Litiaza biliara,   simptome  si tratament
    POZA:
 
 

Litiaza biliara, simptome si tratament

Litiaza biliara este definita de prezenta calculilor in interiorul colecistului sau al cailor biliare, la care se asociaza modificari ale peretilor acestora, cu atit mai pronuntate cu cit afectiunea este mai veche. Boala apare mai frecvent la femei (raportul fiind de 3:1 femei-barbati), in special dupa virsta de 40 de ani, incidenta ei crescind odata cu inaintarea in virsta.

Regimul alimentar si implicit obezitatea sint factori importanti, de aceea revenirea treptata la greutatea ideala este urmata de scaderea continutului in colesterol al bilei. Diabetul zaharat este un factor care predispune la aparitia litiazei, in special cind se asociaza cu o dieta bogata in grasimi de origine animala, obezitate, tratament cu insulina. Alti factori implicati sint: suferinte ale tubului digestiv, ca boala Crohn, rezectii ileale, fibroza chistica pancreatica. Infectiile biliare si hemoliza cronica pot duce la formarea de calculi. Dimensiunile calculilor variaza de la 3 mm pina la diametre de peste 20 mm, care pot favoriza dezvoltarea unei colecistite acute sau a unei fistule biliare interne.

Cum recunosti boala?
Colica biliara consta intr-o durere intensa in hipocondrul drept. Este insotita frecvent de greata, varsaturi bilioase, transpiratii, adesea febra tranzitor. Colica apare si se sfirseste brusc, dar exista posibilitatea sa se repete, in functie de noua pozitie a calculului, urmata de o coloratie a urinei. Alte simp­tome care pot sa apara: gust amar, intoleranta la alimente grase, balonari postprandialee, eructatii, pirozis, flatulenta. Semnele care anunta prezenta unor complicatii sint: colica peste sase ore, febra si frison, coloratia icterica a tegumentelor si conjunctivelor, urini hipercrome si scaune decolorate.
Explorarea cea mai uzuala in patologia biliara este ecografia abdominala. Acesteia i se pot adauga, de la caz la caz, metode radiologice cu sau fara substanta de contrast (radiografie abdominala pe gol, colecistografie orala, colangiocolecistografie intravenoasa, ERCP) sau tehnici radioizotopice (cintigrafie biliara, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara). Examenele biologice curente: hemoleucograma, VSH, bilirubina totala si directa, TGO, TGP, GGT, fosfataza alcalina, 5 nucleotidaza, glicemie, uree, creatinina, acid uric, colesterol, trigliceride, sumar de urina. Tratamentul de electie al litiazei biliare il reprezinta colecistectomia (ablatia colecistului), pe cale deschisa sau laparoscopica.

Colecistectomia laparoscopica
Colecistectomia are rol profilactic (pentru copii si tineri care sint cunoscuti cu litiaza si care fac frecvent crize biliare, persoanele diabetice care au risc crescut de aparitie a colecistitei, angiocolitei acute, precum si cei care sint predispusi la a dezvolta neoplasm de vezicula biliara pe o colesteroloza, vezicula de „portelan“) sau curativ (in litiaza veziculara manifesta clinic sau la aparitia complicatiilor). Colecistectomia laparoscopica reprezinta cea mai moderna tehnica de extirpare a colecistului. Avantajele acestei metode sint:
- durerile sint mult mai mici si dispar mai repede;
- pacientii isi pot relua activitatea cotidiana mult mai devreme (in una-doua saptamini, fata de patru-sase saptamini cit sint necesare ablatiei chirurgicale deschise), perioada de spitalizare este redusa la trei-patru zile, rezultatele „cosmetice“ sint mult apreciate de paciente.
de Dr. Daniela Oelschlager - 1624 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi