, cu o adincime redusa de penetrare. Aceste unde simple nu genereaza, in mod normal, durere, iar utilizarea lor nu necesita anestezie.
Mod de operare
Terapia SoniFort (ESWT) trebuie efectuata de catre un medic calificat si experimentat. In timpul sedintei de terapie, aplicatorul trebuie pozitionat cu grija pentru a evita structurile vasculare sau nervoase majore. Pozitionarea pacientului se face astfel incit aplicatorul sa poata fi orientat vertical pe zona selectata pentru tratament. Initierea procedurii se face dupa o atenta aplicare a gelului atit pe tegument, cit si pe sonda, pentru a facilita transmiterea undelor de soc si patrunderea lor in tegument.
Contraindicatii ale Terapiei SoniFort:
- leziuni maligne in aria de terapie;
- anomalii anatomice in aria de terapie;
- inflamatii acute in aria de terapie;
- tratamente la nivelul capului, gitului si coloanei vertebrale;
- coagulopatii;
- stare de graviditate;
- copii.
Diagnostic si tratament in Romania
“Prezenta unui ulcer cronic, trenant, este o problema serioasa pentru pacient si o provocare pentru medic. Acesta din urma trebuie sa stabileasca clar etiologia si sa adopte schema terapeutica ce va determina epitelizarea cit mai rapida a leziunii”, afirma Alice Solomon, medic specialist dermatolog la Gral Medical.
Pentru a urma procedura SoniFort, pacientul trebuie sa se califice in vederea efectuarii sedintelor. Pentru calificare sint necesare: analize de laborator (HLG, glicemie, VSH, Tq+Ap+INR si APTT), Eco Dopller vascular si EKG optional.
La noi in tara, in perioada 25.10.2010 - 30.11.2010, Clinica Gral Colentina a initiat Campania “Sesam, inchide-te”, o campanie ce vine in sprijinul pacientilor cu rani deschise.
De aceea, pe perioada campaniei, fiecare pacient va beneficia de 25% reducere pentru procedura SoniFort si pentru orice alta investigatie necesara diagnosticarii si calificarii.
In plus, fiecare pacient va beneficia de consultatie gratuita daca se califica pentru Terapia SoniFort. In cazul necalificarii pentru aceasta, pacientul plateste consultatia de specialitate.
Fiecare pacient poate veni direct cu analizele necesare pentru calificare sau le poate efectua in cadrul Clinicii Gral Colentina gratuit (in limita plafonului cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti) sau cu plata, cu reducere de 25%.
Programari si consiliere se pot face online: www.gralmedical.ro
sau apelind numerele de telefon: 021 317 83 95 - Clinica Gral Colentina.
de Gral Medical - 3602 afisari
 
         
 
2.9 - 4079 voturi