Totul despre litotritie sau cum sa scapi de pietrele la rinichi

Adaugata 2011-05-16, la ora 10:46:20
Totul despre litotritie sau cum sa scapi de pietrele la rinichi Deshidratarea, alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre, sedentarismul, mostenirea genetica, functionarea unui singur rinichi, infectiile urinare sint doar citeva dintre cauzele care pot duce la aparitia „pietrelor“ la rinichi (calculi renali sau litiaza renala). Rinichii filtreaza produsele reziduale din singe si le depoziteaza la un loc cu urina, dar atunci cind reziduurile nu se dizolva complet in urina, se formeaza cristale, care se depun in interiorul rinichiului, ajungind la o consistenta tare ca piatra.

Barbatii sint mai afectati
Statisticile arata ca aceasta afectiune este mai frecvent intilnita la barbati, insa, in ultimii ani, s-a constatat o crestere considerabila a numarului de femei care sufera de litiaza renala. Desi durerile sint puternice, indiferent de sex, barbatul simte durerea mai intens, deoarece tractul lui urinar este mai lung decit al femeii, iar piatra se elimina mai greu si cu dureri mai mari.
Dintre factorii de risc care pot sa favorizeze formarea pietrelor la rinichi, cei mai importanti sint:
1. Obezitatea si luarea in greutate.
2. Istoricul familial.
3. Alimentatia. In general, aceasta creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi numai in cazul persoanelor care prezinta o predispozitie genetica. De asemenea, persoanele care au o dieta bogata in proteine animale si o cantitate scazuta de fibre si lichide pot prezenta un risc mai ridicat de a avea pietre la rinichi.
4. Stresul. Cu cit stresul este mai ridicat, cu atit riscul formarii pietrelor la rinichi este mai mare.
5. Pozitia in care dormi. Un studiu realizat in 2001 sustine ca persoanele care au un istoric familial al afectiunii tind sa doarma in aceeasi pozitie sau mai mult pe burta.
6. Afectiuni medicale: guta, hipertensiunea arteriala, afectiunea Crohn si colitele ulcerative, infectia tractului urinar, hiperparatiroidism, diareea cronica, anumite cancere, afectiuni ale rinichilor.

Simptome
Durerea intensa care apare brusc, de obicei intr-una dintre partile laterale ale zonei lombare, poate migra in sus, spre stomac, sau in jos, accentuindu-se sau scazind in intensitate. Multi pacienti spun ca o simt ca si cum i-ar fi injunghiat cineva, astfel incit medicii o compara cu durerea provocata de nasterea unui copil. Pe linga durere, apar, citeodata, greata si voma. Singele din urina provine din zgirieturile pe care piatra le face in mucoasa ureterului.Uneori, doar infectiile urinare repetate pot conduce spre un diagnostic de litiaza renala.

In ce consta litotritia?
Procedura ESWL – litotritia (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) – consta in folosirea undelor de soc, care farimiteaza calculii renali in fragmente mici, ce pot fi eliminate prin urina. De­spre realizarea efectiva a procedurii, medicul primar nefrolog Nicoleta Carastoian, de la Clinica Gral Diagnostic, ne spune ca „implica reperarea ecografica a calculului: pacientul este pus pe un pat rotativ, fiind asezat astfel incit sa se obtina o usoara arcuire a regiunii lombare. Dupa ce s-au reperat rinichiul si calculul, se incepe tirul undelor specifice, care sparg calculul cu o anumita cadenta. Pe toata durata tratamentului, fragmentarea este urmarita ecografic. Dupa incheierea procedurii, pacientul ramine in repaus doua ore. Va fi instruit cum sa recupereze eventualele fragmente de calcul eliminate, va primi indicatii de tratament, necesare pentru a facilita eliminarea fragmentelor de calcul si a recunoaste eventualele complicatii. La un interval de 10-14 zile, se face un control programat, care implica: analize sangvine, sumar de urina cu sediment cantitativ si urocultura, radiografie simpla, urocultura. Se va face evaluarea tipului chimic al litiazei, se vor evalua eventualele boli predispozante si se aplica terapia de fond a litiazei renale, dupa etiologie si tipul chimic identificat“.

Ce analize trebuie sa faci inainte de litotritie?
Dr. Nicoleta Carastoian spune ca pacientul trebuie sa efectueze un set de explorari paraclinice, care sint necesare inainte de inter­ven­tia propriu-zisa: hemoleucograma, probe de coagulare, func­­­­tia renala, potasemie, EKG, sumar de uri­na, sediment urinar cantitativ, uro­­cul­tu­ra, ecografie, uro­gra­fie intra­ve­noa­sa, test de sarcina, la femei in peri­­oada fertila.De asemenea, este important ca tratamentul cu antiagregante (aspi­ri­na, diclopidina) sau anticoagulante sa fie oprit cu cinci-sapte zile ina­inte de litotritie. „Pacientului ii vor fi explicate procedura, avantajele, riscurile si sansele de reusita ale acesteia. Pacientul si medicul curant vor semna formularul consimtamint-informare, care va fi atasat foii de observatie. In ziua dinaintea interventiei, pacientul trebuie sa pastreze un regim alimentar usor si sa aiba scaun, iar in ziua programarii la ESWL, trebuie sa nu ma­nince deloc si sa isi ia medicatia uzuala (pentru afectiuni cronice), cu o cantitate mica de apa“, adauga medicul primar nefrolog.

Cind este recomandata interventia?
Litotritia este recomandata pentru eliminarea calculilor renali care nu au posibilitatea de a fi evacuati spontan (au diametrul mai mare de sapte-opt milimetri) si a celor cu diametrul maxim de doi centimetri, mai exact cu volum mai mic de opt centimetri cubi. „In mod particular, persoanele cu rinichi unic au indicatia de ESWL pentru calculi cu diametrul de maximum un centimetru. Calculii accesibili metodei sint cei pielici si caliceali; calculii situati in ureterul superior trebuie impinsi retrograd, prin sondaj ureteral, pentru a-i face accesibili litotritiei. Referitor la structura chimica a calculului, au indicatie de ESWL calculii din oxalat de calciu de hidrat, fosfat amoniaco-magnezian, acid uric sau micsti“, afirma dr. Nicoleta Carastoian.

Unde se poate efectua tratamentul?
Ai nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist, pe care sa o prezinti la Clinica Gral Medical, pentru a beneficia de reducerile oferite de CASMB.
Dupa efectuarea gratuita a unui set de analize si urografie, in functie de rezultate, se programeaza si litotritia. Astfel, in conditii de ambulatoriu, se poate efectua, la preturi reduse, procedura de eliminare a pietrelor la rinichi, scutind pacientul de disconfortul unei internari, iar vindecarea se efectueaza fara a se apela la bisturiu. De asemenea, vei primi si sfatul unui specialist in ceea ce priveste alimentatia, pentru a impiedica formarea pietrelor la rinichi pe viitor.

Clinica de Diagnostic Gral
Str. Traian Popovici (fosta Unitatii) nr. 79-91, sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: 021-323.00.00 (02)
Mobil: 0724.242.259
Program:
Luni-vineri: 8.00-20.00
Simbata: 8.00-14.00
de Rares Pop - 5730 afisari
 
         
 
3.0 - 4977 voturi