Eugen Ovidiu Chirovici: "Teoria conspiratiei, o explicatie comoda"
    POZA:
   
 

Eugen Ovidiu Chirovici: "Teoria conspiratiei, o explicatie comoda"

Continuam discutia noastra cu scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici. In acest ultim episod, am abordat citeva subiecte de larg interes, legate de politica interna si internationala, despre existenta anumitor grupuri de interese, dar si despre activitatea Marii Loji Nationale din Romania.

Care trebuie sa fie adevaratul rol al DNA?
Rolul DNA este exact acela pe care i-l traseaza legea de functionare. Cum inteleg unii procurori sa-si foloseasca prerogativele, asta-i alta poveste. Politizarea este cel mai periculos virus al justitiei unei tari si trebuie evitata cu orice pret.

Sint, cu adevarat, neintelegeri intre presedintele Traian Basescu si Guvernul Boc?
Chiar nu stiu care sint relatiile personale si/sau institutionale dintre presedintele Traian Basescu si prim-ministrul Emil Boc. Dar cred ca primul nu are niciun motiv serios pentru a-l felicita pe ultimul pentru ceea ce face la Palatul Victoria.

Am auzit, deseori, ipoteza potrivit careia dezastrul economic al Romaniei a fost comandat. De unde, din interior, din exterior?...
Teoria conspiratiei este intotdeauna o explicatie comoda pentru oamenii neinformati. Mai ales in perioadele de criza, asemenea „trash“-uri informationale apar mereu. Ideea unei vaste conspiratii care se tese tacut impotriva „tarisoarei“ noastre este veche in gindirea romaneasca. Nu cred ca sintem atit de importanti pe harta globala.

„Nu stam bine in perceptia Europei occidentale“
China poate aseza SUA in stare de faliment, avind in vedere faptul ca americanii au vindut o multime de obligatiuni de stat care au ajuns pe mina chinezilor, ba mai mult, Statele Unite au un imprumut direct de citeva sute de miliarde de dolari la statul chinez?
Fara enorma piata de desfacere a SUA, fara tehnologia occidentala si know-how-ul Vestului, China nu isi poate sustine cresterea economica. Nu stiu cine depinde de cine. Probabil fiecare, intr-o oarecare masura, de celalalt. Vorbim de doi jucatori globali.

Calatoriti foarte mult in strainatate. Care este opinia oamenilor de cultura din exterior, referitor la situatia sociala, culturala si politica din Romania?
Intilnesc o intreaga gama de trairi si atitudini. De la prietenie si simpatie la indiferenta si prejudecati. Una peste alta, momentan nu stam foarte bine in perceptia Europei occidentale, din motivele cunoscute, dar stam mai bine decit in urma cu un deceniu.

Ce inseamna, cu adevarat, oculta mondiala? Ea poate lucra fara oculta… romaneasca?
Oculta mondiala a fost „inventata“ odata cu „Protocoalele Inteleptilor Sionului“, o diversiune a Ohranei tariste conceputa la inceputul secolului trecut. Ideea a prins, cum se spune, iar unii au dezvoltat-o. Este ca povestea cu omuletii verzi – multi cred ca exista, dar nimeni nu a furnizat vreo dovada.

Marea Loja Nationala din Romania a primit certificatul de maturitate
Din 2003, sinteti Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania. De la Reaprinderea Luminilor, Ordinul Masonic Roman Regular se bucura de aprecierea celor mai multe Loji Nationale din intreaga lume. Cum ati defini identitatea masonica romaneasca, in context international?
Marea Loja Nationala din Romania, ca singura reprezentanta a Francmasoneriei Regulare, recunoscuta ca atare de peste 130 de Mari Loji din SUA, Anglia, Scotia, Irlanda, Elvetia, Franta, Germania etc., a devenit, mai ales in ultimii ani, o institutie respectata pe plan european si international. Recent, la sarbatorirea a 130 de ani de la infiintarea MLNR, HRH Duke of Kent, Mare Maestru al Marii Loje Unite a Angliei (UGLE), ne scria intr-o scrisoare: „Ati reusit pe deplin renasterea ­Franc­masoneriei Regulare pe aceste meleaguri“. Este un certificat de maturitate, daca vreti. Eu, personal, am primit distinctia Kent Medallion de la Alteta Sa Regala, iar printre prietenii mei apropiati se numara Thomas W. Jackson, presedintele Conferintei Mondiale a Marilor Loji, Henry Gehl din Israel, Alberto Menasche din Elvetia, Michael Kraus din Austria, Jean-Claude Tardivat din Franta si multi altii. Am avut o dezvoltare frumoasa in ultimii ani.

Masoneria este definita ca o Fratie a oamenilor liberi, o organizatie discreta si un pas pe calea moralei si nu este o societate oculta, secreta, religioasa ori elitista. Cum poate duce perfectionarea sinelui la perfectionarea grupului?
Principiul este „ia un om bun si incearca sa-l faci mai bun“. Un om bun - intr-un sens spiritual si ontologic - va fi un om care va purta principiile solide ale invataturii primite acolo unde-l vor purta pasii in cariera lui, in viata lui sociala. O lume in care vor exista mai multi asemenea oameni va fi, natural, o lume mai buna.

Masonii nu fac politica. Si totusi, pe linga componenta sa ezoterica, masoneria dispune de instrumentele de reglare a unor situatii disperate, la nivel national? Pe vremuri, a existat chiar un slogan: „Masoneria salveaza Romania“, ba mai mult, in urma cu sute de ani, acest Ordin a ajutat Romania in momente de rascruce…
In general, se confunda traseul unor masoni cu acela al Masoneriei, ca institutie. Eu nu scriu romane, de pilda, pentru ca mi-a „ordonat“ Masoneria, ci pentru ca pot si imi place sa o fac. Prezenta unor masoni in miezul unor evenimente istorice a creat confuzii, actiunile lor fiind atribuite organizatiei in ansamblul sau. Masoneria nu crede in revolutii, crede in evolutii.

„Mi-e mai teama de prosti decit de asasini“
Ati publicat nu mai putin de 19 volume, de la eseuri politice si economice la romane de succes. Nu v-a tentat poezia?
William Faulkner spunea ca orice scriitor incepe cu poezie si nici eu nu am facut exceptie. La 18 ani aveam deja un volum de versuri. Am trecut la proza, natural, mai intii povestiri ­scurte, apoi la roman, in 1991. Poezia prespune sensibilitate si jonglare cu limitele limbii in care te exprimi, proza presupune constructie si alcatuirea de povesti de respiratie mai larga. In ultimele doua decenii si jumatate nu am mai scris poezie, ceea ce nu inseamna ca miine sau peste zece ani nu o sa o fac. Momentan sint concentrat strict pe proiectele legate de inca trei-patru romane pe care le am in lucru si pe traducerea in limba engleza a ultimelor mele doua romane, Labyrinth.com si Voodoo, pentru piata anglo-saxona.

In activitatea dvs., ca analist, lider de opinie sau economist, ati fost supus presiunilor unui grup de interese?
Nu s-au exercitat niciodata presiuni de o natura sau alta asupra mea; ar fi fost, oricum, inutile. Pe de alta parte, viata poate fi, nu-i asa, destul de complicata uneori. Mereu sintem la raspintia unor decizii care ne pot schimba viata, in bine sau in rau, pentru totdeauna.

Ce intrebare nu v-a fost niciodata adre­sata, in cadrul unui interviu, dar ati fi dorit sa raspundeti la ea?
Nu am fost intrebat niciodata care este lucrul de care imi este cel mai teama in viata. As fi raspuns asa: de prostie. Prostia este cancerul intelectului, adica o boala mortala. Asadar, mi-e mai teama de prosti decit de asasini sau decit de stafii.
de Andrei Dicu - 1614 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi