Nae Lazarescu si Vasile Muraru, lacrima si surisul scenei

Parteneri pe scena si prieteni apropiati in viata de zi cu zi, Nae Lazarescu si Vasile Muraru au reusit, de-a lungul carierei lor, sa alcatuiasca o singura identitate comica. Insa, pina sa devina celebri, cei doi maestri ai comediei
romanesti au gustat din toate ingredientele unui inceput: rataciri, insomnii prelungi, renuntari si chiar dezamagiri.

Sfatul lui Dem Radulescu
Nae si Vasile au format cuplul comic in 1981, anul in care Vasile Muraru a terminat Institutul de Teatru si Film si s-a angajat la Teatrul de Revista, la indemnul profesorului sau, Dem Radulescu. Imediat, a fost remarcat de catre Nae Lazarescu, actor care aspira deja la statutul de vedeta. Maestrul Lazarescu a scris textele si a repetat impreuna cu Muraru. Un astfel de cuplu se formeaza greu si se destrama repede, insa cei doi titani ai comediei au demontat aceasta teorie. „Nu ne-am certat niciodata! Fereasca Dumnezeu!”, spune Nae Lazarescu. „Nu aveam de ce, eu il respect pe domnul Nae! Nu s-a pus niciodata problema sa nu mai colaboram. Si chiar daca am vrea sa ne despartim, nici n-ar mai fi posibil, pentru ca publicul tot ca pe un cuplu ne-ar percepe...”, adauga Vasile Muraru.

Dom’ Nae, exmatriculat de doua ori
„Eu m-am nascut intr-o mahala nenorocita, dar atunci eram liberi. Cind am venit pe lume, strada pe care locuiam avea doar o parte, restul era numai cimp. Asta se intimpla linga Martisorul lui Arghezi, de unde furam mereu fructe. Plecam dimineata si veneam seara, mincam ce gaseam pe cimp. In acele vremuri, gaseam arme pe cimp, dar nu ne apropiam de ele. Nu eram vagabonzi. Dintre 64 de colegi, citi am avut in clasa I, peste jumatate au facut facultate si au facut-o pe bune, nu ca acum, pe bani. Unul singur a facut sase luni de inchisoare... In facultate a fost cel mai bine, am terminat-o dupa noua ani. Pai ce, imi ardea mie de ASE?! Am fost exmatriculat de vreo doua ori, din cauza absentelor. Imi faceam veacul la Casa Studentilor, aveam trupe de teatru, de balet, tot felul de formatii, era activitate non-stop. Acum, daca te duci acolo, zici ca e cavou”, continua Nae Lazarescu, suspinind dupa acele vremuri.

Rolul lui Danila Prepeleac, un vis neimplinit
In ce-l priveste pe Vasile Muraru, acesta provine dintr-o comuna de linga Piatra-Neamt. In copilarie si, ulterior, in anii liceului, obisnuia sa se inchida in biblioteca, unde citea enorm. Era in­dra­gos­tit de carte, citea si cind mergea cu vacuta la pascut. Avea ceva saminta de talent de pe atunci, fiindca in clasa ii imita cu haz pe Toma Caragiu, Jean Constantin si pe Dem Radulescu. De mic a fost un admirator al lui Napoleon, s-a zbatut si a facut rost de o multime de volume dedicate imparatului francez, pe care pur si simplu le-a devorat.

Ulterior, a fost atras de opera lui Ion Creanga.
„Faceam naveta la Tirgoviste si pe drum ma gindeam ce personaj din cartile lui Creanga as putea interpreta. M-am gindit ca Danila Prepeleac mi s-ar potrivi. Doamne, de as avea ocazia sa-l joc!, ma tot gindeam eu. La un moment da, am primit un telefon de la Moldova Film. Voiau sa joc pentru ei chiar rolul lui Danila Prepeleac. Intre timp, am inceput sa ma gindesc daca povestisem cuiva despre visul meu de a juca acest rol, in masina sau in cabina, la teatru. Nu intelegeam cum de gindurile mele au devenit realitate. M-a auzit cineva, e o farsa sau cine stie?! In final, nu am putut sa joc in acest film, pentru ca moldovenii au tot aminat filmarile, iar eu am plecat in turneu cu Teatrul «Constantin Tanase». Asa e meseria aceasta... Pe linga unele sanse treci, pe altele le prinzi. Nu stii ce poate sa aduca ziua de miine. Imi pare rau, pentru ca il propusesem si pe domnul Nae in rolul lui Scaraotchi”, povesteste Vasile Muraru.

Napoleon din... Romania
Daca nu a apucat sa interpreteze rolul lui Danila Prepeleac, Vasile Muraru si-a vazut alte vise implinite: „De exemplu, in copilarie il admiram pe Napoleon si, in final, l-am si jucat. Asa a fost sa fie! Am imbracat haina si bicornul napoleonian, pentru o echipa de la National Geographic, care m-a ales sa joc rolul imparatului,
pentru un documentar avind ca subiect viata, ascensiunea si decaderea acestuia”.

Comicul e trist, iar croitorul n-are haine
Putini stiu ca, de fapt, mecanismul umorului se bazeaza pe o simulare, forma hazlie ascunzind un fond trist. Un proverb francez spune in acest sens: „Adopt un aspect vesel, ca sa nu izbucnesc in plins”. Desi ai baga mina in foc ca duc o viata guvernata de zimbetul pe care il trezesc spectatorilor atunci cind sint pe scena, cei doi comici infirma aceste speculatii. De multe ori au facut haz de necaz sau, mai mult decit atit, au fost nevoiti sa rida si sa ne faca sa ridem doar pentru ca asa le cerea slujba. Au existat momente in viata lor cind sufletul le plingea, dar scena si spectatorii ii asteptau sa le aduca zimbetul pe buze. „Cu a doua nevasta am avut un baiat, care a murit la cinci luni. Si cind el era pe masa, mort, eu aveam spectacol. Cred ca m-a intarit Dumnezeu, nu stiu ce sa zic! Fetele de la balet plingeau, saracele, in culise si eu nu aveam nimic... Stiti cum se spune: «Nu-i da, Doamne, omului cit poate sa duca!». Publicul nu este interesat de viata ta, ce faci tu acasa, pe el il intereseaza sa vada piesa, sa se destinda, sa vada actorii, nu problemele noastre de acasa!”, marturiseste, vizibil intristat, Nae Lazarescu. „Am pierdut persoane foarte dragi, pe care le iubeam, dar n-avem ce face. Asta e meseria, in orice domeniu se cer sacrificii!”, a adaugat Vasile Muraru.

Nae Lazarescu: „Cele patru divorturi mi-au consumat nervii“
In ce-l priveste pe Nae Lazarescu, acesta a avut o viata sentimentala tumultuoasa. „Am trecut prin patru divorturi. Toti nervii pe care i-am avut mi i-am varsat atunci. Si toate au fost divorturi americane, adica imi luam un schimb de haine si plecam din casa. Cind eram cu a doua nevasta, am coborit pina la colt sa iau piine si m-am intors peste o luna si jumatate… (ride). A indurat si ea, saraca, zece ani, cit sa mai indure... Ce sa faci, asta e viata, n-a zis nimeni ca sintem calugari! Credeti ca ele de bine au plecat?! Si le-am iubit pe toate, dar na... am mai si cazut in freza dupa citeva! Mi-am luat-o si eu de citeva ori. Am intrat in viata complexat din pricina... trompei, si cind am vazut cum stau lucrurile, mi-am revenit. Omul trebuie sa se simta bine asa cum e el si cu ce i-a dat Dumnezeu. Cu a cincea sint insurat de 25 de ani. Sotia mea este o moldoveanca frumoasa, Marcela Avram, colega de breasla de-a noastra. Nu o pot minti, orice ar fi, ca se prinde imediat! Cel mai mult regret ca nu am niciun copil, mi-ar fi placut si mie sa am pe cineva acum…”, povesteste cu nostalgie Nae Lazarescu.
Partenerul sau de scena se poate lauda, in schimb, cu o viata de familie armonioasa dintotdeauna. Are o sotie minunata, medic de profesie, si doi copii deosebiti. „Familia este cea mai importanta pentru mine, iar copiii reprezinta cel mai frumos cadou din partea sotiei si a lui Dumnezeu. Am avut multe admiratoare, dar am stiut sa gestionez situatia”, spune Vasile Muraru.

Vasile Muraru: „La televizor aparem rar si bine“
Inainte de ‘90, cind exista o singura televiziune, Nae Lazarescu si Vasile Muraru erau comicii preferati care apareau la televizor in toate emisiunile de varietati. Dupa revolutie, cind institutiile formatoare de opinie s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, cei doi actori au aparut tot mai rar. Ii vedem doar in productiile speciale de Paste, Craciun si Revelion. „Nu are niciun rost sa aparem asa des! Lumea stie unde jucam si ne poate vedea la teatru. Si cu atitea televiziuni, nici nu stii la care sa te duci. Mai bine sa aparem rar si bine, decit sa se plictiseasca lumea de noi“, spune Vasile Muraru.

Chiar daca Nae Lazarescu si Vasile Muraru pot fi numiti titani ai umorului romanesc, ei nu au ezitat niciodata sa recunoasca faptul ca mai sint si alti comici care vin din urma, la fel de talentati ca si ei sau poate chiar mai buni. „Nu stii de unde sare iepurele! Citi n-au inceput intr-un fel si au terminat in altul?! De exemplu, Gheorghe Visu a jucat toata viata roluri dure, numai de comedie nu, si la batrinete s-a descoperit a fi nu bun, ci excelent la capitolul asta. Pai de cind joaca in telenovela aia cu tiganii, nu pierd niciun episod; daca nu sint acasa, o pun pe nevasta-mea sa-mi inregistreze, si-l vad a doua zi. Si mai sint multi! Sint foarte buni si baietii aia doi de la Vacanta Mare, Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu, la fel si Toni Grecu, Gyuri Pascu ori Jean Paler. Iar dintre studenti, sint si din astia multi buni. De asemenea, avem doi baieti foarte talentati aici, la «Tanase», Geo Tipsie si Sorin Petrescu”, a spus maestrul Lazarescu.

„In Romania am avut o singura vedeta: Dan Spataru!“
Pe Nae Lazarescu nu-l incinta deloc aparitia, in serie, a starurilor autohtone. „Sint atitea vedete fabricate de presa, aparute peste noapte, de te ia capul. Ii auzi la stiri: «Copilul vedetei nu stiu care a inghitit un glob de Craciun, vedeta postului nostru si-a pierdut pantoful», numai asa ceva spun astia la televizor sau scriu unii in ziare. Or, baietii astia de scriu nu stiu ce e aia o vedeta?! Pai, vedeta e Elvis Presley! Noi, in Romania, am avut o singura vedeta, Dan Spataru, atit. De unde atitea vedete?”, incheie maestrul.

de Anca Codin - 3535 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi