Trecutul suna din ce  in ce mai bine
    POZA:
 
 

Trecutul suna din ce in ce mai bine

Dupa 1971, romanii incepeau sa-si piarda increderea in propa­­gan­da ceausista. Prea mult se mintea in politica partidului. Nea Nicu avu atunci o idee vicleana: macar tineretul sa aiba parte de o propaganda mai credibila.
Nicu al mic dadu propagandei pentru tineret o noua „arma“: Cenaclul „Fla­cara“ al Tineretului Revolutionar. Conducator: poetul Adrian Paunescu. Al batrin (care nu era inca asa de batrin) il iubea pe tinarul poet Paunescu. Tocmai trebuise sa dea ordin cenzurii sa-i scoata din circulatie un volum de poezii cu multe versuri antisovietice. Ii mersesera la inima aluziile paunesciene despre soarta Basarabiei. Ii placea acest poet care, in sfirsit, scria clar, pe intelesul intregului popor, precum altadata Cosbuc. Asa scriitori ne trebuie noua.
Cu Cenaclul „Flacara“ la indemina (adica inclusiv cu incasarile sale banesti pe mina sa), Adrian Paunescu reuseste, in scurt timp, sa devina, prin forte proprii, cu voie de la politie, dar neoficial, adeva­ratul secretar cu propaganda al ceausismului, adevaratul secretar cu problema buteliilor pentru cei fara butelii s.a.m.d.
Ceausescu ii asigura usa deschisa la cabinetul numarul 1.
Curind, o relatie personala se deschide intre cei doi. Paunescu reuseste multe, foarte multe binefaceri punctuale pentru multi oameni carora birocratia de partid nu stia sa le rezolve necazurile.
Expertii de la Ambasada americana urmaresc fenomenul Paunescu. Era intr-adevar un fenomen unic in tarile comuniste: partidul isi externalizase fenomenul de propaganda. Incearca sa il contacteze pe acest po­tential disident, cu mare priza populara. Elena afla si intelege pericolul. Aranjeaza ceva cu Securitatea fidela ei (multi securisti urindu-l pe Paunescu din cauza arogantei lui si invidiindu-l pentru rolul sau utopic in sistem). Asa ca, in 1985, urmare a unei inscenari securiste, Paunescu este scos in afara sistemului. Scrie si are dreptul sa semneze cu numele sau, dar i se ia dreptul de a mai conduce o revista precum „Cenaclul“.
Paunescu va interpreta, dupa 1989, aceasta ostracizare blinda ca pe o forma proprie de disidenta.
Daca-i p’asa, atunci si Nicu Ceausescu ar trebui trecut la disidenti, pentru ca, in judetul Sibiu, unde era prim-secretar, oprea tirurile cu pui congelati plecind la export si le intorcea catre locuitorii judetului sau. Si, in fapt, ce cauta el in judetul Sibiu, cind CPEx-ul era plin de idioti?! Acolo era locul lui!
Cam asa o disidenta viseaza Adrian Paunescu si azi, in anul 2010. Nu-l mai baga PSD-ul in seama. Ce ar fi sa refaca el Cenaclul „Flacara“?! I-a bagat ideea in cap Axinte, fostul „idiot“ de la Vacanta Mare. Asa consilieri, asa viitor. Nu se mai umplu stadioanele nici la meciurile de fotbal si Paunescu viseaza sa le vada pline la cintecele noilor sai circari.
Cind iti ia Dumnezeu mintile, ori ti le arunca nicaieri in viitor, ori da cu ele undeva in trecut.
de Ioan Buduca - 1741 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi