Dr. Mircea Ciuhrii, in cautarea unor tineri care sa ii continue munca
    POZA:
 
 

Dr. Mircea Ciuhrii, in cautarea unor tineri care sa ii continue munca

Acad. prof. Mircea Ciuhrii, doctor docent in biologie, membru activ al Academiei de Stiinte din New York, este recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile sale in domeniul biotehnologiei contemporane. Este fondatorul unei directii noi in industria farmaceutica: producerea de preparate biologice pe baza extractelor din insecte. Doctorul Ciuhrii sustine ca ideea i-a venit pe cind lucra in Franta, gindindu-se ca ele ar putea fi folosite in tratarea diferitelor afectiuni ale omului. Dupa 14 ani de testare a substantelor active, acesta propune o gama larga de produse cosmetice, printre care cele pentru ingrijirea parului, impotriva ridurilor si acneei. De asemenea, are 12 preparate folosite impotriva cancerelor hepatice si pancreatice si deschide o „era noua in tratarea infectiilor virale si afectiunilor tumorale“ cu ajutorul medicinei alternative.

„Trateaza-te corect si alimenteaza-te constient“.
Ce presupune acest indemn?
„A te trata corect“ inseamna punerea unui diagnostic corect si folosirea unor preparate naturale, nu artificiale, pentru ca acestea provoaca reactii adverse. De aceea, eu sint primul care a inventat preparate din insecte. Ca virusolog, am constatat ca nu exista niciun remediu pentru tratarea infectiilor virale si mi-am indreptat atentia in special catre hepatitele virale, care, acum, sint din ce in ce mai multe. S-au descoperit virusuri hepatice de tip A, B, C, D… s-a terminat si alfabetul de cit de multe sint! Noi sintem singurii din lume care putem elimina aceste virusuri fara substante chimice sintetizate.
Preparatele noastre sint foarte bune pentru tratarea alunitelor, eliminarea unor formatiuni cutanate fara operatii, fara cauterizare, fara sa ramina semne. In ceea ce priveste alimentatia, le recomand tuturor pacientilor mei sa consume doar ce le place, cu o singura conditie: sa nu manince mult. Mincarea e o placere si, de aceea, trebuie sa fim atenti, sa ne ridicam de la masa fara sa ne fi saturat. Acum au aparut o serie intreaga de impostori, care recomanda griu incoltit, stevie si alte minuni. Pacientii mor si nici nu stiu de ce. La fel si in cazul bauturilor: sa bea tot ce le place, dar sa nu exagereze cu cite o galeata de rachiu.

Dvs. aplicati ceea ce stiti asupra propriei persoane?
Absolut. Toate aceste preparate create pentru formatiunile tumorale pe care pot sa le atac le-am incercat, mai intii, pe mine, si abia dupa ce am fost convins ca pot sa le recomand si altora am facut acest lucru. Eu garantez pentru ele. La mine vin atit personalitati, cit si oameni simpli.

De ce nu ati dorit sa va stabiliti intr-o alta tara, mult mai dezvoltata economic?
Pe cind lucram in Rusia, am fost trimis in Franta, unde m-am specializat. Dupa ce mi-a expirat contractul, a trebuit sa ma intorc, pentru ca, daca nu se respecta aceasta perioada din contract, puteai sa patesti orice, spre exemplu… sa fii calcat de o masina. Cind am incheiat acest contract cu Franta in numele Rusiei, le explicam si francezilor ca, chiar daca eu as vrea sa ramin acolo, nu puteam, nu mi se permitea, erau contradictii mari. In Franta m-am format, am lucrat in domeniul virusologiei. Cind am terminat stagiul, m-am intors in Rusia si am plecat in Siberia, unde, timp de 22 de ani, am avut doua laboratoare. Dupa ce s-a destramat Uniunea Sovietica, am lasat totul balta, fiindca nu se mai intelegea om cu persoana. Am plecat apoi la Frankfurt, la un centru de farmacologie foarte puternic. Am rezistat trei luni, dupa care n-am mai putut. Ca popor, noi sintem educati altfel, avem alt caracter, alt stil. Spre exemplu, trebuia sa faci doar asa cum dictau ei, chiar daca ar fi crapat lumea. In acea perioada, am fost invitat de Ion Iliescu in Romania si mi s-a propus un post de director al unui institut pe care trebuia sa il cream. Am venit aici in ’95, iar in ’96, Iliescu nu a mai fost ales. Cind m-am dus la Constantinescu, acesta m-a refuzat. Mi s-a spus sa ma duc dupa Iliescu... Atunci am decis sa ma privatizez. Institutul meu are finantare proprie. Eu nu depind de stat.

Ati mai pastrat apoi legatura cu Ion Iliescu?
Nu, dar stiu ca el a petrecut, in institutul meu, o zi intreaga si a vazut tot ceea ce am reusit sa fac. Am inteles ca nu te ajuta nimeni in lumea asta, daca nu te ajuti singur. Acesta a fost primul centru de cercetare stiintifica privat. Peste hotare, cercetarea nu mai este finantata de stat de mult si, de aceea, e mai bine dezvoltata. Creatia individuala reprezinta progresul tehnic. Cind sint mai multi, apare zizania si nu se inregistreaza progresul.

Cit timp petreceti la locul de munca?
Cite 14 ore pe zi, pentru ca atita pot. Daca eu m-as retrage din actiune, aici totul moare. Am patru copii, trei baieti si o fata, si am crezut ca macar unul dintre ei imi va duce munca mai departe. Cel mai mic a terminat la mine in grupa, pe cind eram profesor universitar, iar acum e doctor in stiinte, insa activeaza in segmentul vinzarilor, de unde curg mai multi bani. Altul e jurist si lucreaza in aceasta institutie, iar fiica mea e economista. Si ea munceste tot aici. E mai dificil sa lucrezi cu membrii familiei decit cu strainii. Nu prea ma asculta, fac mai mult ce cred ei. Mai apar si conflicte…

Stim ca la origine sinteti basarabean. Ati mai dori sa va intoarceti pe meleagurile natale?
Nu ma mai intorc niciodata. O spun cu parere de rau, pentru ca acolo m-am nascut si locul ma trage. Acum, la haosul si saracia care exista acolo, n-are rost. Plus ca, la inceput, eu am fost presedintele Partidului Ecologist in Republica Moldova, o formatiune politica de o mare greutate acolo, prima in blocul democrat. Aveam multi reprezentanti si in parlament, dar au aparut fel si fel de conflicte, pentru ca eu nu agream candidaturile de mai multe ori. Daca ai fost o data la putere, lasa-i apoi si pe altii. Au fost conflicte mari si a trebuit sa plec. In ’97, mi-am construit o casuta in Corbeanca, linga Dan Voiculescu. Am cum­parat de mult terenul de la el, dar nu sintem prieteni. Nu il cunosc si nici nu vreau. El are arealul lui de cunostinte, politica, iar eu nu vreau sa cunosc astfel de oameni. Nici nu am vrut sa ma mai implic in politica. Eu fac cercetare si atit.

Mai sint virusologi care va calca pe urme?
In Romania nu mai exista virusologi. De fapt, nu exista nicaieri in lume un alt cercetator care sa foloseasca preparate din insecte. E greu, pentru ca as fi vrut sa am cu cine sa mai schimb niste idei. Nici alti tineri dornici sa faca cercetare nu prea gasesc. Mai vin cite unii, ii imbrac in halat alb, le explic tot, rezista doua-trei luni, dupa care fug. E trist!
de Mirabela Gucea - 1437 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi