In Memoriam: Misu Fotino:"Sunt la pamant, nauc"

Adaugata 2014-01-14, la ora 07:41:38
In Memoriam: Misu Fotino:"Sunt la pamant, nauc" Un mare om si nu in ultimul rind actor, Misu Fotino a primit in cadrul Galei UNITER 2006 premiul pentru intreaga cariera. O sala intreaga a aplaudat in picioare revenirea lui de atunci. Suferind de o boala incurabila, Zona Zoster, domnului Misu Fotino ii era imposibil sa se mai controleze, durerile groaznice oprindu-l de fiecare data sa urce pe scena. Pentru prima data, in exclusivitate, marele actor a acordat un interviu, alegind revista „VIP“, lasindu-ne sa patrundem in sufletul sau, acolo unde zace o durere sfisietoare...Am mers la el acasa, unde ne-a primit cu caldura si bucurie imensa.
Acesta este interviul pe care mi l-a acordat atunci.

Domnule Misu Fotino, de ce i-ati parasit pe spectatorii dvs?
In vara am avut un accident. Starea de sanatate s-a complicat si am facut Zona Zoster, care-mi provoaca niste dureri groaznice, adinci. Sint la pamint, nauc, am toate defectele posibile, nu mai am nici o calitate. Dar oamenii vor sa ma intrebe si sa stie de mine. Prin intermediul revistei voastre o sa incerc sa le vorbesc, pentru ca, pentru mine, acum, cuvintele sint foarte grele. Nu as dori nimanui sa treaca prin ce am trecut eu. A fost un moment in care s-a facut intuneric complet. Nu mai stiam nimic si nu am mai stiut dupa aceea nimic un timp.

Cit a durat acest infern?
A inceput anul trecut, in septembrie. Am avut comotie cerebrala. Am fost internat in spital. Acolo m-a vizitat foarte putina lume. Nu aveau voie sa vina unde eram eu. Au fost citiva care practic au scapat in salonul meu: sotia, fata si Radu Beligan. Dar nu aveam voie sa-i vad, nici sa le vorbesc macar... a fost o perioada in care nu a fost viata totala. Am trecut peste aceste momente, dar e greu... cuvintele vin greu, amintirile la fel.

Anul acesta ati revenit pe scena...(n.red. 2006)
Am debutat cu doua spectacole, dar din cauza durerilor am fost nevoit sa intrerup. Chiar azi (n.r. - 5 aprilie) trebuia sa iau parte la un spectacol, dar sint inapt, din cauza suferintei. Aceasta ma face sa nu mai am putere sa joc. Am facut aceasta boala din cauza emotiei puternice din timpul spectacolului Egoistul. Este incurabila. In aceasta seara, in acest spectacol, din pacate, sint inlocuit de un alt coleg. Mi-e greu sa fac ceva nou, mi-e greu sa am ceva din ce am avut cindva, din cele patru spectacole pe care le-am avut la Teatrul National inainte de accident (Egoistul, Asteptind la Arlechin, Ultima ora si Iubire), mi-e greu sa mai am ceva.

Ce anume v-a provocat o emotie atit de puternica?
Grija de reluare a spectacolului, cu Beligan, cu toti, scena, publicul. Momentul acela cred ca a fost fatal pentru mine, pentru ca m-a darimat. Toate astea la un loc. E greu sa-i spui unui doctor ca vrei sa te vindeci mai repede. Mi s-a spus ca mai am luni bune pina voi scapa de durere.

In acest timp ar trebui sa nu mai treceti pe la teatru?
Asa ar trebui. Dar lumea teatrului e boala grea.

La ora actuala ce faceti?
Stau foarte mult in pat. Mi-e greu sama misc. Iar o plimbare a mea consta in a ma imbraca si a merge pina la teatru si inapoi sau pina in parcul din fata blocului. Ma lupt, respir inca,nu citesc pentru ca obosesc, nu ma uit la televizor pentru ca ma enerveaza emisiunile... sigur, din cauza mea.

Obisnuiati sa mergeti foarte des la munte...
Imi aduc aminte de foarte multe lucruri, si de altele deloc. Intr-adevar, mergeam la Predeal. Iubesc Predealul foarte mult. E locul unde m-am simtit foarte bine. Mi-e frica sa-mi spuna cineva ca nu am voie sa mai merg acolo, din cauza accidentului pe care l-am trait. As suferi groaznic, fiindca iubesc asa de mult acest loc, am atitea amintiri frumoase legate de el... sa speram ca voi mai ajunge acolo.

Care este mesajul dumneavoastra pentru public?
Doamne, da-le putere oamenilor sa fie buni! „Cuvintele lui Radu Beligan m-au darimat“

Cu siguranta, ati primit caldura publicului prezent la Gala UNITER. V-a impresionat?
Pe scena, cind m-am vazut linga Radu Beligan, a fost coplesitor. Emotia am simtit-o foarte puternic. Ceea ce a spus maestrul Beligan despre mine, ceea ce spune de o viata intreaga, cuvintele lui nepretuite m-au darimat. Acesta a fost lucrul care m-a facut praf si, neavind puterea sa vorbesc liber, am facut citeva greseli, au fost citeva rinduri pe care nu am reusit sa le spun. Totul a fost un moment frumos despre teatru, despre un actor... ceea ce am fost eu o viata intreaga.

Interviu publicat in VIP nr 15/ anul 2006

de Anca Lapusneanu - 5139 afisari
 
         
 
3.0 - 5909 voturi