Metroragiile
    POZA:
 
 

Metroragiile

Metroragia reprezinta singerarea vaginala survenita in alta perioada decit cea a fluxului menstrual normal. Ea poate aparea la femeile de virsta reproductiva, la femeile insarcinate, inainte de pubertate, dar si la femeile aflate dupa menopauza.
La femeile de virsta reproduc­tiva, metroragia poate avea numeroase cauze… Una dintre cele mai des intilnite este chistul folicular, ce are drept rezultat singerari menstruale fara ovulatie. Chisturile foliculare sint colectii de lichid formate la nivelul foliculilor (cavitati ce contin ovulele pina la maturizarea lor, permitind o ovulatie normala).
Sindromul ovarului polichistic poate fi, in varii circumstante, o alta cauza a metroragiei. Afectiune a femeii tinere, sindromul ovarului polichistic se caracterizeaza prin asocierea unei obezitati, hirsutism (pilozitate excesiva), infertilitate, tulburari menstruale (amenoree), marirea in volum a ovarelor, care devin fibroase (isi pierd elasticitatea) si prezinta numeroase chisturi.
Alte cauze ale metroragiei pot fi: hiperplazia endometriala – dezvoltare excesiva a stratului de celule din cavitatea uterina (endometru), utilizarea unui sterilet, endometrioza – afectiune caracterizata prin prezenta de tesut endometrial (din cavitatea uterina) in afara localizarii sale normale, fibromul – o tumora benigna formata din tesut fibros, polipii – tumori benigne ale endometrului, salpingita – inflamatie secundara unei infectii acute sau cronice la nivelul uneia sau al ambelor trompe uterine, precum si cancerul genital.
La femeile insarcinate, metroragia poate fi cauzata fie de o sarcina extrauterina, de o mola hidatiforma (tumora benigna a placentei), de un hematom retroplacentar (efuzie de singe intre placenta si peretele uterin) sau de un avort spontan si o insertie anormala a placentei (placenta previa). De altfel, inainte de pubertate, metroragia poate avea drept cauza pubertatea precoce, un corp strain in interiorul vaginului, o tumora maligna a vaginului, un traumatism local sau o tumora a ovarului.
Dupa menopauza, metroragia se poate manifesta ca urmare a unui cancer uterin, unui fibrom uterin, unor polipi uterini sau a telangiectaziei colului uterin, in cazul prezentei unor singerari vaginale anormale impunindu-se un consult de specialitate. In prealabil, este bine sa se noteze in ce perioada a lunii survin singerarile si sa se stabileasca daca acestea sint vaginale sau anale. Majoritatea cazurilor de singerare vaginala au o cauza benigna, depinzind de virsta si de circumstante:
- daca apar in perioada premenstruala ca singerari usoare (formeaza mici pete), cu citeva zile inaintea menstruatiei, sint comune si nu trebuie sa produca ingrijorare. Daca se incepe tratamentul cu anticonceptionale, s-ar putea ca aceste mici singerari sa apara in primele luni;
- daca femeia este la menopauza sau in perioada postmenopauza si sub tratament cu estrogen (in regim ciclic) si progesteron 10-12 zile pe luna, poate prezenta singerari asemanatoare menstruatiei, citeva zile pe luna. Acestea sint cunoscute ca singerari de sevraj. In clipa in care apare alt tip de singerare dupa aceste zile, aceasta trebuie supusa atentiei medicului.
Cit despre tratamentul cu anticonceptionale sau terapia hormonala, este recomandabil sa se consulte medicul de specialitate si sa se urmeze instructiunile acestuia. Solutia poate consta in administrarea unor medicamente suplimentare sau in inlocuirea medicamentelor.
In cazul in care singerarea vaginala survine in timpul sarcinii, se va contacta imediat medicul…
Pentru stabilirea diagnosticului de metroragie, medicul specialist va efectua un istoric amanuntit al pacientei, un examen clinic general, inspectind in special organele genitale externe si interne.
Clinica Munposan ’94 va ofera posibilitatea punerii unui diagnostic complet si corect al metroragiilor printr-o gama de servicii medicale incluzind: consult de specialitate, ecografie, examen cito-bacteriologic, biopsie, pacienta fiind indrumata catre un tratament simptomatic sau unul etiologic (hormonal, chirurgical).
 
         
 
3.0 - 1 voturi