Miruna Ionescu si catelul Flanel descopera Tara de sub picior
    POZA:
   
 

Miruna Ionescu si catelul Flanel descopera Tara de sub picior

Repetitiile pentru premiera spectacolului Tara de sub picior, de Victor Cilinca, au intrat in linie dreapta. Si pentru ca, la Teatrul „Ion Creanga“, Iepurasul vine mai devreme, pentru a-i incinta pe micutii amatori de musical, am facut o vizita la Sala Rapsodia, acolo unde se desfasoara… ostilitatile.
Pentru Teatrul de copii „Ion Crean­ga“, a devenit o traditie ca fiecare piesa premiata la nivel national sa fie pusa in scena, in cel mai scurt timp. Poate si datorita acestui motiv, trupa bucuresteana le pregateste o surpriza de proportii copiilor de toate virstele, asteptati la premiera spectacolului Tara de sub picior, care va avea loc in preajma sarbatorilor de Paste. „Este vorba despre un basm modern, cu parfum de feerie, care pledeaza pentru dragostea fata de natura, de flori si de animale“, ne marturiseste regizorul spectacolului, Constantin Dicu. Imediat, gindul ne poarta spre Alice in Tara Minunilor sau catre lumea mirifica a Dorotheei si a celebrului Vrajitor din Oz, iar banuielile si… sperantele se confirma. Personajul principal este Zarzuca (interpretata de Miruna Ionescu), o fetita care pleaca in cautarea Iasomiei, floarea sa preferata. Aceasta patrunde in lumea sub­pa­min­teana, populata de „Verzusi“ (seva verde care hra­neste plantele) si trece printr-o multime de peripetii, pina cind ajun­ge la castelul in care Iasomia a fost in­tem­ni­tata de o vrajitoare. Zarzuca este insotita de catelul Flanel (Daniel Tudorica), iar in cursa ei ii in­til­neste pe Ficatel (Ionut Antonie), pe primarul Verzusilor (Voicu Hetel) si pe Doamna Cirtita (Mirela Busuioc), ala­turi de care cauta sa invinga armata Pipernicilor. Prin istetimea sa, Zarzuca il convinge pe Bufnila (Ion Gheorghe Arcudeanu) de bunele sale intentii si, in final, descopera Iasomia, inchisa in palatul Printesei Lila (Ioana Ginghina). Povestea fantastica pare desprinsa din Arta poetica a lui Boileau, pentru ca, nu-i asa… „viata e vis“. Nu de alta, dar aventura traita de Zarzuca este exact visul care o cuprinde atunci cind Bunicul (Cristi Irimia) si Bunica (Alexandrina Halic) ii povestesc basmul care pentru ea devine realitate…
Dupa Povestea copilului care a salvat povestile, Constantin Dicu revine, dupa doi ani, pe scena Teatrului „Ion Creanga“ cu un nou musical, pe o partitura scrisa de Gabriel Basarabescu, coregrafia fiind semnata de Pastorel Ionescu, iar scenografia de Delia Ionescu. Surprizele nu vor lipsi, pentru ca in timpul „spionajului“ nostru la repetitii, am observat ca prestatia actorilor aminteste de cea a lui Gene Kelly din Singin’ in the Rain, un moment antologic din istoria cinematografiei. Si pentru ca zilele trec, protagonistii nu-si permit timpi morti. „Poti sa distorsionezi muzica? OK, cind e gata? Ieri!“, striga, la un moment dat, regizorul, care dovedeste si calitati de coregraf, in momentele in care danseaza alaturi de actori. Sigur, nu lipsesc nici momentele savuroase. „Vreau papuci de bosorog, aduceti-mi papuci de bosorog…“, se tinguie Cristi Irimia, care, observind apoi ziaristii din sala, „improvizea­za“: „Nu te pune, ba, cu melitia, politia…“ Doamna Alexan­drina Halic ramine ace­easi prezenta tonica a copila­riilor noastre, iar Daniel Tudorica se „gudura“, pentru ca este „singurul catel din piesa“, chiar daca i se cer „suspine“.

Constantin Dicu, obisnuitul Galelor UNITER
Pe linga aventura din Tara de sub picior, Constantin Dicu traieste, in aceasta perioada, noi emotii. Chiar daca pareaza elegant orice intrebare pe aceasta tema, argumentind ca superstitia il indeamna sa evite comentariile, regizorul se afla in fata celui de-al treilea premiu UNITER din cariera, un record absolut, dupa distinctiile primite pentru spectacolele tv Mesagerul si Escu. La gala care va avea loc la 18 aprilie, Constantin Dicu a primit o noua nominalizare (a patra…), pentru piesa O in­tim­pla­re cu haz de Carlo Goldoni, intr-o trans­criptie contemporana, tot la categoria Teatru de ­te­le­vi­ziune.
de Marius Popescu - 2798 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi