Damian Draghici: "Am vrut sa fiu cel mai bun ca sa fug din Romania!"

Nimeni nu poate nega faptul ca Damian Draghici este ultimul roman care a sedus Occidentul, intr-un context in ­care vestile despre unii dintre compatriotii nostri din stra­inatate nu ne prea bucura. Acum, el se pregateste sa uimeasca si Romania, mai exact in data de 12 decembrie, la Sala Palatului. Spectacolul Deschide-ti inima: The Journey Goes On va prezenta istoria tiganilor de cind au plecat din India pina au ajuns in Mesopotamia (Orientul Mijlociu), apoi in Rusia, Europa de Est, Franta, Spania. Este primul show din lume de acest gen… Dar care este povestea omului Damian Draghici?

Exista amintiri care au avut un impact asupra lui Damian mai mult decit orice. Una dintre acestea a fost momentul in care s-a hotarit sa studieze naiul. Dupa ce a incercat mai multe instrumente, de la virsta de trei ani pina la sapte ani, cu multe ore facute cu profesori de muzica, Damian a simtit ca nimic nu se prinde de el pina cind bunicul i-a pus naiul in mina si astfel Damian a inceput sa invete sa cinte, ascultind muzica la casetofon. Apoi, a ajuns la un ansamblu folcloric, alaturi de citiva baieti care il acompaniau. La un moment dat, acestia s-au oprit si pe scena a ramas Damian, care si-a dat seama ca… nu stie sa cinte. „In acel moment, mi s-a aprins un bec. In mine s-a trezit orgoliul. Am simtit o pofta nebuna de studiu, voiam doar sa le demonstrez celorlalti ca pot. In urmatorii ani am studiat  cite 10-14 ore pe zi, fara intrerupere“, ne-a povestit artistul.

Cersetor in circiumile din Grecia
Dupa ce a devenit celebru, Damian si-a dat seama ca nu iubea naiul, ci se specializase doar din dorinta de a deveni foarte bun intr-un domeniu. „Foarte multi m-au intrebat de ce nu mai cint in prezent la nai. Simplu. Pentru ca naiul a insemnat pentru mine ambitie si competitie, nu si pasiune. Eram bun la nai nu pentru mine, ci pentru altii“, ne povesteste Damian Draghici. „Voiam sa fiu cel mai bun ca sa fug de-aici, din Romania“, si-a amintit muzicianul. Iar naiul a fost instrumentul de care s-a folosit pentru a se face remarcat.
In 1989 a fugit in Grecia. Aici, in primii ani, a cersit la mese, prin localuri: „Am dormit la un hotel, unde imparteam camera cu inca sapte persoane. Cistigam pe zi trei dolari si 60 de centi. Nu vreau sa mai povestesc lucruri din perioada aceea... Nu vreau sa lovesc emotional pe nimeni... Psihologic vorbind, asta m-ar face sa ma intorc in timp si mi-ar veni sa pling“, ne-a spus, hotarit, dar in acelasi timp emotionat, Damian.
In Grecia, multi il intrebau de ce face asta. Era tinar, frumos, talentat. Unul dintre ospatari avea grija sa-i puna deoparte mincarea ce ii raminea de peste zi si uneori chiar banii. „Eram un copil. Aveam 18 ani. Voiam sa am si eu haine, masina, femei“, a marturisit artistul.
La un moment dat, cineva l-a remarcat si asa Damian a inceput sa cinte in cluburi, la pian: „Nu aveam voie sa ma duc nici la toaleta. Cintam sase ore, non-stop, dar faceam cinci sute de dolari pe noapte“.
Tot in Grecia, Damian a cunoscut-o pe fosta lui sotie, cu care are o fata, Niculina. Ambele sint si acum in Grecia, iar Damian Draghici le trimite in fiecare luna pensia alimentara.

A plins doua ore in fata Ambasadei SUA
Un alt moment important in viata lui Damian Draghici a fost cel in care a cistigat bursa la Colegiul Berklee. Dupa opt ani de asteptare, a primit viza. Atunci, a simtit un sentiment ciudat. „Am stat in fata Ambasadei SUA de la Bucuresti si am plins timp de doua ore, incontinuu. Nu era o descarcare nervoasa. Era un plins din care nu am mai putut sa ma opresc. Era si fericire, dar si tristete“, a continuat artistul.

Prieten la catarama cu Joe Cocker
Dupa sapte ani petrecuti in Grecia si zece CD-uri aparute pe piata, Damian s-a mutat in SUA. Aici a impartit scena cu vedete de calibru, precum Joe Cocker, James Brown, Cindy Lauper, Shaggy. Cu Joe Cocker a petrecut foarte mult timp. „Locuiam in aceeasi vila. Tin minte ca ne uitam la Discovery in acelasi timp, dar din camere diferite. Ne sunam la telefon si comentam ce vedeam la televizor. Seara, cintam melodiile lui la acordeon“, si-a mai amintit Damian. Tot Joe Cocker l-a recomandat pe Damian Draghici producatorilor filmului Piratii din Caraibe, a carui muzica a fost compusa de artistul roman.

Dragoste fulgeratoare cu Anastasia Soare
Draghici a compus muzica pentru Céline Dion si multi au spus atunci ca intre ei ar fi existat ceva mai mult decit o amicitie. „Nu, nu am fost iubitul lui Céline Dion. Nici nu aveam timp, eu ma gindeam numai la muzica“, a negat artistul legatura cu vedeta canadiana.
In „perioada americana“, muza lui a fost „regina sprincenelor“, Anastasia Soare, pe care a cunoscut-o la o petrecere, la Los Angeles, prin intermediul unui producator de film. Relatia cu Anastasia a intervenit la scurt timp dupa divortul lui Damian de Jennifer, cea de-a doua sotie, impreuna cu care a locuit sase ani.

„Vacanta“ in Romania. Pentru totdeauna...
Viata plina de spectacole, dar si de succes, printre straini, a devenit, la un moment dat, rutina. „Veneam dintr-o lume, cea a tiganilor, in care muzica era mai presus de orice. Insa trecusem in extrema cealalta, in care altceva era mai important decit muzica. Devenisem un mecanism de facut bani. Nu mai aveam niciun fel de implinire“, s-a plins Damian. Artistul si-a dat seama ca a cazut in capcana. Dorinta de a le dovedi tuturor de ce este in stare l-a purtat intr-o lume in care nu s-a mai regasit si in care si-a pierdut pilonii de sprijin. „Mi-am dat seama de legea magnetismului. Am atras ce-am vrut“, a mai spus Draghici. Asadar, a lasat viata de acolo si s-a intors linga ai lui. O perioada nu a mai cintat deloc. „Pur si simplu, nu mai puteam sa ating naiul“, si-a adus aminte Damian. Artistul s-a intors in Romania. La inceput in vacanta, iar apoi a ramas. Definitiv. I-a cunoscut pe baietii din trupa „la bautura“ si iata ca si astazi, Damian & Brothers exista pentru publicul nostru. Anul acesta, la „Cerbul de Aur“, Damian & Brothers au cintat alaturi de Gregg Bisonnette (tobosarul lui Santana), Steve Luckather (de la formatia Toto), Nathan East (basistul lui Eric Clapton si al lui Michael Jackson)... 

de Anca Lapusneanu - 4301 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi