Toni Grecu, dusmanul de moarte al senzationalului ieftin

Cind vorbim despre Toni Grecu, ni se deruleaza in fata ochilor istoria celor aproape 30 de ani de divertisment de calitate, marca Divertis. Vremurile s-au schimbat, ca si publicul. Pentru Toni Grecu, umorul este de tip fin, astfel ca necesita o gindire de tip pragmatic, unde trebuie folosite cuvinte putine, care sa reflecte mesaje complexe.

Liderul grupului Divertis, Toni Grecu, iubeste comedia, fie ca e vorba de film sau de teatru, iar actorii pe care ii considera „monstri sacri“ sint Toma Caragiu si Marin Moraru. Artistul marturiseste ca televiziunea si, mai ales, emisiunile de dezbatere politica sint sursa de inspiratie pentru grupul din care face parte si crede ca un om care sustine ca poate fi, in acelasi timp, un bun profesionist si un familist convins „minte cu nerusinare“.

In copilarie a fost Robin Hood
Crescut in sinul familiei dupa obiceiuri traditionale, Toni Grecu a avut o copilarie vesela, cu prieteni pe care nu i-a uitat nici in ziua de azi. Fiind un copil obraznic si agitat, a facut multe nazbitii si a avut multe scandaluri cu vecinii din cartierul iesean in care locuia. „Toti pomii fructiferi din zona erau atacati de hoardele de copii nastrusnici, care vedeau in asta un mijloc de distractie. Am avut certuri cu batrinii din cartier si am mincat multa bataie de la parinti. Dar e o vorba stramoseasca: unde da tata creste...“, isi aminteste amuzat artistul. Dintre jocurile copilariei, cele mai amuzante au fost momentele cind, impreuna cu prietenii sai, organiza mici „razboaie intre tabere“, cu arcuri cu sageti sau cu „parasute facute din baticurile mamei si OZN-uri din bastile lui tata“. Toni spune ca nimic nu a lipsit din arsenal si isi aminteste ca ii placea sa ­imi­te personaje din povesti, precum Ivanhoe sau Robin Hood.

„In armata mi-am dat seama ca prostia e infinita“
Perioada in care a facut armata, la Braila, a insemnat un capitol special in viata artistului, un examen plin de umor. Toni isi aduce aminte ca a fost partas la evenimente amuzante, cum era curatirea aleilor, dimineata la ora 5, „cu maturoaie din crengi de copac“ sau invatatul alfabetului Morse. „Dupa ce maturam sectoarele, la ora 8 intram in clasa de studiu si, inevitabil, tot plutonul adormea cu capul pe masa, pentru ca nu mai puteam rezista“, povesteste artistul. Intiparita in mintea lui Toni ramine insa imaginea soldatilor recitind poezii de dragoste la Cintarea Romaniei. „In armata mi-am dat seama ca prostia este infinita si nu are leac“, marturiseste Toni.
In perioada studentiei, cenzura a insemnat pentru maestrul divertismentului de televiziune un imbold. „Cu cit nu ti se permite sa faci ceva, cu atit tentatia fructului oprit este mai mare. Regret ca nu mai exista atmosfera, publicul si salile acelea pline cu oameni care rideau la orice aluzie politica. Abia acum imi dau seama ca aceasta cenzura are si o parte buna. Ii obliga pe creatori, indiferent din ce domeniu ar fi - si ma refer la artistii de buna-credinta, nu la aia care slujesc cu obedienta politica unui partid sau a unui regim -, sa inventeze si sa creeze in asa fel incit sa spuna adevaruri usturatoare prin mijloace pe care libertatea de exprimare absoluta nu ti le da“, explica Toni Grecu. „Astazi, aluzia nu mai are niciun rost, fiind la indemina oricui sa spuna ca Basescu este un dictator, ca Iliescu a facut nu stiu ce cu minerii sau ca Geoana este prostanac. Divertismentul este ieftin si atit de vag, incit si-a pierdut cu totul consistenta. Putine emisiuni mai fac satira cu miez si bazata pe mesaje cerebrale. Astazi, cautam senzationalul ieftin, cu orice pret“, continua artistul.
In perioada ‘85-‘90, grupul Divertis avea o aura de trupa care, intr-un fel, spunea mai mult decit era cazul, „ataca“ probleme care, altfel, erau complet cenzurate. Toni Grecu isi aminteste cu nostalgie: „Nu aveai voie sa te atingi de politica partidului sau de problemele cu care se confruntau oamenii, si aici ma refer la lipsa mincarii, a caldurii si la toate celelalte. Totul trebuia sa fie zugravit in culori cit mai pastelate si mai rozalii. In vremea aceea, noi, grupul Divertis, glumeam atacind tocmai aceasta politica stupida“. Era perioada in care baietii se lansasera in spectacole de tip underground, prin cluburi studentesti din Capitala, iar in mediul intelectual din toata tara erau deja cunoscuti.

Text subversiv pentru Stefan Iordache

Prin intermediul casetelor care circulau pe piata neagra, regretatul actor Stefan Iordache a aflat de existenta grupului si l-a contactat pe Toni Grecu, rugindu-l sa-i scrie un text pentru un one man show. Spectacolul trebuia sa zugraveasca necazurile traite de romanul de rind, „lucru complicat, pentru ca scriitorii celebri nu s-au bagat in fata sa-i scrie textul, de teama probabil“, isi aminteste eroul povestirii noastre. Insa, Toni si Doru Antonesi, fiind „suficient de inconstienti“, au facut textul care a fost pus in scena de Silviu Purcarete, la Teatrul Mic, aflat atunci sub conducerea lui Dinu Sararu. Asta-seara stau acasa a fost un spectacolul apreciat, care s-a jucat cu casa inchisa. In jurul acestui text s-a creat un scandal monstru. Evident, a intrat pe fir Securitatea, care a facut multe anchete si interogatorii. „N-am stiut nimic pina anul acesta, cind Dinu Sararu a dat un interviu cu ocazia implinirii a 21 de ani de la prima reprezentatie a spectacolului. Eu nu am avut probleme, dar textul a fost pur si simplu mutilat. Din cauza cenzurii, dintre cele 50 si ceva de pagini, cit a avut initial, au ramas vreo 27“, spune cu tristete in glas Toni.
Din lungul sir de evenimente-surpriza face parte si spectacolul sustinut la Costinesti, cind grupul Divertis a intimpinat probleme grave. Sotii Ceausescu tocmai isi incheiasera vizita prezidentiala in tari din Africa si Asia si, ca prin minune, Divertisul a inregistrat o sceneta in care era comentata vizita zeului Neptun, impreuna cu vestala sa principala, prin aceleasi tari. „Era o paralela totala, ultratransparenta, o bascalie dementiala. S-a sesizat un cetatean, care a auzit minunatul material la Radio Vacanta, iar securistii au venit sa caute banda. Numai ca, de la poarta pina la intrare, a dat telefon directorul cultural de atunci al statiunii, Cornel Gogoasa, astfel ca a aflat Andrei Partos, care a tras repede muzica populara peste inregistrarea initiala si astfel a disparut elementul-dovada. Am tremurat de frica atunci cind am aflat“, spune Toni amuzat.
Potrivit lui Toni Grecu, institutiile sint „bintuite“ de ceea ce se cheama interesul personal sau de grup, astfel ca marea majoritate dintre cei care diriguiesc treburile statului sint pusi acolo cu un scop foarte clar, si anume sa atraga cit mai multe venituri catre un grup de interese. „Nu cred ca Romania este o tara curatata de coruptie, mai ales cind avem parte de elementul numit criza economica, ce afecteaza pe toata lumea si e testat in totalitatea lui. Il cred pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, care, intr-o emisiune, a transmis urmatorul imperativ: <Intariti-va statul!>. Cu alte cuvinte, intariti-va voi statul, pentru ca noi, oamenii de afaceri, daca vedem ca e slab, ne folosim de slabiciunile lui“, explica artistul.

„In ’90 am dat drumul gunoiului“
Toni vede clasa politica situata intr-un proces de reforma, in urma schimbarii la fiecare patru ani a structurilor centrale sau locale, iar electoratul, „baietii de pe strada“, asista la un spectacol interminabil al algoritmului. De altfel, liderul grupului Divertis pune imaginea proasta a Romaniei in lume pe seama „politicii demente a regimului comunist“, care nu a permis oamenilor sa evolueze si sa calatoreasca. „Din pacate, dupa deschiderea granitelor, noi am dat in primul rind drumul gunoiului. Trebuie sa suportam asta, e rodul a mai mult de 50 de ani de cusca inchisa“, spune Toni, de data aceasta fara nicio urma de zimbet...

Umorul made in Romania, construit din mucava
Perioada in care umorul de calitate isi desfasura cu mindrie rolul de guvernator al divertismentului s-a incheiat. In viziunea unui maestru al artei umoristice contemporane, nu se mai pune pret pe fictiune, pe povestile „cu prosti si tarani“. „Astazi, publicul este coplesit de realitate, de tot ce se intimpla in jurul lui, si asta se intimpla din cauza crizei economice, care a impus audientei o atentie marita pentru probleme legate de existenta“, crede Toni Grecu. Intre preferintele sale se afla sitcomul american, un gen de divertisment indragit datorita actorilor buni, dar si datorita productiei consistente. Artistul este de parere ca astfel de productii „made in Romania“ sint construite din „mucava“. „Umorul nu se face cu gura larg deschisa, pentru a evita zona ridicolului sau a grotescului“, spune Toni.

Intre computer si sala de gimnastica
Din cauza meseriei, artistul s-a transformat intr-un soi de „internetman“, aproape subjugat de calculator. In putinul timp liber pe care il are, Toni face sport individual, adica usoare exercitii de gimnastica: „Alerg prin parc primavara sau pe stadionul din cartier si mai merg la sala, in perioadele friguroase. Nu am o viata sedentara, dar nici nu fac sport de performanta, ci doar atit cit sa le arat muschilor mei ca nu-s de capul lor si ca nu au voie sa se moleseasca“. 

„<Cerbul de Aur> a plecat dupa Tezaur“
In anul 1995, Toni Grecu a prezentat Festivalul „Cerbul de Aur“ de la Brasov, cind trofeul a fost cistigat, in mod neasteptat, de cintaretii care au reprezentat Rusia. In incheierea galei, comediantul a aruncat o vorba care a facut istorie: „Uite asa, <Cerbul de Aur> a plecat dupa Tezaur!“… N-a urmat un incident diplomatic, asa cum poate ar fi fost firesc, insa impactul in rindul publicului a fost unul imens. Toni povesteste: „Cind am auzit reactia celor 5.000 de oameni aflati in Piata Sfatului din Brasov, mi-am dat seama ca atinsesem o coarda foarte sensibila a romanilor, acest tezaur care, in mod cu totul incorect, in loc sa se afle la Bucuresti, se gaseste la Moscova“.

To’ar’su’ inginer Grecu, un lider charismatic
Toni Grecu este absolvent de Telecomunicatii si Electronica, o scoala pe care a urmat-o cu aplomb. A si profesat ca inginer multi ani, iar motivul renuntarii sale a culminat cu disparitia „biologica“ a fabricii unde lucra. Artistul si-a desfasurat activitatea de inginer in paralel cu cea de membru al grupului Divertis. Pentru el, facultatea nu a fost altceva decit o uriasa sursa de inspiratie, care l-a ajutat sa cunoasca oameni valorosi si sa-si obisnuiasca mintea cu o judecata pragmatica „de natura tehnica“. A fost coleg de grupa cu Doru Antonesi si Florin Constantin, cu care a aparut pentru prima data pe scena, sub numele de Divertis. „Am pornit, gospodareste, inca din anul I, si cind am terminat facultatea, grupul Divertis avea deja sapte membri“, rememoreaza Toni. Culesi din aceeasi universitate, Silviu Petcu, Valentin Gora, Doru Pircalabu, Cristian Gretcu si Valentin Darie s-au alaturat echipei, intarind astfel trupa prin participarea la diverse cenacluri si spectacole studentesti.

„Vadim, cel mai desavirsit actor“
Actorii marii scene politice romanesti afiseaza diferite masti. Pentru liderul grupului Divertis, Traian Basescu este un „animal politic absolut“, un om puternic „ce merge inainte ca un tavalug“. Boc il completeaza pe presedinte, pentru ca este un „executant fidel, mina care efectueaza ceea ce comanda creierul“.
Despre tribunul Vadim Tudor, umoristul spune ca este „cel mai desavirsit actor din politica romaneasca“. Geoana nu e magnetizant, ci „un pic cam light pentru electoratul nostru, care ­este innebunit dupa oameni strong“. Tariceanu insa si-a impus, in viziunea artistului, imaginea de cel mai tenace politician. Primarul „Care este“ si-a creionat statutul prin metode proprii. Si-a facut un brand din modul in care se exprima „gresit romaneste“. „Cind il auzi pe Vanghelie spunind ca el a promovat tinerii intr-un stil brownian, nu te mai mira, e din peisaj, e natural, firesc“, isi continua maestrul comentariul. In ce o priveste pe Elena Udrea, aceasta este „cea mai abila politiciana
de la noi, care stie exact cum sa-si foloseasca imaginea si capacitatile fizice“...

de Teodora Baloi - 2421 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi