Ioan Bolborea: "Caragiale este psihiatrul care ne caracterizeaza cel mai bine"

Mult-asteptatul monument intitulat Caragialiana, realizat de artistul Ioan Bolborea, a fost inaugurat duminica, 19 decembrie, in fata Teatrului National Bucuresti, in prezenta primarul municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu, si a primarului capitalei Turciei, Ankara, Melih Gokçek.

Caragialiana reprezinta un ansamblu de 16 sculpturi realizate de artistul Ioan Bolborea, reprezentind personaje cunoscute ale operelor lui I.L. Caragiale. Acestea sint realizate din bronz patinat, au sapte metri inaltime si cintaresc in total peste 25 de tone.
Bucurestenii vor putea admira creatiile marelui artist in fata Teatrului National: pe Trahanache, Catavencu, Zita, Brinzovenescu, Farfuridi, Goe, fauriti fiecare dupa chipul marilor actori care i-au interpretat: doamna Bulandra, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Birlic etc. „Eu nu am vrut neaparat sa fac portretul respectivilor actori, doar trimiteri la ei, ca sa-ti aduca imaginea si sugestia personajului respectiv. Nu e nici normal, nici bine sa le faci portretele“, spune Ioan Bolborea. In stinga ansamblului, il regasim pe marele dramaturg I.L. Caragiale care, in viziunea sculptorului Ioan Bolborea, isi priveste contemplativ personajele: „Statuia lui I.L. Caragiale a fost odata linga personaje, odata linga caruta, apoi m-am gindit ca e mai bine sa-l fac contemplativ, detasat, ca un privitor asupra operei si personajelor sale, si astfel l-am delimitat de lucrarea principala. Acum este putin zeflemist, asa cum imi place sa fie Caragiale“, povesteste artistul.
Intrebat cit timp din viata i-a furat aceasta lucrare, Ioan Bolborea ne-a spus: „Tineretea. Este o lucrare la care am muncit si pe care am schimbat-o, in timp, destul de mult. Fiecare personaj a fost realizat de doua-trei ori, fiecare compozitie a fost facuta si refacuta. Am studiat gesturile, le-am analizat mima, comportamentul, psihologia, toate acestea transformindu-se intr-un personaj – ma rog, in limbaj plastic. Acolo, de altfel, sint foarte multe personaje politice care le seamana. Important este ca am reusit ca, prin acest limbaj, sa redau ideile literare ale lui Caragiale.“ Exista o adevarata relatie intre personaje: se joaca teatru, fiecare se amuza etc.; dar, si luate separat, fiecare transmite alt mesaj si dispune de compozitia proprie, gindita de autor.
Caragialiana aduce si noutati, de pilda domnul Goe nu este unul, ci apar doi, iar din cauza compozitiei sint si suspendati. Apoi, exista o caruta, care reprezinta o trecere catre scena, o punte, nu doar un simplu mijloc de transport. „Caragiale este psihiatrul care ne caracterizeaza pe noi, romanii, cel mai bine, cu toate obiceiurile noastre, pe care ni le-a insirat pe tava. Este un bun caracterizator“, spune Ioan Bolborea.
de Edith Alexa - 2006 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi