Cristian Popescu: Statul roman sa investeasca la Rosia Montana

Adaugata 2011-10-29, la ora 12:54:37
Cristian Popescu: Statul roman sa investeasca la Rosia Montana Cristian Popescu are 35 de ani si este seful filialei PNL a sectorului 2 al Capitalei de aproape un an. De la 50 de membri activi care plateau cotizatia, acum filiala lui are 500 de membri. A profitat de chiriile micsorate de criza si a mai deschis cinci sedii, pentru a se apropia de oameni. Pentru ca a pus pe picioare o afacere solida, isi poate permite sa plateasca chiar el cele mai multe cheltuieli. De vreo doua luni, locuitorii Sectorului 2 ai Capitalei stiu ca actualul edil, Neculai Ontanu, are deja doi contracandidati. Un conservator, Bogdan Diaconu, care s-a branduit ca "BD in actiune". Celalat, liberalul Cristian Popescu pare ceva mai ponderat. El atrage atentia asupra unor chestiuni ce i-au parut in neregula. 

Doi candidati de la USL contra lui Ontanu?
Am vorbit o data, cand am semnat protocolul de colaborare, la nivelul filialei Sectorului 2. Fiecare partid din Alianta a stabilit un candidat. Acum se fac sondaje pentru a merge mai departe cu cel mai bine plasat candidat. Eu inca nu am folosit ideea de candidat USL, ci ideea de candidat al PNL. Sondajul va fi elocvent.

Daca alegerile parlamentare si locale se fac in acelasi timp, ati putea pierde in fata lui Ontanu si sa ratati, in acelasi timp, o cursa pentru un loc de parlamentar. Ati luat asta in calcul?

Nu pierd nimic. Consider ca este bine sa ai o perioada in care detii functii executive inainte sa mergi in Parlament. Nu cred ca am experienta necesara acum sa merg in Parlament.

Daca nu ma insel, ati fost si consilierul ministrului Ciumara, de la taranisti, pe vremea CDR. Il consiliati pe problema minelor din Romania. Dat fiind acest post, ce spuneti azi de Rosia Montana?
Am fost consilier la Cabinetul ministrului Industriilor si Comertului. Nu cunosc foarte bine situatia de acolo, dar daca se hotaraste ca este nevoie de aceasta exploatare, consider ca ar fi mai util - daca nu se poate negocia- pentru conditii mai bune de castig pentru tara noastra, statul roman ar putea, in loc sa cheltuiasca bani pe lucruri absurde, sa investeasca chiar el in aceasta exploatare de la Rosia Montana, iar atunci profitul pentru bugetul national ar fi mult mai mare, nu doar 4%, din cat inteleg eu ca s-a negociat.

O afacere se dezvolta si pe baza de imprumuturi...
Am demarat o campanie pe care o numim "Viitor furat", care atrage atentia asupra cheltuirii nejustificate a banilor publici, si, ce este mai rau, de imprumuturile imense facute, pe care tot noi le platim. Asa se face ca un copil de 6 ani, de pilda, este dator, cu peste 11.000 de lei, doar pentru ca altii s-au imprumutat in numele lui. Cam atat avem, minim, de platit fiecare dintre noi- datorii facute la nivel national de guvern, datorii facute de primar etc. Aici, la Sectorul 2, pe langa datoria nationala, Primaria s-a imprumutat pe 30 de ani cu minim 70 de milioane de  euro. Fiecare dintre cei 360.000 de locuitori vor plati acesti bani in urmatorii 30 de ani, chiar daca domnul Ontanu nu va mai fi acolo. Asta, pe langa datoriile tarii, pe care toti le vom plati. Nu este rau sa te imprumuti, e important ce faci cu acei bani. Daca te imprumuti pentru aranjamente florale, nu este deloc ok. Sunt frumoase, nu zic, dar efemere.

Ce va infurie la domnul Ontanu?
Domnul Ontanu a concesionat fara licitatie o terasa unui consilier local din Primaria Sectorului 2, care este nepotul domniei sale, domnul Mandescu. Eu am facut plangere la DNA (n.r. - Directia Nationala Anticoruptie) impotriva domnului Ontanu si a consilierilor care au votat acest lucru, in contextul in care consilierii au spus, la sedinta, ca sunt de acord ca plata unei chirii de 4.000 de euro pe an pentru spatiul pe care-l ocupa in parcul Icoanei, pe care este singurul restaurant din aceasta zona (dupa ce ca a fost dat fara licitatie, s-a concesionat si la un pret derizoriu). Colegii lui din Consiliul local au zis: Domnule, pretul e mic, dar pentru ca e colegul nostru, haideti sa-l ajutam, ca poate da si el o bere. Am citat din consilierii sectorului 2. Ori consilierii sunt ca echipa de management a sectorului.

Detineti o firma de publicitate out-door, care ocupa 3% din piata de profil. Sunteti vizibili in Bucuresti?

In Bucuresti, avem doar formate mari. Sunt inchiriate de la privati, nu de la domeniul public. De pilda, in sectorul 2, si aceste spatii din domeniul public s-au dat unei firme, tot fara licitatie. Firma este detinuta de un director din Primaria Sectorului 2. Si aici am facut plangere de la DNA.

V-a lovit criza?

Evident. In 2008, aveam cifra de afaceri de 2,8 milioane de euro. In publicitate, e un rulaj destul de mare de angajati- vin si pleaca.

Ce salariu aveti la firma?
In mana, am 20 de milioane vechi. Nu poti sta fara sa platesti dari, taxe, asigurari. Doamne fereste! Cu sanatatea nu se joaca nimeni, si nu stii daca maine,  ai mai multi sau mai putini bani.

Daca directorul are 20 de milioane, cat are un angajat?
De la 10 pana la 30, in functie de ce face, de cat profit aduce firmei, si tot asa. Nu ma ocup eu de salarii, dar, evident, stiu ce se intampla. Sunt actionar in firma. Cand aud diversi politicieni ca au renuntat la firma si ca altii se ocupa de ea, iar ca ei habar nu au, ei bine, eu nu pot intelege asta. Sunt banii si munca ta; n-ai cum sa nu stii ce se intampla cu ele si sa nu te implici. Exact ca la o primarie, cum spuneam.
de Ella Nica - 5743 afisari
 
         
 
3.0 - 5680 voturi