Cancerul esofagian  si recomandarile de tratament
    POZA:
 
 

Cancerul esofagian si recomandarile de tratament

Esofagul este conductul muscular care transporta alimentele si lichidele dinspre cavitatea bucala spre stomac. Cancerul esofagian este o boala in care celulele maligne se formeaza in tesutul esofagian si poate incepe din stratul superficial si, pe masura ce creste, se intinde spre straturile din grosimea esofagului.

Cele mai frecvente doua tipuri de cancer esofagian sint numite dupa tipul de celule care devin maligne:
- carcinomul scuamos - cancerul care apare in celulele scuamoase, celulele subtiri, plate, care tapeteaza esofagul; acest tip de cancer este frecvent intilnit in portiunile superioare si mijlocii ale esofagului, dar poate sa apara oriunde pe lungimea acestuia, fiind numit si carcinom epidermoid;
- adenocarcinomul - cancerul care apare in celulele glandulare (secretorii), care produc si elibereaza fluide, cum ar fi mucusul; adenocarcinomul se formeaza, de obicei, in portiunea inferioara a esofagului, in apropierea stomacului.
Cancerul esofagian este mai frecvent intilnit la barbati, iar riscul de dezvoltare a acestuia este de trei ori mai mare la acestia decit la femei.
Factorii de risc pentru carcinomul scuamos includ fumatul, consumul unor cantitati mari de alcool, virsta inaintata, sexul masculin, esofagul Barrett, refluxul gastric. Esofagul Barrett este o afectiune in care celulele care tapeteaza partea inferioara a esofagului s-au modificat sau au fost inlocuite de celule anormale, care pot duce la adenocarcinom. Refluxul gastric (reintoarcerea continutului gastric in portiunea inferioara a esofagului) poate irita esofagul si, in timp, poate cauza aparitia esofagului Barrett.
Intre cele mai intilnite simptome de cancer esofagian sint disfagia (durere la inghitirea alimentelor), pierderea in greutate, durerea retrosternala, ragu­seala si tuse, indigestie si pirozis (arsuri retrosternale), disfagie initiala pentru solide, tardiva pentru lichide.
Acestea si alte simptome pot fi cauzate de cancer esofagian sau de alte afectiuni.

Teste in detectarea cancerului esofagian
Testele care examineaza esofagul sint folosite la detectarea si diagnosticul cancerului esofagian. Pot fi folosite urma­toarele teste si proceduri:
- radiografia toracala - o radiografie a organelor si a oaselor toracice; razele X reprezinta un tip de energie care poate traversa organismul si are proiectie pe un film, realizind o imagine a regiunilor din organism;
- tranzit baritat - o serie de radiografii ale esofagului si stomacului; pacientul bea un lichid care contine bariu (un component metalic alb-argintiu), lichid care captuseste esofagul si care este vizibil pe radiografie; procedura se mai numeste radiografie gastrointestinala superioara seriata;
- esofagoscopie - o procedura prin care se vizualizeaza interiorul esofagului, pentru verificarea existentei unor portiuni anormale; un endoscop (un tub subtire, cu lumina la capat) este introdus prin gura sau prin nas, in jos, spre esofag; prin acest procedeu se pot lua portiuni de tesut pentru biopsie.

(Continuare in numarul viitor)

de Rares Pop - 1620 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi