Sorin Oprescu: Cat de interesati sunt bucurestenii de deciziile Primariei Generale?

Adaugata 2012-07-23, la ora 08:06:16
Sorin Oprescu: Cat de interesati sunt bucurestenii de deciziile Primariei Generale? Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, roaga bucurestenii sa vina cu propuneri, atunci cand o decizie a municipalitatii ii afecteaza direct, dar sa nu se lase transformati in mase de manevra ale unor oameni ce doresc doar sa-si faca imagine, de dragul politicii, doar pentru ca sunt “Gica Contra”.
In interviul urmator, parte a unei discutii din care am mai prezentat cateva aspecte in paginile revistei VIP, va dezvaluim opiniile edilului vizavi de problemele ridicate de noi, care intereseaza bucuresteanul, indiferent de rangul lui.

Asa cum Guvernul sau Parlamentul au initiative legislative - indiferent de numele lor - si administratia locala are initiative care se numesc hotarari sau decizii... Inainte de a le supune la vot, in Consiliul General, pentru a avea caracter de lege, sunteti obligat, domnule Primar General, sa le supuneti dezbaterii publice... Se implica bucurestenii sa dezbata, sa vina cu propuneri atunci cand vreti sa luati o decizie care ii va afecta direct? Sunt proactivi sau reactivi?
Tin initiativele legislative in dezbatere publica 30 de zile. De multe ori am revenit asupra unor decizii, cand au venit cu propuneri logice sau cand aveau dreptate. Insa, de foarte multe ori, aceste propuneri nu vin din partea unor cetateni care sunt direct afectati, ci din partea unor asa numiti lideri ai societatii civile care se opun la tot ce faci si care trec direct la protestele pe strada, nu pentru ca tin la solutionare, pentru ca exista dialogul, ci pentru ca vor sa fie vizibili, sa-si faca un nume, de cele mai multe ori cu bataie lunga, pentru a intra in politica. Majoritatea care vin sa spuna ca nu este bine ce propunem sunt teleghidati de asa numitele asociatii autodenumite  ”cainii de paza ai democratiei” din Romania.

Este dezvoltata activitatea de lobby in Romania. De fapt, o simtiti, la nivelul Primariei Bucuresti?
Nu. Este dezvoltata partea de lobby negativ, nu cea constructiva, pentru binele Cetatii. Eu ii indemn pe bucuresteni sa intervina, sa vina cu propuneri aplicabile. Nu suntem opaci, dar trebuie sa luam cea mai buna decizie. Ii sfatuiesc de asemenea sa nu se lase manevrati pentru scopurile altora si sa spuna ce au de spus in nume propriu. Din pacate, cum spuneam, se face lobby negativ. Nici nu termini sa spui ce ai de spus si primul cuvant este ”NU”, pentru ca ei intotdeauna trebuie sa se situeze de partea cealalta, sa atraga atentia, sa iasa in evidenta. Nu are cel care contesta, de multe ori, expertiza si profesionalism pe lucrul respectiv, dar el contesta, in ideea de a fi ”Gica Contra”. Cutuma aceasta se prelungeste si franeaza dezvoltarea orasului.

”Ministrii de finante cand au zis ca iau, au luat, iar cand au zis ca dau, au zis”
Primaria Generala a Capitalei are, prin taxele colectate, cea mai mare contributie la Bugetul National raportat la contributiile celorlalte administratiil locale din tara. De multe ori ati afirmat ca Bucurestiul da mult la Bugetul National, iar de primit, primeste mai putin. Ati prefera sa folositi toti banii pe care ii colectati. Probabil ca da, dar in aceste conditii, pentru anumite proiecte, nu ati mai avea cum sa solicitati finantare de la Bugetul National. Care este pozitia dvs. vizavi de aceasta problema?
Bugetul este impartit pe capitole de cheltuieli bugetare si pe sectoare ale Capitalei. Nu este chiar asa. Bine ar fi sa folosim banii pe care ii adunam. Bucurestiul este producator de 20% din PIB-ul Romaniei, dar noua ne dau cel mai putin.

Tocmai de aceea intrebam...
Asa au facut toti ministrii de finante - cand au zis ca iau, au luat, iar cand au zis ca dau, au zis. Eu nu sunt radical, dar vad situatia in felul urmator: un buget general consolidat trebuie discutat cu primarii de sector, pe proiecte reale, utile, si trebuie impartit elegant pe sectoare. Doar asa dezvoltarea ajunge sa fie echilibrata.
Altfel, doar intamplarea va face ca un sector sa se dezvolte sau nu, in functie de locul in care firmele mari si-au asezat sediile. Cum cele mai multe sedii de firme mari sunt in Sectorul 1, acest sector are impozitul pe venit consistent - 75% ia statul, iar 25% administratia locala. In felul acesta Sectorul 1 realizeaza, doar de aici, un buget aproape cat al unei alte primarii de sector. La polul opus este Sectorul 5 care, avand numai cartiere ca ale “diplomatilor” din Ferentari, nu poate realiza prin forte proprii asemenea bugete, neavand agenti economici mari care sa plateasca impozite locale.

In ce relatii mai sunteti cu fostul prieten si apoi adversar de temut, Marian Vanghelie, primar al sectorului 5?
Relatii sunt institutionale. Atat. Nu are sens sa fortezi ceva ce nu merge…

de Ella Nica - 4248 afisari
 
         
 
2.9 - 4616 voturi