Calin Georgescu: "Traim intr-o societate debusolata, careia ii lipseste harta viitorului"

Numele sau a fost vehiculat, inca din vara anului trecut, ca posibil premier al unui guvern technocrat. Discutia noastra a avut loc inainte de ultimele evenimente petrecute pe scena politica romaneasca, dar acestea l-au adus, din nou, in atentia publica. Este vorba despre Calin Georgescu, directorul Centrului National pentru Dezvoltare Durabila, secretar general al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma si expert ONU in protectia mediului. Am plecat in cautarea domnului Calin Georgescu, pentru a dezlega misterul asupra persoanei sale. Ne asteptam sa gasim un model de politician lipsit de substanta, care domina politica romanesca; am gasit, in schimb, un spirit novator, exact ceea ce-i lipseste astazi politicii.

“Un guvern de tehnocrati poate fi o solutie”
L-am intilnit pe domnul Calin Georgescu la sediul Centrului National pentru Dezvoltare Durabila. Din start, ne-a anuntat cu eleganta ca niciodata nu a incercat sa inlocuiasca pe nimeni si nici sa intre in competitie cu cineva, preferind sa fie competent in ceea ce face si atit. Nu ii place sa vorbeasca prea mult despre sine, motiv pentru care considera ca zicala “pomul se judeca dupa roadele lui, iar omul dupa fapte” i se potriveste cel mai bine. “Las pe altii sa vorbeasca despre mine. Am doi copii, doi baieti, iar al treilea trebuie sa soseasca. Sintem o familie fericita, unita. Sint onorat ca sotia mi se afla alaturi. Despre sotia mea, numai de bine”, a marturisit “tehnocratul” despre omul Calin Georgescu, abordind apoi subiecte legate de tara noastra.

Desi ne asteptam sa fie sutinatorul unui guvern de experti, Calin Georgescu ne-a surprins inca de la inceput, afirmind ca Romania nu poate fi condusa de tehnicieni, ci trebuie sa se bazeze pe partidele politice. “Eu nu am spus ca sustin un guvern de tehnocrati. Acesta nu poate fi decit o solutie pe o perioada foarte scurta, putind readuce pe linia de plutire nava care este in deriva, trasindu-i o tinta. Romania, ca orice democratie matura, este o tara care trebuie sa fie condusa de Parlament, prin competitia partidelor politice. Nu poate fi altfel. Poate ca unele dintre acestea nu s-au definit inca doctrinar, dar nu asta este problema acum. in conditii de criza poate sa fie nevoie de o guvernare in afara partidelor pe un termen scurt, precis, in baza unui plan de management clar. Pentru a conduce eficient trebuie sa cunosti situatia si sa stii ce vrei. Romania trebuie sa se regaseasca”, ne declara Calin Georgescu. Cu cit intram mai mult in miezul subiectului, vocea sa calda capata accente de asprime, chiar duritate.

Romania ar putea trai cu economia a trei judete
In acest moment, prioritatea tarii este sa redevina un jucator insemnat in arena europeana si internationala, sa se regaseasca in sistemul economiei mondiale. Subliniez acest lucru pentru ca, daca nu esti acolo inseamna ca nu existi! Romania are o capacitate uriasa de a renaste. Vestul european nu mai are capitalul natural de care noi inca mai dispunem. Pot demonstra acest lucru si la Sorbona. Baza dezvoltarii oricarei societati (de la productia de haine la cea de masini) tine de existenta unor resurse naturale pe care le utilizezi pentru a te dezvolta.
De mai multa vreme civilizatia moderna functioneaza dupa un sistem conceput gresit, iar resursele naturale au fost exploatate la maximum, fara niciun gind pentru ziua de miine. S-a ajuns astfel la un fel de echilibru instabil, intrucat capacitatea de crestere economica nu mai are sustinere din cauza consumului excesiv de resurse naturale. Romania are insa asemenea resurse, in primul rind oamenii, darsi solul fertil. Tocmai de aceea este inacceptabil ca o astfel de tara sa importe aproape 80% dintre produsele agro-alimentare, cind noi am putea sa hranim toata Europa, continua expertul Calin Georgescu. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, el a adaugat ca, in ciuda faptului ca tara noastra are capacitatea de a se dezvolta dinamic, acest lucru nu se intimpla, fiindca majoritatea politicilor adoptate dupa revolutie au fost lipsite de orizont. “Romania ar putea trai cu economia a trei judete, iar acest lucru este demonstrabil. Daca din 9,7 milioane de hectare de terenuri agricole jumatate sint nelucrate inseamna ca avem o problema. Trebuie sa fii inconstient sa accepti asa ceva. Se creaza impresia ca avem de a face cu un haos bine dirijat. O tara care se respecta nu traieste doar din datorii. Promisiunile de libertatesi prosperitate sint ingropate sub un munte de demagogie. Ne-am obisnuit cu gindul ca toata lumea promite, dar nimeni nu face nimic. Eu vorbesc despre ceea ce s-a intimplat din 1989 si pina in prezent. Sint 20 de ani la mijloc. Problema noastra este ca Romania nu are o harta a viitorului. Daca va intreb incotro merge tara in care traiti, puteti sa-mi dati un raspuns? Are Romania vreun obiectiv strategic? Orice cetatean trebuie sa stie unde vrea sa ajunga tara lui”, a punctat Calin Georgescu.

Si totusi, tabloul relevat de expertul ONU nu apare doar in nuante de gri, ci undeva, intr-un colt, a trasat, cu o culoare aprinsa, solutia pe care, spune el, Romania o are pentru a deveni o tara asa cum o viseaza fiecare cetatean. “Pentru Romania, pentru generatiile de azi si cele viitoare, singura doctrina convenabila care poate oferi drumul catre civilizatia occidentala este, categoric, dezvoltarea durabila. Nu sint chiar atat de multe tari care pot aplica integral acest concept. Paradoxal, Romania se afla intr-o situatie exceptionala din acest punct de vedere, mai ales ca doctrina dezvoltarii durabile a fost insusita ca strategie de baza a Uniunii Europene. Totul este ca ea sa nu fie tratata doar la modul simbolic , numai pentru ca <da bine>, in timp ce, practic, noi continuam sa nu facem nimic. Aplicarea conceptului dezvoltarii durabile poate avea succes absolut sigur in Romania pentru urmatoarele decenii, dar totul depinde si de modul in care acesta este inteles…”, a punctat Georgescu.

”Daca nu gindim viitorul, nu existam”
In acceptiunea sa, disfunctia relatiei dintre sistem si dezvoltarea durabila provine din faptul ca acest concept nu primeste atentia care i se cuvine din partea clasei politice, unul dintre motive fiind si faptul ca nu este perceput asa cum ar trebui. “Eu cred ca la ora actuala, in Romania, conceptul nici nu este inteles, nici nu se doreste a fi inteles. Dezvoltarea durabila inseamna, in primul rind, sa gindesti pe termen lung, iar in Romania se gindeste numai pe termen scurt”, a afirmat Calin Georgescu . “Daca ar trebui sa dau o nota de la unu la zece, punctajul obtinut de Romania ar fi sub nota unu, cu siguranta.”

Acum, cind tara noastra se confrunta cu o situatie economica extrem de delicata, cind solutiile discutate par a fi ajuns intr-un punct mort, Calin Georgescu spune ca, daca partidele politice nu se vor trezi din letargie, viitorul tarii noastre ar putea avea de suferit iremediabil. “Romania se afla, de fapt, in criza de mai bine de 20 de ani. Criza mondiala nu a facut decat sa evidentieze slabiciunile care s-au acumulat in timp. Asta e prima remarca. Cea de-a doua este ca lumea intreaga se uita la criza actuala, economica si financiara, cu gindul la ce-ar putea sa fie dupa. O criza mult mai puternica decit cea de astazi, de pilda o criza alimentara, a hranei, sau a apei. Asta inseamna sa vezisi sa discuti lucrurile cu adevarat mari. La noi, repet, in Romania se gindeste mic si se actioneaza si mai mic. Este clar ca, in toata lumea, costurile materiilor prime cresc, intervin mecanisme care pot bloca accesul la resurse. Trebuie luat in calcul inclusiv impactul dur al schimbarilor climatice asupra recoltelor. Uitati-va la Australia, de exemplu; e pe locul opt sau noua in lume la exportul de cereale. in cazul in care China este lovita de o seceta cumplita si este nevoita sa importe masiv alimente, s-a dezechilibrat toata balanta. Este o problema uriasa, la nivel mondial, legata de temerile care exista in privinta posibilei penurii de hrana si apa. Pe locul doi se situeaza resursele de energie, iar pe locul trei starea mediului natural. Ori noi aici trebuie sa ne aflam cu gindirea, cu inima si cu ratiunea. Avem nevoie de o gindire pe termen lung pentru ca, daca nu gindesti viitorul, nu existi”, a precizat Calin Georgescu.

Partidele sa se gindeasca la interesul national
De asemenea, el este de parere ca un alt motiv important pentru care Romania traverseaza o perioada de incertitudini este erodarea bazelor morale ale societatii romanesti in ansamblul sau. “Nu cred ca putem vorbi doar de o criza politica, ci despre o profunda criza morala. Lucrul cel mai important de care nu s-a tinut seama in Romania timp de 20 de ani si care a bulversat practic perspectiva intregii societati romanesti este precaritatea investitiei in resursele umane. Nu s-a investit in om. Eu sustin in continuare faptul ca tara noastra are o sansa absolut uriasa, fata de problemele mari cu care se confrunta alte natiuni pe termen lung, iar elementul cheie il reprezinta oamenii. Romania poate avea un leadership european prin insusireasi aplicarea conceptului de dezvoltare durabila. Ea poate fi cea care ar da tonul prin simplul fapt ca s-ar inscrie pe traseul marilor tendinte, al prioritatilor impartasite ale lumii: hrana, apa, energia si mediul. Acest lucru este realizabil punind competenta in locul care i se cuvine, adica sa apreciem “ce stii” si nu “pe cine stii”, sa apreciem meritul iar nu relatiile personale. Cred ca cea mai mare dauna adusa societatii romanesti in ultimii 20 de ani este deprofesionalizarea. Profesionalismul imbogateste o tara, incompetenta o saraceste”, precizeaza Calin Georgescu.

Ca expert in dezvoltare durabila, el afirma ca indiferenta partidelor politice este de neinteles, in conditiile in care Romania are un astfel de plan. Trecerea la aplicarea principiilor sustenabilitatii reprezinta chiar esenta solutiilor Uniunii Europene pentru iesirea din criza. “Ma intriga ignorarea faptului ca UE are aceasta doctrina a dezvoltarii durabile, materializata in luna martie 2010 in Strategia Europa 2020. Noi nu avem altceva de facut decit sa aplicam practic ceea am convenit cu totii in Uniunea Europeana. Strategia Europa 2020 are cinci obiective clare: educatie, stiinta, ocuparea fortei de munca, incluziune sociala, energie, toate imbracate in conceptul de dezvoltare durabila care postuleaza legatura organica dintre factorii economici, sociali si umani intr-un mediu natural curat si sanatos. De ce nu se intelege ca acesta este viitorul? Multe nu se inteleg. De fapt, Guvernul roman a semnat acest acord, aresi o astfel de strategie nationala inca din 2008 (dupa care sintem evaluati la Bruxelles), dar de ce nu se pun aceste lucruri in practica?”, se intreaba Calin Georgescu, care nu se sfieste sa critice partidele politice din Romania, carora le reproseza ca au uitat sa puna pe primul plan interesul national.

Partidele politice trebuie sa stabileasca singure ce vor. in momentul in care stii ce vrei si de ce mijloace dispui pentru a face acest lucru rezulta o decizie politica. Daca ai o viziune politica, un obiectiv strategic, atunci ai o baza pentru elaborarea de politici publice. Eu nu prea am vazut politici publice coerente in Romania. Actiunea politica ar trebui sa se orienteze catre lucrurile practice. Dincolo de orice doctrina sau preferinta ideologica, dupa parerea mea, trebuie sa primeze interesul national. Acesta este obiectivul comun cu care poate fi de acord toata lumea, iar fiecare partid isi face propria oferta privind drumul de urmat pentru asigurarea bunastarii si calitatii vietii oamenilor. Solutiile nu trebuie sa-i favorizeze pe cei care conduc, ci binele national”, mai precizeaza Calin Georgescu.

Acesta se declara dezamagit de faptul ca, in ultimii ani, tot mai multi romani capabili au parasit tara si foarte putini se gindesc sa se mai intoarca, fapt care a inceput deja sa se transforme intr-o lipsa acuta de specialisti in toate domeniile. “Este dureros. Romania este pe cale sa-si  piarda nucleul de gindire strategica si isi distruge singura viitorul. Daca ramin aici doar cei mai slab pregatiti, cum dezvolti o tara? Nu ai cum. Ramin cei servili, care n-au alta ambitie decit sa le faca pe plac sefilor. Nu este nevoie de oameni destepti, care sa puna intrebari, ci de obedienti. Stiti care este chestiunea: se confunda si se apreciaza mult mai mult loialitatea fata de sefii de partid decat loialitatea fata de tara. Sint oameni pregatiti sa -si slujeasca tara, sa o ajute, sa-si dea viata pentru ea. Asta n-are nimic comun cu demagogia zilnica. Dar ma intreb ce mai pot sa stie oamenii care stau zilnic patru-cinci ore la talk-show-uri televizate si inca cinci-sapte ore prin sedinte? Cind citesc o carte? Nu au cind.

Am stat de vorba cu un basarabean vreo noua ore. Mi-a spus, la final, ca Eminescu nu este pentru el numai poet national ci si expresia constiitei nationale. Oamenii acestia inteleg de unde am plecat si ce oameni am avut. Pai eu, cind vorbesc despre Spiru Haret, ma ridic in picioare, fiindca a avut cea mai larga viziune despre modernizarea Romaniei prin stiinta si rigoare . Acestea au fost legile lui pe care s-a cladit toata Romania moderna. Dupa el a venit Simion Mehedinti si ne-a vorbit despre “scoala muncii”. Cu asemenea inaintasi am intrat in procesul globalizarii.si tocmai de aceea este intristator sa vezi ca acum au de suferit pilonii esentiali ai viitorului natiunii: educatia, creativitatea si stiinta. De pe vremea lui Carol nu s-au mai construit ca atunci sali de concerte, asezaminte culturale, spitale performante, biblioteci. Se pune intrebarea: cum vrem sa fim cunoscuti, ca popor? Ca o natie de letargici sau ca o natie de oameni intreprinzatorisi creatori, hotariti sa actioneze pentru bunul mers al tarii, pentru demnitatea si onoarea ei?”

Romania are nevoie de solutii novatoare
In fata unui asemenea discurs cei mai multi s-ar simti dezarmati, dar scopul lui Calin Georgescu a fost sa alterneze evaluarile critice cu oferirea de solutii, asa cum le vede el, pentru redresarea Romaniei. “Dincolo de doctrine, tara trebuie sa urmareasca o singura prioritate: cea a pragmatismului si a eficientizarii. Fiecare trebuie sa -si puna intrebarea: cit sint eu de eficient si cum pot sa contribui la cresterea calitatii vietii in tara asta? Singurul lucru care trebuie sa ne preocupe este ca noi, ca tara, astazi sa traim mai bine ca ieri si miine mai bine ca azi. Orice guvernare responsabilasi echilibrata trebuie sa faca doua lucruri: sa recladeasca sperantasi increderea in valoarea muncii cinstite si corecte generatoare de bunastare si sa se inconjoare de oameni competenti. Ar trebui adusi cei mai buni oameni de aici si de peste hotare, pina si cei care lucreaza la NASA. La fel s-a intimplat si cu Haret. L-a chemat Bratianu si i-a zis <Domnule, esti cel mai bun; vrem sa fii ministrul educatiei>. Iar cand acesta a obiectat ca nu este membru al Partidului Liberal, Bratianu i-a replicat: <Noisi tara vom cistiga de pe urma competentei dumitale, nu invers>. Asa a devenit Spiru Haret ministru. Asta inseamna logica politica, gindire in folosul natiunii. Asta inseamna sa ai viziune, sa gindesti si sa dai solutii spre binele tarii. Sa stiti ca poporul roman mai are nevoie de ceva important: sa fie iubit cu adevarat”, mai spune Calin Georgescu. Acesta recunoaste ca sistemul economic spre care se orienteaza nu este unul de tip clasic, consacrat, ci un fel de “capitalism la firul ierbii” mai potrivit la conditiile specifice ale Romaniei, bazat pe respectul proprietatiisi cultivarea spiritului intreprinzator. “Este o doza de incompatibilitate intre modelul neoliberal – care a fost practicat si este, in continuare, aplicat in multe tari ale UE si in Romania – si principiile dezvoltarii durabile. Totul a fost subordonat scopului de a obtine un profit imediat, neglijandu-se rolul coordonator al statului si fara a se gindi pe termen lung. Libertatea, cel putin in Romania, este adesea confundata cu lipsa de responsabilitate. Tara noastra are nevoie de o distributie mai larga a proprietatii productive. Relansarea agriculturii se va face nu numai prin eforul catorva baroni, ci al zecilor de mii de fermierisi intreprizatori privati din mediul rural, apti sa dezvolte afaceri profitabile, orientate spre piata. Aceasta va duce la crearea unei clase mijlocii puternice, la intarirea capitalului national, la aplicarea in fapt a principiului european al subsidiaritatii. Piata libera este dinamica si antreprenoriala. Ea trebuie sa fie sprijinita, educata si cultivata. Institutiile statuluisi sistemul financiar-bancar trebuie sa devina prieteni adevarati ai intreprinzatorului privat, atit in mediul urban catsi in cel rural. Statul trebuie sa-si mentina anumite elemente de autoritatesi in domeniul economiei, nu doar puterea politica”, a conchis Calin Georgescu.

Intilnirea cu directorul Centrului National de Dezvoltare Durabila a durat mai bine de o ora, dar timpul a trecut fara sa ne dam seama, insa nu din cauza faptului ca problemele Romaniei sint extrem de numeroase, ci mai degraba pentru ca oamenii care pot vorbi despre solutii reale sint atit de putini…

de Delia Papasima - 4513 afisari
 
         
 
4.4 - 10 voturi