Titus Munteanu: "In televiziune trebuie sa incepi de jos"
    POZA:

Titus Munteanu: "In televiziune trebuie sa incepi de jos"

Titus Munteanu poate fi numit seniorul televiziunii romanesti. Ti­nind cont de istoria pe care o are in spate, nu mai are nevoie de nicio prezentare. De numele lui s-au legat generatii de artisti si nu numai, iar acum considera ca le-a venit rindul altor tineri sa pa­seasca in lumina reflectoarelor, odata cu Televiziunea copiilor, cel mai nou produs al sau. Uitindu-se in „ograda“ mare a televiziunilor, Titus Mun­teanu nu uita insa sa faca anu­mite precizari cu privire la per­sonajele care ocupa, fara niciun aviz, spatiul din fata camerelor de luat vederi...

Ati lansat vedete precum Angela Similea, Mihai Constantinescu, Adi Despot, Calin Goia, Calin Geambasu, Gianina Corondan si altele. Ati mai tinut legatura cu acestea?
Da, cu cei mai multi dintre ei pastrez legatura. Ma suna sau imi dau mesaje, cu unii dintre ei colaborez si acum, la emisiunea Televiziunea copiilor. Titi Balteanu, de exemplu, ne ajuta cu pregatirea muzicala, iar Laurentiu Niculescu a realizat tot pachetul muzical al emisiunii. De curind, am primit un mesaj de la Calin Geambasu, in care imi spunea doar atit: „Mi-e dor de dvs“. M-a emotionat foarte mult.

Intr-o perioada in care Televiziunea copiilor este marcata de personaje precum Hannah Montana si altele, ce impact credeti ca va avea Televiziunea copiilor a dvs.?
Eu pot doar sa sper ca unul bun. Desigur, ma puteti suspecta de subiectivism, insa eu cred ca era nevoie si de o emisiune al carei format sa fie facut aici, la noi. Oricit de bun ar fi un format international, parerea mea este ca noi, cei de aici, simtim cel mai bine de ce au nevoie telespectatorii nostri. Noi ne dorim ca Televiziunea copiilor sa creeze un trend, sa devina cunoscuta si iubita de copii, dar si de parinti sau bunici. Copiii au nevoie de modele, iar noi speram sa le oferim.

De ce in Romania nu se mai creeaza formate tv, ci se importa?
Probabil ca se doreste sa se mearga la sigur. Anumite formate ofera o garantie, pentru ca au fost deja probate in multe tari si au avut succes. Costurile nu depind neaparat de sursa formatului, desi, desigur, un format achizitionat, care promite ca va asigura un anumit nivel de audienta, presupune si costuri destul de ridicate.

Ce anume va inspira atunci cind lansati un produs nou?
Imi e greu sa generalizez. Daca imi permiteti, o sa va dau exemplul emisiunii la care lucrez acum si pentru care m-a inspirat, pur si simplu, iubirea mea pentru copii. Am si eu doi nepoti care imi sint foarte dragi si cred ca pentru copii se poate face mai mult decit se face la ora actuala. Asa ca mi-am pus ideea pe hirtie, am propus emisiunea, iar cei din managementul TVR care sint in masura sa ia decizii editoriale au considerat ca ea merita sansa de a se materializa.

Cit de adevarata este afirmatia „asta e ceea ce vrea publicul roman sa vada“?
Mi se pare ca aceasta este o abordare facila a starii de fapt. Cancanurile au atras intotdeauna si, desigur, este loc pentru toti sub soare. Insa ponderea subiectelor de acest tip cred ca este exagerata. Publicului trebuie sa i se ofere si ­altceva, iar alegerea telespectatorilor, in momentul cind au alternative, ar putea sa-i surprinda pe cei care iau de buna sintagma pe care o enuntati.

Fiul dvs., Radu Muntean, este un regizor de succes. Se intimpla sa va ceara ajutorul?
Niciodata. Am o relatie minunata cu fiul meu, iar aceasta se mentine astfel poate si pentru ca nu ne amestecam unul in munca celuilalt.

Ce pregateste el in prezent?
Mai pregateste citeva filme documentare, dar acestea sint proiecte despre care as prefera sa-l las pe el sa vorbeasca.

Ar fi tentant sa schimbati registrul regizind un film, iar el sa lucreze la un nou format tv?
Nu, cred ca nu. Fiul meu lucreaza mult in publicitate, dar profesia sa este aceea de regizor de film. Si o face foarte bine. In ce ma priveste, sint prea indragostit de meseria mea, ca sa imi doresc sa schimb acum macazul...

Vorbeati despre cei doi nepoti, Vlad si Vera. Cum obisnuiti sa petreceti timpul impreuna cu ei?
Cred ca sint un bunic normal – cel putin, asa incerc sa fiu, in masura in care mi-o permite timpul. Ma joc cu ei, ne uitam impreuna la televizor, la emisiuni pentru copii si desene animate. Ne­po­tica mea este „doctorita“ si „ma consulta“, iar nepotelul este „profesor“ si imi preda tot felul de materii, iar apoi imi da calificative. Vorbim de toate, ii ascult si incerc sa le dau sfaturi pe care le pot intelege.

Ati dori sa ii indrumati in lumea televiziunii?
Deocamdata, atit eu, cit si parintii lor preferam sa ii tinem mai la distanta de televiziune. Sint inca mici si este bine sa se bucure de aceasta perioada din viata lor, sa o traiasca din plin. Cind vor mai creste, daca dorinta lor va fi sa intre in televiziune, mi-as dori sa fiu sanatos si sa le pot oferi tot sprijinul meu. Dar cu totii sintem de parere ca cel mai bine este sa-i lasam sa isi ia singuri deciziile, atunci cind va fi cazul.

Ce parere aveti despre personajele care apar pe sticla peste noapte fara studii de specialitate?
In general, aceste personaje sint... sezoniere. Pot fi decorative, dar nu cred ca vor rezista in peisajul media prea mult, atita timp cit nu au nimic de spus.

Ce trebuie sa aiba in vedere cei care vor sa faca o cariera in televiziune?
O cariera in televiziune se construieste cu munca multa, seriozitate, constanta si pasiune. Trebuie sa stii de la inceput in ce te implici, sa stii ca munca de televiziune presupune multe ore petrecute fara familia ta, multe sarbatori in care nu esti acasa. Iar daca esti la inceput, e bine sa nu-ti doresti celebritatea din prima zi, ci mai degraba sa intelegi tot acest fenomen, sa incepi de jos – si asta incerc sa fac si eu cu acesti copii cu care lucrez acum: ei vad ce inseamna televiziunea si in acest fel isi dau seama daca sint potriviti, in­tr-ade­var, pentru asa ceva.
de Mirabela Gucea - 2185 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi