Szobi Cseh despre copiii de la Centrul de Reintegrare "Gladiator":
"Intr-o societate imputita, delincventii ajung mai cinstiti ca preotii"

ADRENALINA. Dupa ce a trecut calare printr-un geam, atunci cind nimeni nu se incumeta la o cascada atit de periculoasa, a fost numit „cel mai bun cascador al intregii Europe“. Pe linga filmele din seria Margelatu’, in 1988, a semnat regia filmului Martori dis­pa­ruti, in 1993, a participat la filma­rile pentru Doi haiduci si o crismarita, iar la Urmasul s-a ocupat de miscarea sce­nica. Szobi Cseh este profe­sor, regizor, cascador, actor, dar in ultimul timp a ramas in umbra. Conduce o asoci­atie sportiva pentru copiii care au probleme de inte­grare in societate, numita „Gladiator“, proiect care ii umple timpul liber de trei ani.

 

V-ati gindit vreodata sa renuntati la cascadorie?
Cascadoria este un mod de a fi, de a trai. Eu con­sider ca acela ca­re nu fa­ce nimic, nu risca nimic, nici verbal, nici fizic, tra­ieste degeaba. Alt­fel este viata pentru tine daca treci periodic prin momente din care nu stii daca o sa mai iesi teafar. E posibil sa dai coltul. Dar si daca su­pra­vi­e­tu­iesti...

Care a fost cea mai grea cascadorie de care va amintiti acum?
De pilda, cea din filmul Totul se plateste, unde cad 70 de metri cu calul, pe spate, pe o panta abrupta, aproape verticala.

Citi bani ati primit pentru acea  secventa?
Zero lei. N-am luat banii nici pe regie, pentru ca partea de actiune eu o inventam si o regizam.

„In Romania sint privit ca un servitor“
Cum sint tratati cascadorii in strainatate in comparatie cu tara noastra?
Este o diferenta ca de la cer la pamint. Nu vreau sa dau nume, dar in tara am facut o cascadorie mondiala: o ciocnire intre o motocicleta si o masina. Nu a spus nimeni un cuvint despre ce am realizat. In Romania sint privit ca un servitor. Acum 25 de ani am facut o cascadorie asema­na­toare, mai putin spectaculoasa, dar in Germania, si am luat 18.000 de marci. Romanii inca sint de pa­rere ca meseria de cascador este la munca de jos. In strainatate, vedeta il scoate pe cascador in fata si-l prezinta publicului: „Uite, el este cel care m-a dublat!“.

Acum 30 de ani ati suferit un soc...
Este adevarat, am albit peste noapte. La un spectacol cu masina am facut o fractura craniana. Fantastic este ca ce am facut atunci fac si acum. Nu s-a schimbat nimic. Nu pot sa ma opresc din cascadorii. Dau eu banii pentru masini, pentru explozii, numai sa simt ca tra­iesc...

Cit conteaza pregatirea psihologica pentru un cas-cador?
Cam 70%. In rest, conteaza muschii si nervii.

Cum reusiti sa-i ajutati pe copiii delincventi, de la sala dumneavoastra de sport?
Acesti copii, din punct de vedere moral, dau 1000 de clase oricarui senator. Nu mai vorbesc de instruire, pentru ca sint mai buni ca puscasii marini. Nenorocirea este ca tu, ca profesor, trebuie sa-i urmaresti dupa aceea tot timpul. Dupa ce a invatat aici ca trebuie sa aiba onoare, sira spinarii, sa-l ajute pe cel care este mai slab ca el, copilul iese in societate, unde totul este fals, spaga, minciuna... Intr-o societate im­putita ca a noastra, acesti delincventi devin mult mai cinstiti decit preotii si se trezesc intr-un mediu ostil, de neconceput pentru ei. Ma intreb de multe ori pentru ce fac eu asta? Mai bine ii las delincventi! Asta-i legea! Atunci trebuie sa-i ajuti sa mearga mai departe la o facultate, la munca. E o treaba grea aici. Proiectul „Gladiator“ a fost preluat de mai multe tari. Acum, daca nu a cistigat alegerile Vasile Blaga, cred ca se va alege praful de el...

Ati lucrat cu actori celebri.
Care aveau calitati de cascadori?
Jean Paul Belmondo se misca bine.

„Nae Caranfil, cel mai bun student al meu“
Printre studentii dumneavoastra s-a numarat si Nae Caranfil...
Nae Caranfil a fost extraordinar! A fost cel mai bun! Pina in 1989, el a fost singurul care a avut nota 10 la mine. Si nu l-au debutat... Regizorii din generatia veche luau cite un student, ale carui cunostinte in domeniu erau zero, si-l debutau. Nu dau nume, pentru ca oricum au disparut. Dar, dupa aia, spuneau: „Nu se mai gasesc oameni talentati. Tot noi trebuie sa facem“. Si faceau film dupa film... Dupa 11 ani am facut eu scandal in presa si am zis: „E posibil ca banditii astia sa nu-l lase pe Caranfil sa debuteze?!“. Ma bucur ca a reusit sa-si vada filmele realizate.

Cum este viata dumneavoastra de familie?
Copiii sint fericiti, nevasta casnica. N-am mai luat artiste, cu tocurile si cu unghiile mari... Ambii copii lucreaza la Studiourile „Media Pro“, la productie. Acum sint in Grecia, in vacanta.

de Anca Lapusneanu - 1536 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi