Tariceanu: a fi sau a nu fi misogin?
Sulfina Barbu sustine ca premierul nu vrea femei puternice in jurul lui

Adversarii politici ai lui Calin Popescu Tariceanu sar cu sisul la jugulara liberalului, acuzindu-l de misoginism. Se pare ca fostul manechin nu mai are succes la femei, iar Sulfina Barbu considera ca electoratul feminin de la noi nu o sa ierte politica misogina promovata de PNL. S-a luat actualul premier dupa opiniile scandaloase de anul trecut ale lui Ludovic Orban, cind acesta acuza PD-istele de ascensiune politica prin sex?

Saptamina trecuta, la Scoala de vara a Organizatiei de femei din PD, presedintele Sulfina Barbu a reluat atacurile la adresa premierului. Fostul ministru al mediului a declarat ca acesta este misogin si aduce ca argumente componenta exclusiv masculina a actualului Guvern. "Daca ne uitam la actualul Guvern, Tariceanu 2, observam ca nu este nicio femeie in structura lui, in conditiile in care ne aflam in anul european al egalitatii de sanse si sintem stat membru al Uniunii Europene. Daca nici asta nu conteaza pentru premierul Romaniei, si vad ca nu conteaza, mai constatam un lucru: nu numai ca nu este nicio femeie la nivelul Guvernului central, dar nici la nivel de teritoriu nu mai sint. A schimbat-o pe doamna Mantale din functia de prefect al Capitalei. Mai are un singur obstacol, prefectul de la Vilcea, inainte de a masculiniza intreaga structura guvernamentala la toate nivelurile si, bineinteles, sint preferati intotdeauna fosti membri PNL, decit fosti membri PD, normal, barbati, nu femei. Sint fapte care stau in sustinerea acestei afirmatii. Cred ca are un foarte bun sfatuitor in domnul Orban", ne-a declarat Sulfina Barbu.Elena Udrea: "Doamnele liberale nu au atitudine"

Fostul ministru da exemplu Franta, unde jumatate din guvernul Sarkozi este format din femei si spune ca, acolo, s-au depasit barierele mentale. "Oriunde au fost probleme de acest gen s-au introdus cote, sa ne uitam la sudul Europei, Spania, Portugalia, unde astfel de reguli (n.r. - prezenta feminina, obligatorie in structurile administrative) au fost introduse prin lege, pentru singurul motiv ca jumatate din populatia globului este formata din femei. Femeile au drept de vot, au probleme specifice si trebuie sa fie reprezentate", a continuat PD-ista.

Elena Udrea, cea care a fost tinta principala a atacului lui Ludovic Orban de anul trecut, este rezervata in aprecieri, insa nu contesta faptul ca o directie in acest sens pare sa capete contur in interiorul partidului liberal. "Eu nu il asociez neaparat pe Calin Popescu Tariceanu cu misoginismul, ci mai degraba intreg Consiliul de Conducere al PNL parca merge in aceasta directie. Acolo femeile ajung foarte greu. Ei au multe de impartit in interior, asa ca nu lasa si pe altii sa acceada in astfel de posturi. Daca doamnele liberale nu au nicio atitudine, daca sint multumite cu situatia, asta dovedeste sistemul total nedemocratic pe care PNL il promoveaza", ne-a declarat Elena Udrea.Norica Nicolai: "Premierul nu e misogin"

Norica Nicolai, senator PNL, se arata indignata de aceste acuzatii, pe care le neaga cu vehementa, acuzind femeile democrate de lipsa de activitate la Scoala de vara: "Este adevarat ca Guvernul "Tariceanu 2" nu are femei in componenta, dar asta nu inseamna ca premierul este misogin. La nivelul de conducere al partidului sint femei. Domnul Tariceanu este departe de a fi misogin, sint foarte multe femei in postul de secretar de stat, precum si in alte functii importante. Probabil ca nu au subiecte de discutat la Scoala de vara si mai lanseaza cite ceva".Sulfina Barbu: "Nicio femeie nu il poate ierta pe Orban"

"Promovarea femeilor din politica pe criterii sexuale este o prac- tica obisnuita, iar Mioara Mantale, Elena Udrea si Raluca Turcan au avut o asemenea ascensiune politica prea brusca", declara Ludovic Orban in aprilie anul trecut. Sulfina Barbu nu uita aceasta declaratie si considera ca: "Nicio femeie din Romania nu il poate ierta pe domnul Orban, pentru simplul motiv ca a jignit toate femeile din Romania. Tariceanu nici nu trebuia sa il nominalizeze in Guvern. Un astfel de om nu poate sa ne reprezinte, macar din cauza acestei declaratii. Nu mai pun la socoteala si celelalte pacate ale domnului Orban, dar nu despre ele discutam acum. Sint convinsa ca are o mama, ca are o sotie... Este inadmisibil sa ai o astfel de atitudine si totusi sa ajungi intr-o functie de conducere la un nivel atit de inalt. Dar, daca nu ar gindi la fel si premierul, cred ca nu l-ar fi nominalizat in Guvern. Sint convinsa ca gindesc la fel. In plus, cred ca electoratul nu uita. Electoratul din Romania este unul evolutiv, un electorat care stie foarte bine pe cine sa voteze, iar in momentul votului, cind orice om politic, orice formatiune politica isi arata valoarea, se vor vedea consecintele acestei actiuni".Coalitie PNG & PRM & PD

La momentul votarii in plen a Guvernului "Tariceanu 2", liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a invocat aceeasi acuzatie formulata de Sulfina Barbu, spunind ca formatiunea politica pe care o conduce nu va vota "un guvern misogin". In aprilie 2007, organizatia de femei a PD l-a mai atacat pe premier din acelasi motiv. In urma cu ceva vreme, presedintele PNG, Gigi Becali, a spus ca "Dumnezeu nu o sa ajute tara pentru ca Tari- ceanu a avut patru neveste si ca romanii sint spurcati daca au ales un astfel de conducator".

Psihologul: "Tariceanu da semne de juvenilitate emotionala"

Psihologul Aurora Liiceanu explica modul cum se poate ajunge la o astfel de concluzie, insa nu considera ca premierul este misogin, ci doar ca imaginea politicianului este deformata din cauza trecutului sau. "Nu se pune problema. Domnul Tariceanu a fost top-model, deci este imposibil sa nu fi crescut in ideea de baiat frumusel. Acestia au o incredere in sine destul de ridicata. Pe de alta parte, faptul ca a fost insurat de patru ori poate sa insemne o juvenilitate emotionala in raport cu sexul opus. Nu spun ca trebuie sa ramii cu o nevasta toata viata. Oricum, imaginea lui se leaga mult si de aceste stereotipuri masculine, cum ar fi apropierea barbatului de masina. Foarte multi barbati asociaza virilitatea cu sofatul. Daca in Guvern nu sint femei, asta nu inseamna ca domnul Tariceanu este misogin, poate femeile din partid nu au indeplinit criteriile profesionale", ne-a declarat psihologul Aurora Liiceanu.
 
         
 
- voturi