Displazia mamara
    POZA:
 
 

Displazia mamara

Displazia mamara sau boala fibrochistica a sinului este descrisa ca o modificare comuna, benigna (necanceroasa), la nivelul sinului, existind totusi riscul ca in evolutia bolii sa se produca transformarea in leziune maligna (canceroasa). Boala fibrochistica a sinului este considerata in prezent cea mai frecventa cauza a nodulilor aparuti la nivelul sinilor, afectind peste 60% din femei.

Displazia mamara sau mastopatia fibrochistica reprezinta fibroza asociata formarii de chisturi in tesutul mamar. Un canal mamar se blocheaza si se umple cu lichid, ca un balon umplut cu apa - aceasta este componenta chistica a mastopatiei (displaziei mamare). Apoi, zona din jurul canalului blocat are tendinta sa formeze o cicatrice - aceasta este componenta fibroasa a mastopatiei (displaziei).
Aceasta afectiune este foarte frecvent intilnita, astfel ca poate fi considerata in prezent o variatie a normalului.
Sinii fibrochistici se caracterizeaza prin noduli si disconfort.
Cauzele mastopatiei fibrochistice nu sint elucidate complet. Modificarile din interiorul sinului par a fi asociate cu activitatea hormonilor ovarieni: estrogen si progesteron. Acesti hormoni determina cresterea si multiplicarea celulelor mamare. Mastopatia fibrochistica dispare, de regula, la menopauza si variaza ca manifestari in cursul unui ciclu menstrual.
Factorii de risc pentru displazia mamara includ: istoricul familial, dieta (excesul de grasimi si de cafea, excesul de cafeina din ceai, ciocolata, bauturi nealcoolice cu cafeina, excesul de zahar) sau chiar lipsa alaptarii.
Tratamentele pentru mastopatia fibrochistica (displazia mamara) sint individuale. Ele pot avea ca obiectiv ameliorarea simptomelor (cum ar fi durerea in sini) sau corectarea dezechilibrelor hormonale.
Avind in vedere multitudinea de femei care sufera de aceasta boala, as dori sa aduc in discutie un caz particular de displazie mamara.

Studiu de caz
O pacienta, in virsta de 64 de ani, prezinta in istoricul medical mastopatie chistica. In urma consultului de specialitate se decide internarea pentru retractia mamelonului la nivelul glandei mamare drepte. Analizele de laborator efectuate in cadrul Centrului Medical Munposan ’94 nu reflecta probleme deosebite (nivelul lipidelor este usor crescut).
Dupa internare, pacienta este supusa la mai multe consultatii de specialitate in urma carora se descopera ca tensiunea arteriala este oscilanta (HTA). Se confirma diagnosticul - displazie mamara dreapta - si dislipidemie, se observa o insuficienta venoasa hidrostatica a membrelor inferioare (varice) si rinita cronica (inflamatie a mucoasei nazale ce ingreuneaza respiratia pacientei).
Prin efectuarea ecografiei in cadrul Policlinicii Munposan ’94, se eviden­tiaza la nivelul glandei mamare drepte retractia mamelonului drept perimamelonar si inferior, canalul ductal principal dilatat cu diametrul de 4-5 mm, vizibil pe o lungime de 1,7 cm. In interior, formatiunile nodulare alterneaza cu tesutul adipos, dar fara leziuni ecografice patologice localizate. Nu se observa adenopatie axilara, iar glanda mamara stinga este lipsita de elemente patologice.
In urma tuturor examenelor efectuate, se decide interventia chirurgicala la nivelul glandei mamare drepte, constind in excizie/hemimamectomie dreapta cu examen histopatologic intraoperator.
Dupa interventia chirurgicala, pacienta a avut o evolutie favorabila, fara probleme postanestezice si s-a externat a patra zi postoperator.
Subliniind cazul descris anterior, medicii Centrului Medical Munposan ’94 va recomanda sa discutati cu medicul dvs. despre orice modificare aparuta la nivelul sinilor. Astfel, se poate analiza si recomanda o conduita terapeutica, in functie de fiecare caz in parte, inainte de a nu mai putea fi evitata interventia chirurgicala.
de Rares Pop - 3804 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi