Irina Iordachescu: arta pura, "restul este impostura"

Adaugata 2014-02-06, la ora 16:31:04
Irina Iordachescu: arta pura, "restul este impostura" A avut sansa sa se nasca in familia unor muzicieni de exceptie, beneficiind de o educatie pe masura. A crescut cu muzica, iar motto-ul ei este ”Singurul izvor al muzicii este sufletul”. Cunoscuta soprana Irina Iordachescu militeaza impotriva vulgaritatii in arta si vorbeste despre tara sa, Romania, asa cum putin o mai fac in ziua de azi, si anume, intr-un mod inaltator.

Buna, Irina, cum a fost inceputul de an pentru tine? Ce a mai facut Irina Iordachescu?
A fost un inceput de an trait pe scena ceea ce cred ca este de bun augur, fiind invitata pe 4 ianuarie a.c. sa cant „Traviata” de G. Verdi pe scena Operei de Stat din Sofia, revenind la Bucuresti ca sa fiu prezenta pe scena Ateneului Roman (concertele de Anul Nou din 9/10 Ianuarie a.c.) si in Foyerul Galben- Opera Nationala Bucuresti-ONB (Concert aniversar- 60 de ani de la inaugurarea cladirii ONB in 9 Ianuarie a.c.).
Deja primesc confirmarea ca va fi un an bogat din punct de vedere artistic, am deja contracte incheiate, invitatii si proiecte minunate care ma asteapta!
Am terminat anul 2013 fiind pe scena, cu „Traviata”, in turneu in Olanda (Gent si Antwerpern) si in Norvegia (Bergen).
Acum, in februarie, sunt invitata la Teatrul de Opera din Stradella (Italia) ca sa cant intr-o gala de opera si pe 27 februarie a.c. debutez in rolul Mimi din opera „La Boheme” de G. Puccini pe scena ONB.
Seria debuturilor continua cu rolul Micaëla din opera „Carmen” de G. Bizet pe scenele operei din Varna si in cadrul unui festival din Sofia, la Opera de Stat din Sofia, revenind in martie pentru inca o Traviata.
Opera de Stat din Almaty (Kazakhstan) ma invita din nou sa cant in Festivalul Giuseppe Verdi care are loc in luna Iunie a.c. si este gazduit de acest teatru impresionant! Este a treia colaborare in mai putin de un an, ceea ce ma onoreaza si ma bucura nespus pentru ca am gasit acolo o atmosfera extraordinara si oameni de inalta calitate umana.
Va astept si la Sala Radio pe 27 martie a.c. si 11 aprilie a.c. unde voi canta ''Vier letzte lieder''-R. Strauss si respectiv ''Missa in si minor'' de J.S. Bach.
In mai colaborez pentru prima data cu Vaasa City Orchestra in Finlanda sub bagheta maestrului Jin Wang.

Ce reprezinta Romania pentru o artista ca tine, de talie mondiala?
Romania, ca pamant, ca natura, ca traditie si izvor spiritual este un paradis, este un altar sacru pe care nu stiu daca generatiile tinere sunt capabile sa il inteleaga si sa il aprecieze la adevarata importanta si valoare. Nu sunt multe tari in aceasta lume care sa aiba bogatiile si frumusetile acestui loc pe care noi l-am primit in dar de la Dumnezeu, dar in ultima vreme se vede ca nu stim sa-l pretuim, nici sa-l aparam. Pentru mine este ''gradina Maicii Domnului'', asa cum a afirmat cu multa caldura si intelepciune misterioasa Papa Ioan Paul al II-lea... Talcul acestei afirmatii se afla acolo, in adancul acestor munti, in misterul acestor paduri, in sufletul cald si generos al romanilor de demult, in a caror privire senina se putea oglindi cerul senin!

Cum a contribuit tatal tau la conturarea carierei tale?
Contrar unei pareri care intr-o vreme avea tendinta sa se generalizeze, numele pe care il port cu multa mandrie in modul cel mai firesc si modest, nu mi-a adus intotdeauna numai bine, ci si multe dificultati, antipatie sau conflicte de "culise". Le-am invins pe toate pentru ca am muncit enorm, pentru ca mi-am castigat pe drept statutul pe care il am acum, pentru ca nu am avut nimic de impartit cu nimeni, nici cu cei din generatia tatalui meu si nici cu cei din generatia mea. Nu am continuat luptele nimanui cum nu am inceput nici o lupta a mea decat aceea care sa puna adevarul si respectul intre oameni la loc de cinste. Pentru asta voi lupta toata viata! Evident ca aportul tatalui meu in drumul meu artistic se contureaza puternic prin exemplul extraordinar pe care mi l-a dat ca artist complex si complet, un artist care a cantat toate genurile de muzica vocala culta si a excelat in toate! Mi-a aratat unde sa privesc intr-o partitura, de la ce nivel sa incep si spre ce nivel sa ma indrept, niciodata mai jos, niciodata mai putin decat sunt capabila sa fac.

„Nu accept ca lipsa de talent si de viziune regizorala sa fie camuflata sub socuri vizuale, de imagine”
Iti doresti ca traditia de “muzica clasica” din familie sa fie dusa mai departe de copiii tai?
Avand in vedere ca in viitorul foarte apropiat pregatim venirea unui suflet in familia noastra, din doi parinti prin al caror sange curge muzica... sunt sanse mari ca acest copil sa mosteneasca gena muzicala dar alegerea va fi numai a lui. Visele mele mi le indeplinesc singura, nu am nevoie sa faca asta copilul meu, asa cum se intampla gresit in multe familii! Daca isi va dori muzica, asta il vom ajuta sa faca. Daca nu, ii vom fi alaturi in orice alta decizie.

Arta a fost asaltata de un nou val de modernism reprezentat de noul val de artisti tineri. Simti ca este depasita granite dintre arta si teribilism? In ce conditii?
Sunt o puternica militanta impotriva ''modernismului vulgar, gol de esenta, searbad si total rupt de sursa istorica si de libret'' in ce priveste genul operei. Nu accept ca lipsa de talent si de viziune regizorala sa fie camuflata sub socuri vizuale, de imagine, de nuditate expusa vulgar si fara argumente dramaturgice, de ineptii si elemente de scenografie care nu isi pot gasi nici o legatura cu libretul sau sursa istorico-temporala. Poti monta o opera intr-o maniera moderna daca pastrezi pilonii istorici si ai libretului dar asta necesita cu adevarat cultura, talent si o fericita sursa de viziune si imaginatie pe care numai marii regizori o au! Restul... este impostura.

Ce poti sa ne spui despre asa-zisa “estetica a uratului” in arta din zilele noastre?
Probabil ca trebuie sa intelegi intunericul ca sa poti intelege mai tarziu lumina... fiinta umana trebuie sa cunoasca mai intai extremele ca sa isi poata gasi echilibrul dintre ele insa... structura noastra interioara ne va trage pe fiecare spre cea ce are nevoie sa cunoasca, spre ceea ce ne da bucurie, emotie si aici fiecare va alege ce sa vada, ce sa simta atunci cand priveste sau asculta ceva.

de Anca Lapusneanu - 7096 afisari
 
         
 
3.0 - 8231 voturi