Traian Basescu, in admiratia Marianei Nicolesco. Minunea „Hariclea Darclée“: 15.000 de spectatori cuceriti de regina Operei
    POZA:
   
 

Traian Basescu, in admiratia Marianei Nicolesco
Minunea „Hariclea Darclée“: 15.000 de spectatori cuceriti de regina Operei

Donizetti, belcanto dramatic, cintul legato inseamna in lumea artei lirice suprema exigenta, suprema performanta, suprema arta. Rind pe rind, regina Anna Bolena, regina Maria Stuarda, regina Elisabetta I, pe scenele lumii, regina Mariana Nicolesco a incredintat in acest an interpretarea mai multor arii si scene din capodoperele donizettiene unor tinere talente care au entuziasmat publicul si marile competente din juriul Concursului International de Canto „Hariclea Darclée“.

„Este la mijloc majestatea personajelor, dar si dimensiunea lor umana - ne spune Mariana Nicolesco -, drama, tragedia istoriei si a vietii fiecareia dintre aceste re­gine. Ma bucur ca in toa­m­na reprezentatia, care a fost in­tegral filmata, va putea fi ur­ma­rita de marele public la te­le­­viziunea publica. Este pen­­­tru prima data in tara noas­­tra cind intr-un singur spec­tacol, cu aceiasi tineri ar­tisti, soprana Aurelia Florian, me­zzosoprana Carmen Top­ciu, tenorul Bogdan Mihai si ba­sul Zoltan Nagy, sint pre­zen­tate cele trei capodopere.“

Europa cinta cu noi
„M-au bucurat mult cu­vin­tele de apreciere ale pre­se­din­telui Romaniei, sub inaltul pa­tronaj al caruia sint asezate, inca din 1995, Festivalul si Con­cursul "Darclée", su­bli­ni­ind contributia noastra la ce­le­bra­rea aderarii Romaniei la Uni­unea Europeana, odata cu Fes­tivalul "Enescu" si cu Si­biul, capitala europeana a cul­turii. Am dus Europei si lumii ce­va din su­fle­tul Romaniei. Concertul ex­tra­or­dinar de pe Esplanada Du­na­rii a reunit intre 10.000 si 15.000 de per­soa­ne, ca si in serile dedicate de noi in trecut marelui fluviu in­spirator de ca­podopere ale mu­zicii ori celor mai fru­moa­se pagini corale din operele lui Verdi.
Am ales pentru acest con­cert lucrari care definesc spi­­ritul Europei, ideea care gu­­ver­neaza cultura acesteia: Po­emul simfonic Finlandia de Si­be­lius, de pilda, simbol al lup­­tei pentru independenta. Sau pagini de compozitorul bri­­tanic Elgar inspirate de Shakespeare, care ne spune ca toti oamenii trebuie sa fie li­beri. Ori corul Va pensiero din Nabucco de Verdi, factor mo­bi­lizator pentru infaptuirea uni­tatii Italiei, evocind pentru in­treaga umanitate ideea sacra de libertate. Iar cu paginile din poemul simfonic Ale­xan­dru Macedon de Astrinidis am adus un omagiu, prin muzica, Greciei, tara care ne-a dat inca din antichitate doua cu­vinte-cheie ale existentei noas­tre de azi: cuvintul "Europa" si cuvintul "democratie".“

Un festival tot mai bun
„Dificultatea de a-i de­par­ta­ja pe cei mai buni dintre cei 28 de finalisti din 11 tari, care au de­venit laureati ai editiei 2007 a Concursului "Darclée", a fost cu totul iesita din comun. Ma­es­trul Marco Balderi spunea, de alt­fel: "Vin la Braila de zece ani, adi­ca de la prima editie in­ter­na­tio­nala a con­cur­su­lui si fes­ti­va­lu­lui si pot spu­ne ca nivelul din acest an al ma­­ni­festarilor se ridica dea­su­pra celor de pina acum. In jur de zece voci pe care le-am apla­u­dat aici pot in­cepe imediat o ca­riera in­ter­na­tionala".
Pentru prima data, din 1995 in­­coa­ce, juriul in­ter­na­tional a de­cis sa imparta Marele Premiu Darclée, oferit de "Luxten", atri­buindu-l so­pra­nei Aurelia Flo­rian, so­pra­na lirica, mergind pina la bel­canto dramatic, si Geor­­ge­tei Grigore, soprana li­ri­co-spinto cu aplecare spre stilul verist. Iar in ideea de-a in­cu­raja cit mai multe vocatii por­ni­te pe ca­lea arida, adevarata si inal­ta­toa­re a artei, juriul international al Concursului "Darclée" a atr­i­bu­it Premiul I, oferit de Timpa Gar­dens, me­zzo­sopranei Car­men Topciu, baritonului Valeriu Ca­radja din Chisinau si ten­o­ru­lui Bogdan Mihai; Premiul II, oferit de Avrig 35, tenorului me­xi­can Cesar Sanchez, so­pra­nei Geo­­r­gi­ana Marin si basului Zol­tan Nagy; Premiul III, oferit de Tenaris Silcotub, s­o­pranei ruse Ie­katerina Tre­tia­kova, te­no­rului Ma­rius Ma­nea si so­pra­nei al­ba­ne­ze El­vana Mihal, in timp ce Pre­­miul de Excelenta, oferit de Trinity Consulting, a fost a­tri­buit contratenorului Florin Ce­zar Ouatu. Premiul Special al Ju­­riului, Premiul Fundatiei "Dar­­clée" si Men­tiu­nile Spe­ciale ale ju­riu­lui, oferite de Con­si­liul Lo­cal Municipal Braila, au ras­pla­tit alte tinere ta­len­te din Ro­ma­nia si din alte zece ta­ri.“

Diva Divina, pentru Herlea
Toti cei prezenti la con­cer­tul extraordinar de pe Es­pla­na­­da Dunarii au ramas si de aceas­ta data uluiti de fru­mu­setea, puterea si pe­r­fectiunea vo­cii Divei Divine...
„Nicolae Herlea imi spu­nea ca, de cite ori cint, are la­crimi in ochi, ca a colaborat cu toate marile soprane ale lu­mii de la Tebaldi incoace, dar ca voce ca a mea nu a auzit. Ii mul­tumesc lui Dumnezeu da­ca mi-a dat o asemenea voce si sa-l cred pe marele nostru ba­ri­ton, care implineste pe 28 au­gust virsta de 80 de ani. Noi i-am dedicat o seara minunata la Braila, unde am ascultat in­re­­gis­tra­rile sale din marele re­per­toriu, de la Rossini la Verdi si Cilea, si l-am o­va­tio­nat im­pre­u­na cu p­ubl­i­cul si cu ti­ne­rii interpreti in­scrisi in con­curs. Dr. Stephan Po­en, cer­­c­etator in mu­zi­co­lo­gie, i-a con­sacrat o frumoasa co­n­fe­rin­ta intitulata Ginduri la o a­ni­­versare, in timp ce soprana Mihaela Maxim a cintat aria Ro­sinei din Il Bar­biere di Si­vi­glia de Rossini, o­pera pe care Ni­­colae Herlea a cintat-o trium- fal de peste 550 de ori pe sce­nele din tara si din strainatate.

MESAJUL PRESEDINTELUI ROMANIEI
Doresc sa transmit tuturor participantilor, distinsilor membri ai juriului si organizatorilor Festivalului si Concursului International de Canto „Hariclea Darclée“ salutul meu cordial, insotit de convingerea ca aceasta noua editie este deja, prin succesul sau, un eveniment de prima marime in viata muzicala romaneasca si internationala.
Gratie personalitatii extraordinare a sopranei Mariana Nicolesco, renumelui sau inter­na­tional si generozitatii sale profesionale si umane, Braila aduce, prin prezenta numelor sonore ale artei interpretative si prin inalta tinuta a tinerilor participanti la Concursul de Canto, un oma­giu vibrant maestrei artei lirice Hariclea Darclée.
Editia de anul acesta este un prilej pentru noi toti de a-l onora pe marele bariton Nicolae Herlea, glorie a scenei muzicale romanesti, caruia ii adresam, in numele statului roman, recunostinta si pretuirea noastra pentru intreaga sa contributie culturala.
Sint bucuros ca in primul an al Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, alaturi de programul Sibiu - capitala culturala europeana si de Festivalul si Concursul International „George Enescu“, Braila celebreaza prin Concursul de Canto „Hariclea Darclée“ dimensiunea europeana a culturii noastre.
Multumesc inca o data distinsei soprane Mariana Nicolesco si tuturor celor care, alaturi de domnia sa, fac posibil, cu entuziasm si devotament, acest eveniment decisiv pentru cariera internationala a multor tineri muzicieni si interpreti.
 
         
 
- voturi