Oreste Teodorescu: "Dusmanul binelui este mai binele"

Adaugata 2012-07-16, la ora 15:11:19
Oreste Teodorescu: Oreste Teodorescu este, fara doar si poate, un personaj atipic dar interesant. Aflati in randurile urmatoare ce inseamna fericirea pentru Oreste, dar si perceptia sa asupra notiunilor de „viata” si „moarte”.

De unde vine forta de a merge mai departe?
Forta de a merge mai departe vine din credinta, din armonia relatiilor pe care le traiesti, de oameni, de la prieetni, de la cei de la care nu te astepti. Dumnezeu lucreaza prin oameni cand iti raspunde rugaciunilor tale. Forta mea principala vine din credinta mea in Dumnezeu dar si din confortul pe care il simt de cativa ani buni acasa.

Ai afirmat „credinta mea”... La ce te referi mai exact?
Eu fac o mare diferenta intre metoda dogmatica de a te raporta la Dumnezeu si metoda personala si de cand aproape ca sunt teolog am inteles ambele valente. Rugaciunea mantuitorului catre noi este una personala pentru ca incepe cu „Tatal nostru” si ma raportez ca un fiu tatalui sau, iar asta contravine uneori religiei dogmatice. Singura definitie asupra Bisericii la care eu ma raportez este ceea ce a spus Mantuitorul despre Biserica: „unde sunt doi sau trei in numele meu aceasta este definitia Bisericii”. Eu nu cred ca Biserica se defineste prin caramizi si prin icoane sau cruci. Biserica vazuta este doar o parte a uriasei Biserici nevazute asa cum corpul nostru este doar o parte a celei nevazute. Omul este ceea ce nu vezi la el cu ochiul liber.

Ce conotatie ii atribui vietii si mortii?
Eu cred ca sunt fetele aceleiasi monede. Noi avem o dubla apartenenta: suntem fiinta dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si prin urmare purtam in noi o farama de divinitate care ne asigura si o nemurire a spiritului. Dumnezeu nu poate fi conceput in rau si atunci pentru noi ca umanitate, orice experimentare a raului se face fara Dumnezeu, iar atunci raul nu poate fi decat absenta Binelui. Discernamantul este darul facut de Dumnezeu omului liber pentru a putea la sfarsitul experientei sale numite viata sa aleaga ce cale sa urmeze.

„In perioada lui Ceausescu, pe langa viciile sistemului, exista acest cult al excursiilor in propria tara”
Practici si yoga?
Cu sistemele indiene n-am nicio compatibilitate in sensul ca sunt atat de complicate incat nu le-am putut intelege si nici am reusit sa ma apropii de ele. Sunt mult mai apropiat de partea chinezeasca a lucrurilor care tin de excercitiu.

Pe unde ai calatorit anul acesta?
Anul acesta am avut minunata sansa sa calatoresc in Romania. Datorita cursurilor de alchimie spirituala (detalii pe www.ordo.ro), pe care le tin impreuna cu Doru Bem, m-am plimbat aproape prin toata tara si am redescoperit niste bucati de Romanie absolut fermecatoare. In perioada lui Ceausescu, pe langa viciile sistemului, exista acest cult al excursiilor in propria tara. Macar iti cunosteai patrimoniul cultural si spiritual din care faceai parte. Ori acum, imi este teama ca de ceva vreme asupra tarilor, nu numai a noastra, se duce un program de dezradacinare, de deznationalizare, de rupere a oricaror legaturi cu patrimoniul spiritual si mai ales cu stramosii. Daca oamenii vor citi „Sun Tzu: Arta Razboiului” ar intelege ca din aceasta cauza se produce razboiul. Acest strateg inteligent si diabolic a spus ca n-are sens sa cuceresti un popor cu armata pentru ca te costa mult. Mai bine le tai legaturile cu strabunii, ii introduci in concepte noi si el se va supune. Nu cumva oare de vreo 20 ani avem sentimentul ca cineva incearca sa ne zapaceasca si sa ne taie oricare legatura cu strabunii nostri care sunt mult tari ca noi, dat fiind faptul ca erau niste daci liberi? Noi inca mai pastram in ADN-ul nostru acea farama din libertatea stramosilor. Dar eu am inteles ca dusmanul binelui nu este raul ci mai binele. Si daca noi tindem tot timpul catre mai bine, asta nu ne poate duce prea departe. Consumerismul acesta, confortul material, tot ceea ce ne invadeaza zilnic sunt iluzii, nu produc absolut nimic pentru sine si pentru devenirea ta, dar in schimb ii mananca foarte mult timp.

„Igiena mentala inseamna sa nu generezi raul in mintea ta”
Ce inseamna fericirea pentru Oreste?
Fericirea inseamna intelegere, acceptare, bucuria lui „impreuna” si nu satisfactia egocentrica, personala. Toti baietii cei mici pana la strabunicul meu, pe linia tatalui, au fost preoti. Faptul ca aschia care nu sare departe de trunchi s-a aplicat si la mine, iar in acest crestinism pe care eu il mostenesc din familie „eu” inseamna „noi”.

Dar igiena mentala?
Fiecare o intelege in felul sau... Pentru mine igiena mentala inseamna sa nu gandesti rau, sa nu generezi raul in mintea ta, si sa generezi binele. Dar nu este suficient doar sa nu generezi raul. Este important sa si faci ceva bun, iar atunci sunt tot felul de tehnici care sa iti aminteasca ca nu ai venit aici la odihna ca om in trup, ci ai venit sa iti rascumperi si greselile neamului tau si pe cele ale tale, ca fiinta cazuta de mult. Rugaciunea este cea mai importanta.

de Mirabela Gucea - 6025 afisari
 
         
 
2.9 - 5448 voturi