Amatto Zaharia: "Numele mi-a adus avantaje, dar si dezavantaje"

Adaugata 2012-08-21, la ora 12:01:51
Amatto Zaharia: „Kempo este unul dintre cele mai complexe sporturi de lupta existente la ora actuala pe plan mondial, provenit din cea mai veche arta martiala atestata documentar. El are zece probe de concurs, respectiv cinci probe de maiestrie sportiva si cinci de lupta, iar la nivelul probelor de lupta, doua dintre ele sunt considerate cele mai complexe din lume”, spune Amatto Zaharia, maestru emerit al sportului romanesc, presedinte al Federatiei Romane de Kempo. In continuare, el explica beneficiile acestui sport in raport cu fizicul si psihicul uman, dar si amanunte legate de cariera sa sportiva.

Ce beneficii are Kempo asupra sanatatii fizice si mentale?
Gandindu-ne ca orice sport este benefic pentru sanatatea si educatia omului, artele martiale si sporturile de lupta au ceva in plus. Dincolo de latura fizica existenta in toate sporturile, este si o latura spirituala, filozofica si, prin urmare, in niciun alt sport nu veti intalni, sportivi care la inceputul sau la finalul antrenamentului sa salute sala de sport sau locul in care se desfasoara antrenamentele. Se acorda deci respectul cuvenit locului in care na desfasuram antrenamentul, fiecarei persoane care se afla in jurul nostru, in societate.
Toti cei care practica atat Kempo, cat si alte sporturi de lupta provenite din arte martiale sunt oameni extrem de educati, respectuosi, cu o anumita structura interioara care nu le permite sa foloseasca tehnicile de lupta invatate la primul impuls. Mai mult decat atat, nu veti intalni niciodata soferi in trafic, practicanti de Kempo sau de alte arte martiale, care sa se enerveze, sa se dea jos de la volan si sa ia pe cineva la bataie sau sa injure.

Ce semnificatie are numele „Amatto”?
Ca sa glumesc, „Amatto” este numele pe care i l-am sugerat  tatalui meu sa mi-l dea atunci cand m-am nascut! El simbolizeaza dragostea, in limba italiana, dar in limba japoneza acest nume inseamna „sabia lui Dumnezeu” si lucrul acesta mi-a adus si mari avantaje in Kempo, deoarece asiaticii m-au apreciat atat pentru nume, cat si pentru rezultatele sportive, dar a constituit si un dezavantaj.

In ce sens?
La inceputul carierei mele sportive, la vederea numelui meu inscris pe spatele tricoului, japonezii credeau ca este o porecla pe care mi-am arogat-o, autointitulandu­-ma „sabia lui Dumnezeu”. Prin urmare, ma percepeau ca pe un tip arogant pana in clipa in care le-am aratat pasaportul. De atunci relatiile s-au schimbat radical si s-au gandit ca am fost in Japonia intr-o viata anterioara, motiv pentru care s-au aratat foarte incantati sa descopere un roman care poarta un nume cu o conotatie japoneza. Relatia mea cu Japonia este extraordinara si in prezent.

Ce figuri publice sunt atrase de Kempo?
La nivel de spotivi de top, Ruxandra Dragomir si Camelia Potec practica Kempo, dar din showbiz vin Daniela Gyorfi, Kamara, Adrian Enache, Claudia Patrascanu, Diana Bisinicu etc.

Vin mai mult „de fite”, sau chiar sunt pasionate de acest sport?
Claudia Patrascanu are o frecventa constanta, o data pe saptamana la antrenamente, la fel si Adrian Enache. Restul vin mai mult ocazional.

de Mirabela Gucea - 5918 afisari
 
         
 
3.0 - 5059 voturi