Raluca si Mircea Sandu au castigat meciul impotriva cancerului

In ajun de Craciun, privim catre ziua sfinta ce urmeaza sa vina si faptul insusi de a privi este un semn de intrebare. Oare ce am facut sa fim mai buni, sa ne ajutam semenii si pe noi insine?... Multi dintre noi asteptam raspunsuri de departe, fara sa privim in sufletele noastre. Finalul anului ne gaseste fara fard, ca un cutremur. Altii, cum este cazul Ralucai Sandu, au inteles ca fara a-si cladi un ideal, tinerii risca sa devina fiii adoptivi ai tuturor conjuncturilor. Acum, Raluca si Mircea Sandu se completeaza reciproc, ca versurile unui singur poem, scris cu suferinta si revolta. Oare e de ajuns? Nu e doar un exemplu izolat?  Doamne, da-ne puterea de a mai pune intrebari si de a mai auzi intrebari…

Pentru Mircea si Raluca Sandu, momentul de cumpana s-a petrecut in anul 1995, cind decesul doamnei Simona Arghir, sotie si mama, avea sa le schimbe radical vietile. Una dintre cele mai apreciate handbaliste ale Romaniei, Simona Arghir, s-a stins la nici 50 de ani, insa amintirea mamei sale a impulsionat-o pe tinara Raluca. La inceput, a ales o cariera in sport, iar de curind, impresionata si de suferinta recenta a tatalui ei, a decis sa construiasca un spital ultramodern, destinat tratarii cancerului. Moartea e mai grabita decit tirajele si editiile noastre, asa ca, fara sa epateze si sa-si faca reclama in gazete, Raluca a ales o solutie matura si eficienta. „Am demarat proiectul de infiintare a clinicii Second Opinion, in urma experientei neplacute prin care am trecut cu tata si in ideea de a oferi o a doua sansa pacientului care nu reuseste sa primeasca un diagnostic corect sau care are nevoie de o a doua opinie din partea unui medic specialist renumit, din afara tarii, fara a fi nevoit sa cheltuiasca bani pe drum, transport si cazare si sa suporte costuri inutile, aferente deplasarii in sine, doar pentru a primi un diagnostic. Din acest moment, oricine poate beneficia de acest ajutor prin intermediul clinicii noastre, economisind in jur de 70% din banii pe care i-ar fi cheltuit in cazul in care ar fi incercat sa ajunga la doctor, pe cont propriu. Asta – in prima instanta. Daca, ulterior diagnosticului primit, pacientul doreste sa-si trateze afectiunea la unul dintre spitalele din strainatate cu care colaboram, noi facem toate aranjamentele necesare de trimitere si de monitorizare, pe toata durata tratamentului. Atunci cind este cazul si exista posibilitatea ca pacientul sa primeasca un diagnostic si o schema de medicatie fara a fi nevoit sa se deplaseze, tratamentul poate fi administrat si in clinica noastra. Facem demersurile necesare pentru primirea medicatiei prescrise de medicul specialist din strainatate si urmam traseul recomandat. Astfel, eliminam, din nou, costurile de calatorie, ca sa nu mai vorbim despre timpul pierdut. Am incercat sa gasim modalitati de a ajuta oamenii bolnavi sa ajunga sa se trateze la spitale de prestigiu din strainatate, sa fie tratati de medici specialisti, economisindu-le banii si renuntind sa mai achite costuri inutile. In afara de asta, oferim servicii in house pentru oamenii care nu sufera din pricina unor afectiuni grave, si anume controale anuale, check up, analize de singe si alte investigatii medicale, precum si serviciul de urgenta (ambulanta), inca de la inceputul anului viitor“, povesteste Raluca, mindra de proiectul sau.

Constructie din suferinta
De asemenea, Mircea Sandu se poate mindri ca a invins cancerul. Starea sanatatii sefului FRF inregistreaza progrese considerabile in ultima vreme, iar „Nasul“ gaseste puterea sa zimbeasca: „In ultima vreme, ma simt foarte bine. Tratamentul a dat roade si totul e in regula. Saptamina trecuta am jucat fotbal cu prietenii, am reusit sa dau si goluri, iar acesta e un semn bun…“ Totusi, tatal Ralucai ne-a marturisit ca nu s-a implicat in construirea clinicii, dar boala sa i-a servit Ralucai ca un pretext. „Eu sint doar exemplul pus in aplicare. Pentru ea conteaza foarte mult, din punct de vedere emotional, aceasta clinica. A pornit de la exemplul suferintei unuia dintre parintii ei, iar apoi a observat cum alti parinti vin sa-si trateze copiii mici, care sufera din pricina unor tumori. Sper ca, prin acest pas, sa reuseasca sa salveze multe vieti si, de ce nu, sa realizeze si un profit financiar. La spital vor veni lunar medici din strainatate, inclusiv doctorul care m-a tratat pe mine, la Nisa. Se vor importa citostatice din strainatate si vor putea fi efectuate sedinte de chimioterapie“, dezvaluie seful FRF. Dincolo de orice performanta, sportiva sau din alt domeniu de activitate, salvarea unei (unor) vieti reprezinta triumful cel mai de pret pentru un om, iar din acest motiv, Raluca si Mircea Sandu trebuie felicitati, mai ales ca initiativa lor a avut loc pe fondul in care rareori putem vorbi despre constructie, intr-o societate lasata mai mult in paragina.

„Momentul in care am devenit mama reprezinta apogeul implinirii“
La inceputul lunii aprilie a acestui an, s-a intimplat ceva care le-a schimbat viata atit Ralucai, cit si lui Mircea Sandu. Fiica sefului Federatiei a nascut o mindrete de fetita, iar aparitia ei pe lume este sinonima cu speranta. „Simo este bucatica mea rupta din rai! Este un copil cu o doza exorbitanta de energie, cu o personalitate foarte puternica, e haioasa foc… Ma face sa rid cu lacrimi, prin gesturile, zimbetele si chiuiturile ei… Cred ca, pentru o femeie, momentul in care devine mama reprezinta apogeul implinirii. Simona mi-a modificat viata cu 180 de grade, chiar daca ma asteptam ca dupa nasterea ei sa apara o serie de schimbari, pe care nu le-am putut insa anticipa in totalitate“, marturiseste proaspata mamica.
In schimb, multi sint curiosi cit de diferit este… bunicul Mircea Sandu, fata de presedintele FRF cu acelasi nume. „In viata de familie, tatal meu este exact acelasi om pe care il vedeti in fata camerelor de filmat. Nu este genul de persoana care interpreteaza diverse roluri, in lumina reflectoarelor. E un om cu un caracter exceptional, din toate punctele de vedere, cu o vointa de fier si cu un optimism contagios. Sincer, pot spune ca tata este cea mai corecta persoana pe care am cunoscut-o, lucru care pe mine ma scoate, uneori, din sarite! A devenit un bunic care nu-si arata virsta, e topit dupa nepotica sa si marturisesc ca si-a intrat in rol mult peste nivelul normalitatii“, il defineste Raluca pe Mircea Sandu.

„Nu incerc sa-mi schimb imaginea eronata din ultimii zece ani“
Ce nu se stie insa despre Raluca? Iata o provocare... „Cred ca as putea vorbi ore in sir sau scrie pagini intregi pe aceasta tema. In proportie de 80%, tot ce s-a auzit despre mine din tabloide este fals. Dar n-am sa stau sa incerc acum sa schimb imaginea eronata care mi-a fost creata de-a lungul unei perioade de peste zece ani. Cine ma cunoaste personal si-a facut o parere corecta si nu ma judeca gresit. Asta e tot ce ma intereseaza“, pareaza, cu finete, Raluca.
Mircea Sandu nu are nevoie de nicio prezentare. In perioada in care evolua la Sportul Studentesc, in acea generatie de exceptie cu Paul Cazan, Iorgulescu si Romeo Chihaia, i se spunea „Nasul“, datorita acelui „killer instinct“ de golgheter autentic, dar porecla i-a daunat de-a lungul mandatului la presedintia FRF. Contestat, dar mereu respectat, Mircea Sandu se poate lauda insa ca a construit, in timp ce multi altii au darimat. Mai mult, a urcat in structurile UEFA si FIFA, devenind un factor de stabilitate pentru fenomenul fotbalistic romanesc pe plan international, in contextul in care, ani in sir, ne-am „bucurat“ de o multime de rapturi la drumul mare, din partea arbitrilor la meciurile internationale, sau de „faulturi“ cu perdea, din partea oficialilor straini. Daca Mircea Sandu se poate numi „om de succes“, cum este perceputa aceasta sintagma de catre fiica sa, aflata la inceputul unei noi cariere? „Fiecare dintre noi are o alta notiune a succesului, in functie de prioritati. Din acest motiv, sintagma <femeie de succes> nu reprezinta neaparat factorul profesional. Pentru mine, pe primul loc vine intotdeauna familia. Apoi, urmeaza viata si cariera. Cum spuneam, o femeie este implinita atunci cind devine mama, iar daca poate echilibra acest rol cu cel de sotie si cu o cariera care sa-i ofere independenta financiara, se poate numi femeie de succes“, spune tinara.

Tenisul, un sport banos
Pentru Raluca, tenisul a insemnat primul contact cu profesionismul. „Cele mai mari satisfactii au venit odata cu meciurile si cu turneele cistigate, dar mai ales cu momentele in care spectatorii din strainatate ma ovationau si ma respectau pentru performantele obtinute dupa ani de antrenamente zilnice si de sacrificii. Rezultatele reprezinta cea mai mare satisfactie, la care se adauga banii cistigati de la o virsta frageda, datorita muncii, care mi-a apartinut in proportie de 100%. Toata lumea stie ca tenisul este un sport banos, iar eu am avut sansa sa fac parte din categoria de jucatoare <comerciale>, astfel ca, odata ajunsa intre primele cinci jucatoare din clasamentul mondial al junioarelor si in top 100 la senioare, automat au venit si contractele de publicitate cu firme mari“, rememoreaza fiica presedintelui FRF anii in care era considerata una dintre cele mai sexy sportive din lume.

Raluca: „Nu datorez explicatii pentru ca am renuntat!“
Retragerea ei din activitate a fost considerata de unii drept prematura. Cu toate acestea, tinara raspunde cu un… rever agresiv remarcilor indiscrete: „Am spus stop pentru ca ajunsesem la saturatie si nu-mi mai facea placere sa stau cinci ore pe zi pe teren, iar in sport, daca nu te poti dedica 110% pregatirii si competitiei, nu te poti valorifica in proportie de 100%. Au intervenit uzura psihica si cea fizica, dupa 20 de ani de antrenamente zilnice si zece ani de calatorii saptaminale. Foarte multa lume a avut ceva de comentat pentru ca m-am lasat de tenis la 25 de ani, dar am intrat in circuitul WTA foarte devreme, la 14 ani. Pentru mine a fost de ajuns si nu datorez explicatii nimanui!“

Mircea Sandu: „Cluburile trebuie sa fie cotate la bursa“
Daca pentru fiica sa „unica legatura cu fotbalul este involuntara si e legata doar de faptul ca tatal meu este Mircea Sandu“, ei bine, presedintele FRF se identifica atit cu prezentul „sportului-rege“, cit si cu o istorie de peste 30 de ani de urcusuri si de coborisuri. Orice discutie cu dinsul atinge, inevitabil, acest subiect. Cum priveste fotbalul romanesc la finalul anului 2010? „Nasul“ nu ezita sa puna degetul pe rana si se dovedeste a fi un vizionar: „Referitor la Divizia A, il las sa vorbeasca pe Mitica Dragomir. Nu fac preziceri, intrebati-l pe el, ca e seful Oracolelor… In schimb, pot spune ca, la nivelul Ligilor 2 si 3, echipele au o comportare mult sub nivelul inregistrat in alte tari. E cazul sa revigoram esaloanele inferioare prin competitii puternice, pentru ca acolo apar jucatorii de miine. Totusi, daca ar fi sa ma refer si la prima divizie, din pacate n-am vazut decit prea putine meciuri spectaculoase, iar aici merita nominalizata Otelul Galati, echipa antrenata de Dorinel Munteanu, care pare sa imite prestatia excelenta a Urziceniului, de pe vremea lui Dan Petrescu. In privinta investitorilor, cred ca patronii trebuie sa transforme cluburile in societati comerciale pe actiuni, sa fie cotate la bursa. Nu e normal sa avem <creditori>, cum se intimpla la unele echipe… Acest lucru ar asigura echilibru si siguranta juridica.“

„Daca vrei sa fii corupt, DNA-ul te ia la intrebari“
In multe meciuri, arbitrii s-au facut din nou remarcati, lucru care l-a nemultumit profund pe Mircea Sandu. Arbitrii, mereu arbitrii, ca o anestezie si o enervare cumplita… „Fluierasii, cum le ziceti dvs., ziaristii, au fost, de multe ori, vioara intii, desi trebuiau sa fie vioara a doua sau chiar a treia, dupa jucatori si spectatori. Sau mai mult, ar trebui sa nu se <auda> deloc… Si mi-ar placea sa nu mai asist la situatii in care tusierii intervin peste arbitrii centrali. Totusi, ma astept la o crestere a nivelului arbitrajelor, pentru ca am dotat cavalerii fluierului cu echipamente de comunicare mult mai performante, baremurile au crescut, iar motivatii exista. Un meci arbitrat in Champions League este remunerat cu 3500 de euro… Insa, cind vorbesc despre greselile arbitrilor, exclud varianta ca ele ar fi intentionate. Daca vrei sa fii corupt, vine DNA-ul si te ia la intrebari. Daca esti cinstit si gresesti, te judeca doar comisiile… Dar regulamentul si legea trebuie sa se aplice peste tot si pentru toti“, crede presedintele FRF.

Reconstructia echipei nationale va dura doi ani
Cea mai mare durere a „microbistilor“ este provocata de prestatiile slabe ale „tricolorilor“. Echipa nationala ne da impresia ca ne rasucim mereu indarat, pentru ca nu e posibila cresterea. Totusi, Mircea Sandu ramine optimist: „Doi ani va dura reconstructia nationalei! Cred ca ne aflam pe o panta ascendenta. Asistam la o revigorare in aceasta directie, pentru ca situatia trebuie discutata in ansamblu. Echipa de tineret a jucat in play-off-ul pentru calificarea la Europenele de anul viitor si a fost invinsa, la mare lupta, de Anglia, o nationala cu pretentii; au fost promovati multi jucatori tineri, iar altii urmeaza sa faca pasul spre echipa mare. Deocamdata, nu mai sintem in topul european, dar iata ca apar noi solutii pentru selectionata lui Razvan Lucescu, si ma gindesc la Cristi Tanase, care a revenit la forma care l-a consacrat“.

Craciun in cautarea bucuriilor pierdute
Odata cu nasterea Simonei, Raluca si Mircea Sandu au petrecut sfintul Craciun intr-o noua formula. Daca seful FRF ne-a marturisit ca a mers la Predeal, iar Anul Nou il va petrece la restaurantul lui Mitica Dragomir, din cartierul Rahova, alaturi de copii si de nepoti, Raluca a insistat pe marginea acestui subiect: „Este o sarbatoare de familie, pe care am petrecut-o alaturi de cei dragi. Ani la rind, copil fiind, am petrecut sarbatorile in turnee. Sportul de performanta cere sacrificii foarte mari, iar atit eu, cit si familia mea am fost pusi in asemenea situatii. Acum incerc sa recuperez, pe cit posibil, momentele pierdute…“ Care este insa visul tinerei Raluca Sandu? „Sa am un copil sanatos, pe care sa apuc sa-l vad in postura mea de acum si sa continuu sa-mi traiesc viata, atit din punct de vedere personal, cit si profesional, asa cum o fac in momentul de fata, pe o linie ascendenta. In rest, imi traiesc visul in prezent“, incheie ea. Visul, nu-i asa, este o rascruce interioara, unde rasuna tot zbuciumul vietii, cum ar spune poetul elvetian Henri-Frédéric Amiel…

Nicio sansa de impacare cu Ciro Castellano
Faima nu l-a „rasfatat“ insa doar pe Mircea Sandu. Fiica sa, fosta jucatoare profesionista de tenis, ne-a obisnuit cu dese aparitii pe primele pagini ale ziarelor, mai ales ale tabloidelor. Raluca si-a creat o imagine de diva a sportului romanesc, lucru care i-a deschis usi, dar i-a creat si neajunsuri. Mai mult, dupa ce a impresionat in ipostaza de „femeie fatala“, de curind a surprins pe toata lumea, declarind ca, in ultima sa relatie amoroasa, a fost inselata din toate punctele de vedere de Ciro Castellano, nimeni altul decit tatal fetitei sale. Cu discretie, am abordat si acest subiect, iar Raluca ne-a satisfacut curiozitatea: „Acesta este adevarul! Am fost tradata din punct de vedere fizic, emotional, relational, amical… si lista continua. De ce? Pentru ca acesta este omul si ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat luciditatea si capacitatea intelectuala sa pot judeca rational si sa pun punct. Sanse de impacare nu mai exista. Este exclus, pentru ca ma respect prea mult ca femeie si ca om, incit sa nu ma complac intr-o relatie de acest gen, lipsita de orice fel de principii. Acest subiect este inchis pentru totdeauna…“, spune proaspata mama, cu amaraciune in glas. De altfel, Raluca nu vrea, deocamdata, sa inceapa o noua relatie sentimentala: „Am alte prioritati. Va veni vremea sa ma concentrez si asupra vietii mele personale, dar acum, ingerasul meu, Simona, si clinica imi ocupa 24 de ore din zi si imi aduc satisfactiile de care am nevoie in momentul de fata.“

„Sper ca domnul Horoba sa nu fi ramas cu sechele...”
Pentru ca Ioan Horoba, directorul executiv al clubului Gaz Metan Medias, se referea la posibilitatea ca echipele mari sa-si ia masuri „extrafotbalistice“ in retur, i-am aruncat manusa presedintelui FRF, care nu a stat pe ginduri: „Dinsul e mai vechi in fotbal si sper sa nu fi ramas cu anumite sechele, de cind activa la Bistrita… Daca domnul Horoba are probe in acest sens, sa le puna la dispozitia organelor abilitate. Altfel, si eu pot intreba ce masuri si-a luat Mediasul, avind in vedere ca echipa e pe locul 4?... Hai sa fim seriosi, sa nu ne mai calomniem intre noi…“ In schimb, presedintele FRF vorbeste cu placere despre citiva tineri fotbalisti: „Ripa joaca bine constant, cam de un an incoace… Stancu a evoluat excelent si la Urziceni, iar Tanase repeta, in ultima vreme, prestatiile bune care l-au recomandat in perioada in care juca la FC Arges. In urma lor vin Tatarusanu, pe care Sandoi l-a convocat la nationala de tineret de cind apara in Divizia C, sau Gardos, care a facut pasul spre loturile nationale din Divizia B.“

de Andrei Dicu - 2891 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi