Scrisoare deschisa domnului Moise Guran
    POZA:
 
 

Scrisoare deschisa domnului Moise Guran

Domnule Guran,
Subsemnatul va considera cel mai bun moderator de emisiuni financiar- economice si, totodata, cel mai onest comentator al acestor fenomene. Iata de ce apelez la competenta si moralitatea dvs., pentru a lamuri o chestiune care, dupa parerea mea, va face ravagii in viitorul apropiat. Dupa cum veti fi aflat, exista pe piata politica o oferta noua, un partid nou, care propune inlocuirea celor 114 taxe si impozite operationale azi, in Romania, cu o unica taxare, si anume cu taxarea veniturilor. Esti persoana fizica si iti vin in cont 1.000 de lei (din salariu, sa zicem) - pac, esti taxat cu atita la suta. Esti persoana juridica si iti vin in cont 1.000 de lei (din vinzari, sa zicem) - pac, esti taxat tot cu atita la suta. Orice venit, in clipa inregistrarii sale bancare, va fi taxat cu acel atita la suta, unic pe toata economia.
Cei care propun aceasta revolutie fiscala sustin ca vor proceda asa la constituirea bugetului: daca vrem sa avem la buget atit cit sa putem face cutare si cutare, ne uitam la totalitatea veniturilor din anul precedent si calculam cit la suta sa taxam aceste venituri si, pac, matematic, vom avea un buget de atita.
Intreb: e asta o gindire realista? Intreb asa, pentru ca eu, daca as avea o cifra de afaceri mare, cu multe intrari la capitolul venituri, as evita taxa, preferind sa fiu platit in altceva decit lei, de pilda in aur (potrivit valorii unciei la bursa in ziua platii) sau argint, sau in alta marfa cu valoare de moneda. Si daca la fel vor gindi si altii, ce se va intimpla pe piata? Care ar putea fi consecintele acestui Cod Fiscal, asadar?
Intreb, de asemenea: cum credeti ca vor reactiona firmele cu venituri mari in fata acestui sistem?
In campania electorala care va urma, intrebarile de acest fel vor trebui sa capete raspuns, daca stam sa ne gindim ca deja acest nou partid are in sondajele de opinie peste 5% si s-ar prea putea sa zapaceasca mintile celor care nu stapi­nesc subtilitatile financiar-economice si habar n-au de strategiile din razboiul taxatilor cu taxele.
Are potential de fiscalitate operationala aceasta propunere asa-zis revolutionara? Ea, propunerea, zic sustinatorii ei, pleaca de la premisa ca marile firme au strategii de ocultare a profiturilor reale si, in felul acesta, ajung sa nu plateasca spre buget decit TVA-ul si darile fiscale aferente salariilor. Ce este economic adevarat si ce nu este economic adevarat in chestiunea acestor profituri? Stim ca este, acum, adevarat ca bugetul nostru stringe mai multi bani din accize decit din taxarea profiturilor. Informatia vine de la Banca Nationala. Ce semnificatie are aceasta stare, de fapt?
In fapt, cum ar putea fi operational si economic moral acest impozit unitar (unic) pe venituri? Unii au venituri mari si profit real mic. Altii, dimpotriva, au afaceri in care profitul e o mare parte a veniturilor. Cum stabilesti o masura echitabila (morala) a taxarii unitare (si unice)? Ar exista, pe de alta parte, un sistem de taxare diferentiata a diverselor cifre de afaceri? Cine l-a mai pus in opera? Unde? Cind?
de Ioan Buduca - 1472 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi