Cum poate fi tratata ruptura de perineu?
    POZA:
 
 

Cum poate fi tratata ruptura de perineu?

Ruptura de perineu este o afectiune ce apare la femeile care au nascut, de regula, un copil mai mare – macrosom, pe cale naturala, sau la femeile care au mai multe nasteri pe cale naturala. In 99% din cazuri este provocata de pierderea elasticitatii muschilor de sustinere a planseului pelvin sau dupa sectionarea planseului perineal care se practica pentru a permite trecerea fatului.
Desi gravida are structurile moi pregatite pentru trecerea fatului, nasterea naturala poate lasa rupturi care ulterior se cicatrizeaza, dar care uneori nu mai ajung in stadiul anatomic initial, fapt ce duce, in timp, la instalarea asa-numitei rupturi de perineu. Ruptura de perineu este un termen medical ce defineste relaxarea aparatului musculo-aponevrotic al perineului si care nu este obligatoriu sa apara doar la femeile care au nascut pe cale vaginala. Aceasta poate aparea si la femeile care nu au nascut, la femeile care au nascut (dar la un interval mare de la nastere) sau la femeile aflate la menopauza.
Ca urmare a cresterii relaxarii plan­se­ului pelvin, structurile anatomice din zona - vezica urinara, rect, uter - pot cobori, realizind asa-numitul prolaps genital, care poate fi de mai multe grade. Pentru caderea vezicii urinare se mai intilneste sub numele de cistocel, pentru rect sub denumirea de rectocel, dar exista si asocierea numita cistorectocel. Prolapsul genital aflat in stadiul 1 poate trece de multe ori neobservat in rindul pacientelor. Acestea nu stiu ca au o ruptura de perineu la nivelul rectului sau al vezicii, deoarece acest lucru nu le deranjeaza. La gradul 1 al rupturii de perineu nu exista indicatie chirurgicala. Astfel, pacienta trebuie sa fie vina la medic, ca urmare a prezentei unor simptome deranjante. Ruptura de perineu poate sa nu afecteze in niciun fel pacienta, la fel de bine cum poate sa genereze disconfort sexual, uneori mergind pina la frigiditate sau la indiferenta partenerului. Incontinenta urinara este caracteristica oarecum rupturii de perineu si poate aparea, ca intensitate diferita, de la simpla senzatie imperioasa de a mictiona pina la incontinenta usoa­ra sau de la efortul de a tusi sau stranuta pina la efortul de a merge pe jos, pur si simplu. Prolapsul genital in care uterul se coboara are grade diferite – poate ajunge la prolaps genital total, cind intreg uterul este coborit in vagin, uneori chiar exteriorizat, cu leziuni de ulceratie la suprafata.

Calitatea vietii pacientelor este afectata major
Ruptura de perineu de grad minim necesita o anumita conduita din partea pacientelor. Ele trebuie sa evite constipatia si orice situatie care produce o crestere a presiunii intraabdominale, deoarece acestea duc la exercitarea unei presiuni asupra zonei de minima rezistenta - perineul. De asemenea, pacientele cu prolaps genital aflat in stadiu incipient trebuie sa evite tusea cronica, activitatile fizice grele, ridicarea de greutati. Se recomanda efectuarea de gimnastica vezicala pentru intarirea musculaturii planseului perineal.
Prolapsul genital apare mai rar la femeile tinere care nu au nascut, aceasta situatie fiind cauzata, in principal, de aparitia unui traumatism in zona perineului. Prolapsul genital se intilneste insa frecvent la femeile in virsta, care, desi nu au fost insarcinate si nu au nascut, pot suferi o imbatrinire a tesuturilor, acestea devenind de o laxitate extrema. Ruptura de perineu nu este o boala grava, insa calitatea vietii pacientelor este afectata major din cauza pierderilor spontane de urina care apar in urma unui efort - tuse, stranut, urcarea sau coborirea scarilor. Impactul psihologic al acestei afectiuni este foarte puternic. Multe femei sufera din pudoare si foarte putine vorbesc despre aceasta afectiune, considerind-o un subiect tabu. Ruptura de perineu poate fi prevenita si prin efectuarea unor exercitii de contractare-relaxare a muschilor din zona perineala. Tratamentul rupturii de perineu poate fi chirurgical, daca sint indeplinite criteriile pentru interventie. Folosirea bandeletelor din material textil presupune efectuarea unei operatii relativ usoare, care este foarte bine suportata de pacienta. Acest tip de tratament al rupturii de perineu este folosit cu succes la femeile tinere care inca au activitate sexuala. Interventia chirurgicala cu bandelete nu are indicatie pentru orice tip de ruptura de perineu. Inainte de interventie se efectueaza un consult ginecologic, evaluarea marimii uterului, care prin dimensiune poate exercita compresie pe vezica urinara. Alt tip de interventie chirurgicala este colpoperineorafia anterioara (pentru vezica urinara) si posterioara (pentru rect). Al treilea tip este interventia clasica pe cale abdominala, care poate presupune extirparea uterului, daca acesta este cauzat de incontinenta urinara (uter fibromatos mare), sau de resuspendare a ligamentelor vezicii urinare pe cale clasica, asa-numita cistopexie Burch, ori o interventie combinata de histerectomie cu repozi­tionarea vezicii urinare. Majoritatea femeilor amina insa foarte mult rezolvarea terapeutica a acestei probleme.
In cadrul Centrului Medical Munposan ’94, toate aceste interventii pot fi realizate in urma evaluarii tuturor factorilor care au dus la instalarea rupturii de perineu, pacienta fiind indrumata cu atentie in alegerea metodei care i se potriveste, pentru rezultate bune postoperatorii.

Asteptam in continuare la redactie scrisorile si intrebarile dvs., la care veti primi raspuns de la specialistii Clinicii MUNPOSAN ’94. In plus, puteti adresa intrebari la nr. 0788.301.492 sau la adresa: Str. Witing nr. 10-12, sector 1, Bucuresti, tel: 021/316.20.49; e-mail: munposan@yahoo.com.
de Dr. Emil Popa - 10445 afisari
 
         
 
3.3 - 4 voturi