Ovidiu Miculescu: "SRR a incheiat anul 2012 pe plus din punct de vedere financiar"

Adaugata 2013-06-27, la ora 17:09:10
Ovidiu Miculescu: "SRR a incheiat anul 2012 pe plus din punct de vedere financiar" Oamenii puternici sunt niste competitori. Insa misiunea de a face performanta intr-o institutie publica este cu atat mai dificila cu cat obiectivul acesteia este servirea interesului public. Iar publicul, se stie, este cel care controleaza pana la urma si gusturile sunt dintre cele mai diverse.

Ovidiu Miculescu este noul presedinte director general al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), cel care are un rol extrem de important si, in acelasi timp, dificil. Cine este omul care va incerca sa managerieze si sa resusciteze o institutie publica care nu a scapat si a picat in valtoarea crizei financiare?
Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, va invitam sa parcurgeti scurta discutie pe care am avut-o cu Domnia Sa, in exclusivitate pentru revista noastra.
 
Pentru inceput, va rugam sa ne spuneti, pe scurt, care este povestea dvs. si care au fost evenimentele din viata care v-au modelat personalitatea?
Este povestea unui copil care a crescut la Arad in mijlocul unei familii minunate, inconjurat de dragoste si multa atentie in educatie, dar care petrecea timp si cu cheia de gat; care inventa mereu noi jocuri, care citea mult, invata bine, dar facea si multe nazbatii.
Apoi a fost povestea unui tanar care iubea cartile, fetele si fotografia, care facea sport de performanta (atletism: alergam probele de 200 si 400 de metri) si care vedea toate filmele care veneau la cinematografele din oras. Asa a inceput pasiunea pentru film, incurajat si sustinut in special de tatal meu, un om absolut minunat...

Apoi a venit facultatea... In familia mea erau doar economisti si medici asa ca atunci cand am decis ca voi da examen la IATC a fost un cutremur in familie. Dar am avut doi aliati extrem de puternici si… eficienti: tata si bunica mea din partea mamei, asa ca atunci a fost prima "victorie" majora, in echipa. A fost un moment care m-a marcat dovada fiind faptul ca de atunci, fara incetare, am pretuit enorm de mult echipa.

Personalitatea? Au fost mai mult persoane care mi-au influentat sau modelat personalitatea... Parintii mei, bunica, profesorii mei. Toti acestia m-au invatat lucruri, m-au determinat sa inteleg intamplari, gesturi, situatii sau evenimente. Mi-au modelat educatia, m-au pus la treaba, m-au invatat valoarea lucrului temeinic si bine facut, cinstea, respectul, performanta. Toate acestea modeleaza mai ales cand sunt dublate de puterea exemplului.

Ce inseamna pentru dvs. un lider?
Un lider este in primul rand o persoana care are solutii atunci cand altii nu au; o persoana foarte bine pregatita profesional, capabila sa ia decizii inclusiv in situatii critice, o persoana care stie sa comunice, sa coaguleze echipe si sa le duca la victorie. Un lider este mai degraba un competitor, un om de multe ori incomod, decat un amic...

O persoana care cere mult si greu, care nu te lasa sa respiri, care e impartial si uneori prea dur.... dar care iti ofera acel gust unic si dulce al victoriei... Sigur, exista lideri care construiesc si lideri care demoleaza... Buni sau rai...

V-ati dorit sa fiti lider sau sef? De ce?
Mi-am dorit mereu sa fac performanta. Si cred ca am facut. De mic am condus jocul. Am fost indragostit de profesia mea, cea de director de imagine in film si apoi in televiziune.

Apoi... cand am facut pasul in zona de administrare a aparut calitatea de sef. Dupa multi ani pot sa va spun cu siguranta ca intre un sef si un lider nu exista decat destul de rar semnul egal. Sunt multi sefi... putini lideri...

Eu mi-am dorit sa fiu lider. Am construit echipe, am gasit solutii, am depasit momente dificile, eu insumi sunt de multe ori dificil de suportat... Stiu asta, dar mai stiu ca important este mereu rezultatul final.

Peste tot pe unde am condus echipe sau institutii media am inceput ca sef. Asta scrie in contractul de munca si in organigrama; abia apoi poti deveni, sau nu, lider. Sef esti in acte, lider esti in mentalul echipei... Din fericire pentru mine intotdeauna am devenit lider, dar asta ia timp, sa stiti... si e nevoie de rezultate, incredere, onestitate. In calitate de sef poti avea rezultate bune; daca esti recunoscut ca lider poti face lucruri exceptionale...

„In cei 85 de ani de existenta, Radio Romania a fost, este si va fi un reper de seriozitate, credibilitate si verticalitate in peisajul nostru media”
Cum vedeti misiunea dvs. de director al SRR, intr-o perioada de mari turbulente?
Misiune publica, performanta, eficienta si respectarea legii. Acestea sunt coordonatele pe care imi desfasor activitatea. Radio Romania este cea mai prestigioasa institutie de presa din tara. Parte din istoria Romaniei in cei 85 de ani de existenta, Radio Romania a fost, este si va fi un reper de seriozitate, credibilitate si verticalitate in peisajul nostru media.

Oricat de complicate, dificile sau chiar tragice au fost anumite momente din istoria sa, radioul public a functionat permanent in spiritul devotamentului pentru ascultatorii sai. Nici acum nu traversam o perioada simpla. Contextul economic este dificil in toata Europa si, evident, si la noi, competitia din piata este acerba si resursele - de toate felurile - sunt tot mai putine...

Cu toate acestea, SRR a incheiat anul 2012 pe plus din punct de vedere financiar, suntem lideri de piata (market share) cu Radio Romania Actualitati inclusiv in mediul urban, am demarat sau continuam proiecte culturale si educative extrem de importante, am devenit un actor cultural foarte activ in piata si avem o pozitie solida in institutiile internationale in care suntem membri.
Ca sa va raspund simplu la intrebare... Misiunea mea este aceea de a ridica si mentine Radioul public pe locul intai; la toate capitolele. In echipa, desigur, impreuna cu extraordinarii mei colegi.

Ce intentionati sa faceti in Societatea Romana de Radiodifuziune?
Sunt multe lucruri de facut, de continuat, de perfectionat, de actualizat…

Imi doresc sa fac performanta impreuna cu colegii mei. La toate capitolele. Sa modernizam structura organizatorica, sa ridicam calitatea programului, sa crestem audienta si mai mult, sa generam noi proiecte culturale, sa incurajam performanta, sa corectam unele inechitati sociale in interior, sa fim in continuare echilibrati, echidistanti si impartiali, sa ne indeplinim misiunea publica in respectul legii si sa fim mereu in slujba publicului, a ascultatorilor care ne platesc. Si sa facem toate astea cu seriozitate, profesionalism, decenta, verticalitate si... nu in ultimul rand, cu eleganta.

“Radioul si televiziunea sunt industrii, functioneaza dupa aceleasi reguli peste tot in lume, indiferent de forma de finantare”
Va doriti sa uniti SRR cu TVR? Ce urmari ar avea aceasta fuziune?
Nu este vorba despre ce imi doresc eu sau nu in aceasta problema. Aici Parlamentul Romaniei decide si asa e normal. Vreau sa va spun doar ca in Europa si in lume se manifesta foarte puternic aceasta tendinta de fuzionare a institutiilor publice de media.
Argumentele pro sunt multe, sunt viabile si sunt incurajate inclusiv de organismele internationale de profil. Radioul si televiziunea sunt industrii, functioneaza dupa aceleasi reguli peste tot in lume, indiferent de forma de finantare. Argumentul cel mai puternic este acela al eficientizarii, al reducerii costurilor de productie si exploatare, de reducere a costurilor de transport al semnalului pe retelele de distributie, etc. Nu sunt un fan al fuzionarii, dar stiu sigur ca la un moment dat acest lucru se va intampla. Mai ales daca aceasta nenorocita de criza nu se sfarseste rapid. Dar, repet, aici altii sunt decidentii.

Se vorbeste tot mai mult despre faptul ca exista posibilitatea ca dvs. sa fiti si viitorul director al Televiziunii Publice. Ce puteti sa ne spuneti despre aceasta?
In piata se spun multe... Traim intr-o lume a zvonurilor si a speculatiilor. Sigur ca TVR incepe sa se redreseze si asta nu e rau. Radioul merge mult, mult mai bine; eu sunt "tv person" si sigur ca iubesc radioul... Am incredere in colegii mei de la TVR si ii respect pentru ceea ce pot face. Acum echipa mea, singura mea echipa, este Radioul si ii sunt devotat suta la suta. Ce va fi? Nimic nu e sigur.... Dar daca voi sti ceva, dvs. veti fi primii care veti afla.

Sotia dvs. a devenit prima femeie din Romania cu rang diplomatic de ambasador - dansa a indeplinit, intre 2000 si 2004, functia de consilier prezidential si coordonator al Departamentului de Relatii Internationale din cadrul Administratiei Prezidentiale din timpul mandatului lui Ion Iliescu. Cum este relatia cu o femeie puternica?
Simona este un profesionist de calibru international si un om exceptional. Relatia cu o femeie extraordinara este una... extraordinara! Copiii nostri sunt extraordinari, sunt pe drumul lor in viata si ne fac cinste. Traim la distanta unii de altii, dar relatia intre noi este una foarte puternica. Peformam toti si asta cred ca este foarte bine, nu?

Numiti cateva dintre cele mai interesante momente de presa din cariera dvs. de jurnalist. Cum v-a influentat cariera?
Eeeiiii... Au fost multe. I-am filmat pe Bush, Clinton, Ceausescu, Gorbaciov, Arafat. Pe Octavian Cotescu, Gheorghe Dinica, Dem Radulescu, Amza Pellea. Pe Sharon Stone si Liza Minelli...

Am calatorit mult in tara si am "invatat-o" aproape perfect (si acum stiu stradute prin orase sau ulite prin satele de munte), am vorbit si am filmat cu oameni fabulosi, anonimii aceia care fac de fapt roata sa se invarta...

A fost apoi perioada cat am fost corespondent la Washington DC. Am luat interviuri unor personalitati politice si sportive de exceptie, am scris articole pentru presa scrisa, am traversat si inconjurat globul de cateva ori-Alaska, Indonezia si Orientul indepartat, America de Sud, Africa. Am participat la investirea primului presedinte ales democratic al Taiwan-ului si am traversat zapezi vesnice in sanii trase de caini Huskey. Mereu am fost atent si mereu am incercat sa invat, sa vad dincolo de aparente, nu doar sa ma... uit.

Eu am trecut prin mai multe... tipuri de cariera. Am inceput in film, am continuat in televiziune - in ambele cazuri acolo jos, in arena. Apoi am trecut la "panoul de comanda". Sunt ipostaze si faze ale carierei foarte diferite. Mereu am considerat ca sunt un novice, am invatat, am muncit mult, am comunicat mult, am "furat" meserie. Dar nu sunt la final de cariera si nu vreau sa trag concluzii. Mai departe...

Ati fost primul corespondent la televiziunea din SUA. Cum v-ati acomodat cu modelul de presa american?
La inceput nu a fost simplu. La noi, la acea vreme cel putin - desi chiar si azi se mai intampla - trebuia sa lupti ca sa obtii informatia, stirea. Acolo informatia te sufoca, era intr-o cantitate enorma. Trebuia sa stii sa alegi si sa o deosebesti pe cea relevanta de cele "de serviciu". Presa americana este una foarte profesionista, cu reguli clare, cu deontologie adevarata. Stiu ce insemna, de exemplu, protectia vietii private sau o discutie "off the record". Se documenteaza enorm, se pregatesc, isi cultiva sursele si inteleg fenomenele politice, economice, sociale sau de alta natura. Isi respecta profesia si nu prea fac compromisuri. Desigur este un alt model de societate dar, oricum ar fi, cred ca presa americana este cea mai performanta. Ei dau tonul mereu; desi acum Asia vine tare din spate si in acest domeniu. Mi-a placut mult experienta americana si am invatat multe lucruri acolo.

“Nu sunt ruda cu Adrian Nastase”
Ati fost asociat cu diverse personalitati politice influente printre care si Adrian Nastase si Dan Voiculescu? Care este relatia dvs. cu ei?
Ii cunosc pe amandoi. Nu sunt ruda cu dl. Adrian Nastase si explic asta de vreo 20 de ani. Cu dansul am interactionat in diferite momente ale carierei mele, este normal atat timp cat conduci medii importante. L-am respectat mereu. Dl. Voiculescu mi-a fost sef, in calitatea sa de proprietar, atat timp cat am condus Antena 1. Am avut si cu dansul o relatie civilizata pana in momentul in care eu am parasit postul tv. In ultimii zece ani nu am mai vorbit cu dansul.

Societatea Romana de Radiodifuziune continua sa detina o cota de piata confortabila la nivel national. Care este cheia succesului?
Succesul este un lucru efemer. Am invatat asta foarte bine. Va spuneam mai inainte ca inca de mic inventam lucruri, jocuri, gaseam solutii. Cand am inteles, mai tarziu, ca succesul dureaza putin, nu am incercat sa prelungesc momentul; nici nu puteam. Dar am invatat ca o serie de succese succesive pot trasa o linie continua... Definiti-o dumneavoastra. Succes?

Considerati necesara existenta pe piata a TVR Cultural? Circula prin intermediul Internetului o petitie pentru „reinvierea” acestui post de televiziune...
Este intrebarea cu nr. 13... Mie aceasta cifra imi poarta noroc. Nu doar cred, ci sunt convins ca actul de cultura este obligatoriu in audiovizualul public. Si mai sunt convins de faptul ca intr-o zi, intr-un fel sau altul, cultura isi va reocupa locul pe care il merita in televiziunea publica. Nu cred in petitii, dar cred in atitudini constructive, in gesturi pragmatice si in actiuni inteligente si eficiente.
Dar iar ma intrebati mult despre televiziune... Eu sunt al Radioului si va spun ca la noi, la radioul public, cultura este foarte prezenta atat pe Actualitati, cat mai ales pe canalele specializate, Romania Cultural si Romania Muzical, in Sala de Concerte unde canta Orchestrele si Corurile Radio Romania, la Targul de carte Gaudeamus sau in Editura Casa Radio. Cultura, alaturi de informare, educatie si divertisment inseamna misiunea noastra publica.

de Anca Lapusneanu - 5420 afisari
 
         
 
3.0 - 4882 voturi